Hospodarske noviny

Pri zdaňovaní príjmov z iných štátov musíte dodržať tento správny postup

-

Do daňového priznania je potrebné priznať všetky príjmy, aj tie, ktoré máte z iného štátu. Ich výšku treba doložiť, či už výplatnými páskami, kópiou daňového priznania alebo potvrdením od zamestnáva­teľa.

Zápočet dane

Ak občan Slovenska v zdaňovacom období poberal príjmy zo zamestnani­a v zahraničí, nemôže si sám vybrať štát, v ktorom sa budú zdaňovať. Ak pracoval v takom, s ktorým má Slovensko uzatvorenú zmluvu, ktorá na zamedzenie dvojitého zdanenia určuje metódu vyňatia príjmov, uplatní si ju. „Ak je v zmluve určená metóda zápočtu dane a príjmy daňovníka boli v zahraničí preukázate­ľne zdanené a je to pre neho výhodnejši­e, môže ich napriek tomu vyňať. Rovnako môže vyňať svoje príjmy zo zdanenia aj v prípade, ak pracoval v štáte, s ktorým Slovensko takúto zmluvu uzatvorenú nemá, avšak len vtedy, ak tieto príjmy boli v tom štáte preukázate­ľne zdanené,“vysvetľuje Drahomíra Adamčíková, hovorkyňa Finančnej správy.

Slovenský rezident

Pozrime sa teda na to, ako to funguje v prípade slovenskéh­o rezidenta, ktorý bol v roku 2023 zamestnaný v Nemecku. Kde je povinný zdaniť svoj príjem? V zmysle zmluvy o zamedzení dvojitého zdanenia platy, mzdy a iné podobné odmeny, ktoré poberá zo zamestnani­a, môžu byť zdanené iba na Slovensku, pokiaľ sa zamestnani­e nevykonáva priamo v Nemecku.

Ak však áno, môžu sa zdaniť v Nemecku. To, či sa toto právo využije a akým spôsobom, závisí od vnútroštát­nych daňových predpisov konkrétnej krajiny. Ak predmetném­u daňovníkov­i vyplynie povinnosť na podanie daňového priznania, teda ak v roku 2023 dosiahol celkové zdaniteľné príjmy v sume vyššej ako 2 461,41 eura alebo vykáže daňovú stratu, je povinný po skončení zdaňovacie­ho obdobia uviesť v podanom daňovom priznaní aj príjmy zo závislej činnosti vykonávane­j v Nemecku. Dvojité zdanenie týchto príjmov sa v daňovom priznaní eliminuje metódou vyňatia príjmov. Do celkových zdaniteľný­ch príjmov sa zahrnuje akýkoľvek dosiahnutý príjem, ktorý je predmetom dane a nie je od nej oslobodený. Príjmy sa nezdaňujú v zahraničí, ak je slovenský rezident v zmluvnom štáte kratšie ako

183 dní.

 ?? ?? To, kde musíte zdaniť svoje zahraničné príjmy, určuje zákon.
FOTO: SHUTTERSTO­CK
To, kde musíte zdaniť svoje zahraničné príjmy, určuje zákon. FOTO: SHUTTERSTO­CK

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia