Hospodarske noviny

Parlament zasadne až po voľbe prezidenta

- Kristína Braxatorov­á kristina.braxatorov­a@mafraslova­kia.sk

Mesačnú pauzu mala Národná rada aj pred piatimi rokmi. Najsilnejš­ia strana Smer ju chce využiť aj na politické mítingy k MDŽ.

Bratislava – Naposledy medzi hlavných favoritov prezidents­kých volieb patril šéf parlamentn­ej strany v roku 2014, keď kandidoval na post hlavy štátu líder Smeru Robert Fico z pozície predsedu jednofareb­nej vlády. Vo voľbách ho neskôr porazil prezident Andrej Kiska. Prvé kolo volieb sa vtedy konalo v sobotu 15. marca, teda počas prebiehajú­cej schôdze Národnej rady.

Štyri dni pred druhým kolom prezidents­kých volieb zasadlo plénum Národnej rady mimoriadne pre návrh vyslovenia nedôvery členovi vlády Tomášovi Borcovi, poverenému riadením ministerst­va spravodliv­osti.

Neskôr v marci 2019 v prezidents­kých voľbách kandidoval predseda parlamentu Béla Bugár za koaličnú stranu Most-híd. Na rozdiel od premiéra sa ako predseda Národnej rady musel zúčastňova­ť na každej schôdzi. Posledná schôdza parlamentu sa konala takmer mesiac pred prvým kolom prezidents­kých volieb. „Ak sa dá, vytvorí sa, samozrejme, minimálne mesačné obdobie pauzy, aby tí, ktorí nie sú len kandidáti, ale aj pomáhajú povedzme s organizova­ním rôznych mítingov, mali dostatočný časový priestor,“spomína si Bugár dnes.

Druhé kolo sa pred piatimi rokmi konalo tiež počas riadnej parlamentn­ej schôdze. Aj dnes patrí medzi hlavných kandidátov na post hlavy štátu predseda koaličnej strany. Podľa prieskumov verejnej mienky do druhého kola postúpia predseda parlamentu Peter Pellegrini z koaličného Hlasu spolu s občianskym kandidátom Ivanom Korčokom.

Na kampaň však bude mať Peter Pellegrini viac než mesačnú pauzu počas rokovania Národnej

rady. Koaličná väčšina minulý týždeň odhlasoval­a predčasné skončenie parlamentn­ej schôdze, najbližšie poslanci zasadnú 16. apríla. Teda potom ako bude známe meno nového prezidenta.

Ďalšia Dankova kritika do vlastných radov

Schôdzu Národnej rady podľa rokovacieh­o poriadku zvoláva predseda. Peter Pellegrini tak môže určiť miesto, deň a hodinu konania schôdze.

Na post prezidenta kandiduje 11 uchádzačov, traja z pozície lídra parlamentn­ej strany. Okrem Petra Pellegrini­ho z Hlasu o tento post zabojujú aj Andrej Danko zo Slovenskej národnej strany a Igor Matovič z hnutia Slovensko, bývalého OĽANO.

Andrej Danko však svojich koaličných partnerov za približne šesťtýždňo­vú pauzu od rokovania kritizuje. „Jediné, čo ma mrzí, že parlament nebude mesiac rokovať, lebo to som musel akceptovať z pozície Smeru a Hlasu, keďže majú väčšinu,“povedal v TV JOJ. Dodáva, že v marci chceli prijímať stavebný zákon „a parlament bude kvôli prezidents­kým voľbám mŕtvy, pretože Peter Pellegrini proste o to požiadal Roberta Fica“.

Jediné, čo ma mrzí, že parlament nebude mesiac rokovať.

Andrej Danko

Danko priznáva, že koalícia sa tak dohodla, aby poslanci nezneužíva­li priestor v parlamente na kampaň.

Smer chce čas na eurovoľby

Rozhodnuti­e skončiť schôdzu predčasne kritizuje aj ďalší prezidents­ký kandidát Igor Matovič. „Mali sme ešte 20 bodov, o ktorých sme chceli riadne rokovať, to sme počítali ešte aspoň s týždňom rokovania. Ale už tu nič neplatí. Ak by sme mali my 30 hlasov, tak by sme zvolávali mimoriadne schôdze, ale ostatní to berú veľmi ležérne.“V roku 2019 tvorili koalíciu okrem Mostu-híd aj poslanci, ktorí dnes patria do Smeru a Hlasu. Na koaličné rady v tom čase chodil aj predseda Smeru Robert Fico, aj predseda Hlasu, vtedy člen Smeru, Peter Pellegrini. O účele takejto pauzy pred piatimi rokmi vedeli aj podľa Bélu Bugára. Rozdiel bol však podľa expolitika v tom, že išlo o záver volebného obdobia, vláda bola po výmene premiéra po veľkých protestoch po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. „To záviselo aj od toho, či sú nejaké súrne veci na prerokovan­ie. Nedá sa porovnať začiatok vládnutia, oni vládnu ani nie pol roka a my v roku 2019 sme boli už skoro na konci.“

Peter Pellegrini nekomentov­al, či pauza v rokovaní vznikla kvôli kampani. Jeho hovorkyňa Patrícia Medveď Macíková odpovedala, že „návrh harmonogra­mu rokovania NR SR bol riadne odkomuniko­vaný, schválený a zverejnený začiatkom decembra minulého roka. Je zverejnený na webovej stránke Národnej rady“.

Predseda poslanecké­ho klubu Smeru Ján Richter pre Rozhlas RTVS povedal: „Ja sa teším, že ideme medzi ľudí. Beží kampaň, jedna aj druhá, súbežne aj kampaň k eurovoľbám.“

 ?? ?? Na snímke ľudia počas protestnéh­o zhromažden­ia hnutia pred parlamento­m.
FOTO: TASR/M. SVÍTOK
Na snímke ľudia počas protestnéh­o zhromažden­ia hnutia pred parlamento­m. FOTO: TASR/M. SVÍTOK

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia