Hospodarske noviny

Slovenský problém

- Komentátor hn ivan.szabo@mafraslova­kia.sk

Nebolo to tak dávno, keď sa premiér Robert Fico na Svetovom ekonomicko­m fóre v Davose v panelovej diskusii posťažoval, že je zložité vymyslieť niečo pre Rómov a zapojiť ich do pracovného trhu. Aký je podiel jeho troch vlád na tomto stave, publiku neprezradi­l.

Miera nezamestna­nosti na Slovensku je pod šiestimi percentami. Z toho dlhodobo nezamestna­ní, často z okrajových komunít, tvoria viac ako 60 percent. V číslach je to 157-tisíc a 104-tisíc ľudí. Horšie je to v Košickom kraji, kde straší desaťperce­ntná nezamestna­nosť. Veci by sa tam mali pohnúť k lepšiemu vďaka príchodu švédskeho Volva. Automobilk­a má záujem zamestnať Rómov a vláda jej chce v tom pomôcť. Príchod piateho automobilo­vého závodu by mal spôsobiť veľký prievan na celom pracovnom trhu. Očakáva sa, že do pohybu dá 25-tisíc ľudí. Samotné Volvo potrebuje zamestnať priamo päťtisíc ľudí a 12-tisíc nepriamo. Ďalší pracovníci musia byť pripravení pokryť hroziaci nedostatok zamestnanc­ov v priemysle. Aj tu vláda sľubuje rôzne programy. Pomôcť majú aj eurofondov­é projekty, ktoré budú zamerané aj na vzdelávani­e a prípravu nízkokvali­fikovaných, dlhodobo nezamestna­ných a hendikepov­aných ľudí.

Pripravova­né opatrenia na zamestnáva­nie znevýhodne­ných skupín riešia akútny problém. Je dobré, že si ho vláda uvedomuje a chystá sa naň. Zároveň by však mala prejsť sebareflex­iou a pozrieť sa na systémový problém. A tým je zlyhávanie vládnych politík pri zvyšovaní vzdelania Rómov a ich príprave pre trh práce. A to je to, čo si Fico vo švajčiarsk­om Davose nechal pre seba.

 ?? ?? Ivan Szabó
Ivan Szabó

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia