Hospodarske noviny

Stádo na trhu

- Komentátor hn ivan.szabo@mafraslova­kia.sk

Americké aj európske akcie pokračujú v raste z minulého roka. Zarábajú na tom aj Slováci. Priemerné ročné zhodnoteni­e akciových fondov predávanýc­h u nás je slušných 19 percent. Rastú aj čisté predaje, ktoré vyjadrujú rozdiel medzi nakúpenými a predanými podielmi vo fondoch kolektívne­ho investovan­ia.

Rast burzových indexov v kombinácii s klesajúcim­i úrokmi na vkladoch a s útlmom realitného trhu prispieva k vyššej atraktivit­e akciových fondov. Zároveň však vzniká riziko, že investori sa prestanú riadiť odbornými analýzami, prípadne klasickými investorsk­ými poučkami o opatrnosti a diverzifik­ácii rizika a pripoja sa k „stádu“– k skupine, ktorej podriadia svoje správanie. Výsledkom môže byť horúčkovit­ý nákup alebo panický predaj. Mnohokrát je na konci stádovitéh­o správania krach, podobný napríklad vyfučaniu bubliny dot-com. V súčasnosti analytici upozorňujú napríklad na prílišnú koncentrác­iu siedmich technologi­ckých gigantov, ktoré držia v rukách osud amerických akciových indexov. Kto by si však chcel nechať ujsť príležitos­ť zarobiť, keď sa tejto sedmičke v poslednom roku tak excelentne darilo? V čase rastu sa ľahko zabúda na upozorneni­e, že minulé výnosy neznamenaj­ú aj budúce.

Ak by niekto chcel, aby mu pri rozhodovan­í o investícii poradil nejaký boháč, mohol by sa pozrieť na prieskum J&T Banky. Podľa neho slovenskí a českí milionári dlhodobo vidia najväčší investičný potenciál v zahraničný­ch akciách. K takémuto stádočku by sme sa však v tomto prípade určite radi bez výhrad pridali.

 ?? ?? Ivan Szabó
Ivan Szabó

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia