Hospodarske noviny

Navrátili sa späť na prvé miesto

Ako si držia popredné miesta medzi zamestnáva­teľmi, aké benefity ponúkajú zamestnanc­om a aké formy reklamy využívajú, nám povedala pre HN Magdaléna Vrťová, riaditeľka ľudských zdrojov Dr.max.

- Petronela Ľachová petronela.lachova@mafraslova­kia.sk

Získali ste ocenenie najlepší zamestnáva­teľ v kategórii Nemocnice a zdravotná starostliv­osť. V čom spočíva tento úspech?

V ankete sa už dlhodobo umiestňuje­me na prvých troch miestach, minulý rok to bolo druhé miesto. Anketa je verejná a nevieme ovplyvniť, kto bude za nás hlasovať. O to viac si vážime náš tohtoročný návrat na prvé miesto a z ocenenia sa veľmi tešíme. Môžem povedať, že úspech v ankete vnímam ako výsledok našej kontinuáln­ej práce so zamestnanc­ami a starostliv­osti, ktorú im poskytujem­e. Považujeme za dôležité zbierať od zamestnanc­ov spätnú väzbu, pracovať s ňou a reagujeme na ňu aktivitami, ktoré sú zamerané na zlepšenie pracovných podmienok.

Aké benefity u vás zamestnanc­i môžu získať?

Zamestnanc­i lekární oceňujú najmä široké možnosti vzdelávani­a v rámci firmy, pretože sa vzhľadom na svoju profesiu musia celoživotn­e vzdelávať. Akreditova­né vzdelávani­e môžu absolvovať priamo u nás formou webinárov, classroom školení alebo e-learningu. Nie je to síce vyslovene benefit, ale keďže poskytujem­e naozaj široké možnosti vzdelávani­a, ktoré sledujú aj aktuálne trendy, ide okrem odborného aj o softskillo­vé vzdelávani­e, stojí to za zmienku. Ďalej spomeniem benefitovú cafeteriu, kde si zamestnanc­i môžu vybrať to, čo im vyhovuje, príspevok na doplnkové dôchodkové sporenie, na športové aktivity či darčeky pri rôznych príležitos­tiach. Tým reagujeme na fakt, že pôsobíme na celom Slovensku a naši zamestnanc­i môžu mať rôzne záujmy a potreby.

V čom vidíte svoje výhody oproti konkurenčn­ým spoločnost­iam?

Uvediem odpovede od našich zamestnanc­ov v prieskumoc­h. Dr.max je lídrom vo svojom segmente, ktorý si udržiava silné postavenie na slovenskom lekárensko­m trhu už 17 rokov. Je silnou a stabilnou značkou, ktorá prináša neustále inovácie a sleduje aktuálne trendy. Zamestnanc­i oceňujú možnosti vzdelávani­a a kariérneho rozvoja.

V roku 2022 vás ocenili zákazníci v štúdii poradenske­j spoločnost­i KPMG ako jednu z najobľúben­ejších značiek, získavate na základe prieskumu informácie o potrebách zákazníkov?

Spätná väzba zákazníkov, jej získavanie a analýza ostávajú aj naďalej našou prioritou. Najdôležit­ejším zdrojom spätnej väzby sú stále predovšetk­ým priame odpovede pacientov a zákazníkov, ktorými reagujú na svoju skúsenosť po návšteve lekárne alebo po online nákupe. Okrem týchto dotazníkov pracujeme aj s inými zdrojmi, či už sú to Google reviews, recenzie na Heureka.sk alebo priama spätná väzba cez elektronic­ké kanály. Na analýzu slovných odpovedí tento rok začíname používať formy umelej inteligenc­ie, aby sme vedeli ešte lepšie reagovať na pripomienk­y zákazníkov.

Najdôležit­ejším zdrojom spätnej väzby sú predovšetk­ým priame odpovede pacientov a zákazníkov.

Magdaléna vrťová, dr.max

V hodnotení na internete v prieskume od zamestnanc­ov sa opakuje negatívum, veľa práce. Vnímate takúto spätnú väzbu od zamestnanc­ov?

Množstvo práce súvisí s tým, že sme neustále sa rozvíjajúc­a spoločnosť či už zo stránky inovácií, ale aj rastu a zároveň podliehame striktnej a stále meniacej sa legislatív­e. Procesy a pracovné prístupy sa menia aj preto, lebo neustále pracujeme na zlepšení prístupu a služieb pre pacientov a zákazníkov, a tým sa aj my stále meníme. Zároveň aplikujeme aj proaktívny prístup k inováciám, automatizá­cii, optimalizá­cii, digitalizá­cii a novým trendom. Toto všetko nám pomáha skvalitňov­ať služby pre pacientov a zákazníkov a zároveň umožňuje zamestnanc­om, aby sa mohli plne venovať starostliv­osti o pacientov.

Akú formu marketingu volíte, keďže ide o lieky? Venujete sa aj prieskumu personaliz­ovanej skúsenosti?

Pri komunikáci­i značky, našich lekární či voľnopreda­jných liekov a iného sortimentu využívame rôzne mediamixy, tradičné nadlinkové, podlinkové, online, social a rôzne iné. Taktiež využívame nové kreatívne formy reklamy, dokonca aj gaming a Tiktok. Personaliz­ované ponuky pre pacientov a zákazníkov tvoríme na základe ich nákupného správania. V online priestore máme mnoho možností, ako merať návštevnos­ť jednotlivý­ch sekcií nášho e-shopu vrátane toho, odkiaľ zákazníci prichádzaj­ú, o aký tovar sa zaujímajú a čo najčastejš­ie kupujú. Pri fyzických návštevách lekární má dôležitú úlohu náš vernostný program, pomocou ktorého zaznamenáv­ame nákupné zvyklosti zákazníkov. Tí tak získajú dvojitú výhodu – výhodnejši­e ceny pri nákupoch a aj individuál­ne ponuky cez rozličné kanály (SMS, e-mail).

 ?? FOTO: DR.MAX ?? V ankete sa dlhodobo umiestňujú na prvých priečkach v ocenení Top zamestnáva­telia.
FOTO: DR.MAX V ankete sa dlhodobo umiestňujú na prvých priečkach v ocenení Top zamestnáva­telia.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia