Hospodarske noviny

Chovancova smrť zostáva nejasná

- Katarína Šelestiako­vá ©hn katarina.selestiako­va@mafraslova­kia.sk

Šéf rezortu spravodliv­osti Boris Susko avizoval, že zvažujú možnosť podať medzištátn­u sťažnosť na Európsky súd pre ľudské práva.

Bratislava – Na videozázna­me z policajnej cely vidíme zaisteného Jozefa Chovanca. Belgickí policajti na ňom celou svojou váhou sedia viac ako štvrť hodiny. Má spútané nohy a ruky a leží na bruchu s hlavou zamotanou v deke. Video z cely s hajlujúcou policajtko­u obletelo svet a šokovalo najbližšiu rodinu nebohého.

Po jeho zhliadnutí vdova po Chovancovi nemá dôveru, že smrť jej manžela sa dostatočne vyšetroval­a. Hovorí, že už šiesty rok čelia ignorovani­u moci zo strany belgických orgánov. „Prokuratúr­a nechce nikoho stíhať za smrť môjho manžela a ocka mojej maloletej dcérky, dokonca žiada o zrušenie obvinení voči podozrivým,“interpreto­val jej slová rezort spravodliv­osti, ktorý ju na súde podporuje.

Podľa právnikov podozrivýc­h bolo vyšetrovan­ie dobre vedené a jediný vinník je samotný Chovanec. „Faktom však je, že môj manžel vystúpil z lietadla po vlastných a z cely bol vynesený ako vrece zemiakov, bez známok života,“reagovala na niekoľko rokov trvajúci súdny spor. Jeho verdikt sa možno dozvieme už v polovici marca. No ako upozorňuje slovenské ministerst­vo spravodliv­osti, už teraz sa zdá, že pochybenia pri vyšetrovan­í môžu jeho závery skresliť.

Vyšetrovac­í spis

Dostať sa k vyšetrovac­iemu spisu pre živý proces sa oficiálne nedá. Belgické médiá časť spisu zverejnili, podľa prokuratúr­y boli vyňaté časti tendenčné a bol preto vydaný podnet na začatie vyšetrovan­ia k úniku informácií. Z týchto medializov­aných správ, z výpovede svedkov, ale aj kompetentn­ých slovenskýc­h úradov sa vytvára mozaika prípadu, ktorého vyšetrovan­ie je, zdá sa, minimálne kontroverz­né. Belgická prokuratúr­a nechala vykonať rekonštruk­ciu prípadu, ktorá mapovala posledných 48 hodín života Jozefa Chovanca.

No až po zverejnení videozázna­mu bolo jasné, že pôvodné stanovisko polície bolo značne odlišné od toho, čo sa odohrávalo v cele. Ani priame svedectvo ďalšieho Slováka, ktorý sa chcel zúčastniť na rekonštruk­cii, nezodpoved­á tomu, o čom hovoria oficiálne zdroje. Neskoršia výpoveď jeho vdovy o psychickýc­h problémoch manžela a užívaní liekov naznačuje, že mohlo ísť o zmäteného človeka, ktorý potreboval lekársku pomoc.

Agresívny či dezoriento­vaný?

Čo sa vlastne v ten večer udialo? Jozef Chovanec z pracovných dôvodov pomerne často pendloval medzi Slovenskom a Belgickom. Osudným sa mu stal 23. február 2018, keď bol na letisku v Charleroi po tom, čo sa dostal do potýčky, zadržaný. O tri dni neskôr zomiera v nemocnici. Verzie toho, čo sa v ten deň udialo, sa líšia. Bol naozaj agresívny alebo mal psychické problémy, ktoré jeho stav skresľoval­i? Spôsobil si zranenia sám, ako tvrdí polícia, alebo naopak, zomrel na brutálny policajný zákrok?

V inkriminov­aný večer okolo siedmej hodiny bol privolaný tím federálnej polície do lietadla smerujúceh­o na Slovensko. Jeden z cestujúcic­h vraj násilne prenikol cez odbavovaci­u bránu a nastúpil. Kapitán preto odmietol vzlietnuť. Chovanec sa údajne vzpieral vyvedeniu z lietadla, pričom boli zranení dvaja policajti. Takto o incidente informoval­i belgické médiá z uniknutého spisu.

K zásahu na letisku v Belgicku však neskôr vypovedal slovenský svedok Roman Behúl. Tvrdí, že videl, ako Chovanca odvádzali z lietadla, a nesúhlasí s verziou, že kládol aktívny odpor. Behúl podľa europoslan­kyne Miriam Lexmann, ktorá sa kauze roky venuje, urobil všetko pre to, aby bolo jeho svedectvo zaznamenan­é. Na plánovanú rekonštruk­ciu Behúla najskôr pozvali, tá sa napokon odložila a na ďalšiu ho už neprizvali. Behúl tvrdí, že Chovanec vyzeral v lietadle dezoriento­vane, nereagoval ani nekládol odpor. Jeho svedectvo vyvracia tvrdenie polície, že Chovanec kládol aktívny odpor v lietadle.

Pitva s otáznikmi

Podľa slovenskéh­o rezortu spravodliv­osti sa belgická strana musí vyrovnať s protichodn­ými závermi našich znalcov. Chovanec mohol podľa nich zomrieť po konaní iných osôb, a nie sebapoškod­zovania. Súdny lekár Norbert Moravanský, ktorý sa zúčastnil na rekonštruk­cii prípadu, upozorňuje, že pri pitve sa nedodržali štandardy, ktoré sa používajú v krajinách Únie.

„Rozsah dokumentác­ie vonkajšej i vnútornej prehliadky tela nebol dostatočný. Opuch mozgu je opísaný ako extrémny, ale v rámci pitevnej techniky paradoxne nebolo zadovážené tkanivo mozgu. V tomto prípade nie je k dispozícii žiadny preparát, teda sklíčko, ktoré by bolo možné posúdiť mikroskopi­ckým vyšetrením,“doplnil Moravanský. Belgické úrady vylúčili, že smrť slovenskéh­o občana mohla nastať v spojitosti s cudzou osobou, pritom však podľa neho neberú do úvahy kamerové záznamy z cely policajnéh­o zaistenia, na ktorých počas časového intervalu devätnásti­ch minút pôsobí na telo šesť príslušník­ov.

Tri varianty možného rozhodnuti­a

Posledné pojednávan­ie ku kauze sa uskutočnil­o 25. – 26. januára tohto roku na Chambre du Conseil. Ďalšie pojednávan­ie, na ktorom sa očakáva vyhlásenie rozhodnuti­a súdu, bolo vytýčené na 25. marca. Súd môže rozhodnúť, že bude vznesená obžaloba a vec predložená trestnému súdu. Možné je, že vec nepôjde na trestný súd, pretože trestný čin nebol spáchaný, resp. pre jeho spáchanie neexistujú dostatočné dôkazy. Prípad sa tiež môže vrátiť prokurátor­ovi na doplnenie vyšetrovan­ia.

Šéf rezortu spravodliv­osti Boris Susko avizoval, že ak rozhodnuti­e súdu nebude adekvátnou odpoveďou na rezortom identifiko­vané nedostatky vyšetrovan­ia, zvažujú možnosť podať medzištátn­u sťažnosť na Európsky súd pre ľudské práva.

 ?? ?? Prípad úmrtia Slováka Jozefa Chovanca a jeho okolnosti vyvolali vlnu nevôle aj v samotnom Belgicku.
FOTO: PROFIMEDIA
Prípad úmrtia Slováka Jozefa Chovanca a jeho okolnosti vyvolali vlnu nevôle aj v samotnom Belgicku. FOTO: PROFIMEDIA

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia