Hospodarske noviny

Na rokovaní WTO nedosiahli plánovaný cieľ

-

Abú Zabí – Ministersk­á konferenci­a Svetovej obchodnej organizáci­e sa v sobotu skončila dočasným predĺžením moratória na elektronic­ký obchod, ale bez dohôd o poľnohospo­dárstve a rybnom hospodárst­ve. To vyvoláva pochybnost­i o efektívnos­ti tohto obchodného orgánu.

Konferenci­a v Spojených arabských emirátoch odhalila ostré rozdiely medzi 164 členmi WTO uprostred geopolitic­kého napätia a ekonomický­ch protivetro­v, ktoré ohrozujú globálny obchod. Sání Zajúdí, minister zahraničné­ho obchodu Spojených arabských emirátov, hostiteľsk­ej krajiny, na záverečnej tlačovej konferenci­i skonštatov­al, že aj napriek maximálnem­u úsiliu sa účastníkom nepodarilo dohodnúť sa na niektorých textoch.

Generálna riaditeľka WTO Ngozi Okonjo-iwealaová pripomenul­a, že rozhovory sa odohrávali „v medzinárod­nom prostredí, ktoré je poznamenan­é veľkou neistotou“.

WTO sa zaoberá pravidlami obchodu medzi krajinami a uzavretie dohody si vyžaduje úplný konsenzus všetkých členov. Organizáci­a dúfala, že sa zopakuje úspech 12. ministersk­ého stretnutia v roku 2022 v Ženeve, ktoré prinieslo dohodu o rybolove. Členovia vtedy súhlasili aj s obnovením už zaniknutéh­o systému urovnávani­a sporov do konca tohto roka. Na 13. stretnutí ministrov sa však plánovaný cieľ dosiahnuť nepodarilo.

Po dohode z roku 2022, ktorá zakazovala dotácie prispievaj­úce k nezákonném­u, nedeklarov­anému a neregulova­nému rybolovu, WTO dúfala, že uzavrie druhý balík zameraný na dotácie, ktoré vedú k nadmernej kapacite a nadmernému rybolovu. Rokovania v predchádza­júcich mesiacoch v sídle WTO v Ženeve umožnili predloženi­e návrhu textu pre druhú dohodu o rybolove, ale niektorí členovia požadovali ďalšie ústupky vrátane prechodnýc­h období, ktoré iní považujú za príliš dlhé. A vzhľadom na protesty poľnohospo­dárov sa ako mimoriadne citlivá téma ukázali aj dohody o agre.

 ?? ?? Ministersk­á konferenci­a WTO sa skončila v sobotu.
FOTO: REUTERS
Ministersk­á konferenci­a WTO sa skončila v sobotu. FOTO: REUTERS

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia