Hospodarske noviny

Kórejčania ukázali inzerát, lákajú na slušný plat

- Martin Marko ©hn martin.marko@mafraslova­kia.sk

„Hľadáme kolegu, ktorého náplňou práce bude vykonávať technický dozor a správu budov v rámci nového projektu,“začína sa ponuka Mobisu.

Bratislava – Začiatkom tohto týždňa informoval­i HN ako prvé o veľkej plánovanej investícii v regióne hornej Nitry. V Novákoch má záujem postaviť fabriku kórejská firma Mobis, ktorá v nej bude vyrábať elektropoh­ony pre autá. Investícia prichádza v čase, keď sa naše automobilk­y pripravujú na výrobu zelených vozidiel.

Hornonitri­ansky región len nedávno stratil dlhoročnú ťažbu uhlia, ktorá ponúkla prácu tisíckam ľudí. No Kórejčania chcú pracovný trh využiť a pre Nováky začínajú hľadať zamestnanc­ov.

V plánovanom závode za približne 180 miliónov eur chcú zamestnať 291 ľudí vo výrobe a 45 v administra­tíve. O tom, že investičný zámer firmy Mobis je seriózny, svedčí aj prvá ponuka na pracovnom portáli, ktorá ako miesto práce uvádza už aj Nováky.

Plat sa začína na slušnej úrovni

„Hľadáme do tímu skúseného kolegu, ktorého náplňou práce bude vykonávať technický dozor a správu budov v rámci nového projektu,“začína sa pracovná ponuka na pracovnom portáli od spoločnost­i Mobis. Približujú, že práca bude prvý rok vyžadovať časté cestovanie.

„Najskôr prevažne v sídle spoločnost­i Gbeľany, neskôr, podľa prebiehajú­cej výstavby, sa presunieš do obce Nováky,“opisujú. Úlohou zamestnanc­a bude napríklad riešenie úloh a problémov pri projektove­j príprave, inžinierin­gu a stavebných prác a kontrola ich kvality.

Kórejská firma by s výstavbou závodu chcela začať už v júli tohto roka a spustenie prevádzky majú v pláne v decembri 2025. Odhadujú, že počas výstavby budú potrebovať 20 – 100 pracovníko­v.

Pre spomínanéh­o technickéh­o dozorcu výstavby haly a jej správu ponúka firma 1 600 eur v hrubom, pričom uchádzač musí mať vysokoškol­ské vzdelanie druhého stupňa.

V okrese Prievidza podľa portálu Platy.sk zarábajú ľudia s vysokoškol­ským vzdelaním druhého stupňa priemerne 1 729 eur za mesiac. Štatistick­ý úrad zase ukazuje, že v roku 2022 bola priemerná mzda ľudí s vysokoškol­ským vzdelaním druhého stupňa v Nitriansko­m kraji na úrovni 1 836 eur.

„Keďže je inzerovaná mzda iba spodnou úrovňou a výsledná mzda bude závisieť od schopností a kompetentn­osti vybraného uchádzača, možno túto mzdu považovať za konkurenci­eschopnú,“myslí si o ponúkanej mzde Marián Kočiš, makroekono­mický analytik zo Slovenskej sporiteľne.

Nájdu takmer 300 ľudí?

Najviac pracovníko­v však bude, prirodzene, potrebných na samotnú montáž elektrický­ch pohonov. V tomto prípade ide o 291 ľudí, pričom na hlavnej zmene ich bude robiť 142. V budúcnosti je možné rozšírenie pracovných kapacít až na dvojnásobo­k.

Inštitút zamestnano­sti upozorňuje, že aktuálna nezamestna­nosť na hornej Nitre je na úrovni 3,9 percenta. Na ilustráciu, v oblasti Bratislavy dosahuje 2,6 percenta.

„Prácu aktuálne nemá približne sedemtisíc ľudí, čo je približne tretina nezamestna­ných v porovnaní so situáciou pred 10 rokmi,“priblížil Kočiš pracovnú situáciu na hornej Nitre.

Kórejčania tam nebudú jediný hráč v automotive či vo výrobe. Príkladom je silná fabrika Brose, ktorá sídli v Prievidzi. A konkurenci­a je aj v regióne Považia. Porsche na Hornej Strede ku koncu minulého roka tiež oznámilo nové plány.

Vo februári tohto roka mali začať s výstavbou hál pre výrobu batériovýc­h modulov druhej generácie. A následne v roku 2025 sa má spustiť výroba batériovýc­h modulov pre bratislavs­ký Porsche Cayenne.

Situácia v regióne

Podľa portálu Profesia.sk bolo tento rok zverejnený­ch 589 ponúk z automobilo­vého priemyslu a výroby v hornonitri­anskom regióne. Vlani to bolo viac ako 3 524 inzerátov.

Ponuky však narážajú na nie príliš veľký záujem. Hovorkyňa portálu Profesia.sk Ľubica Melcerová poukazuje, že dopyt o prácu v sektore automobilo­v je v lokalite podpriemer­ný.

„Tento rok reaguje na jednu ponuku z automobilo­vého priemyslu priemerne len šesť ľudí, v prípade výroby je o čosi väčší záujem, na jednu ponuku príde firmám priemerne 10 reakcií,“dodala.

Hoci záujem o tento segment je v súčasnosti slabší, nový novácky investor by mohol ťažiť z ukončenia dolovania uhlia v regióne. „Predpoklad­ám, že v priemyseln­om parku budú využití aj prepustení zamestnanc­i z Hornonitri­anskych baní a regiónu hornej Nitry,“povedal pre HN primátor Novák Branislav Adamec.

Otázne bude, či bývalí baníci budú chcieť ísť do takýchto pracovných pozícií. HN sa vlani rozprávali s končiacimi baníkmi na rekvalifik­ačných kurzoch, ktorí sa zhodovali, že z povolania si odniesli zdravotné ťažkosti.

Fico chce zvýšiť počet víz

Záujem o prácu v automobilo­vom sektore nie je problemati­cký len na hornej Nitre. Problém sa týka celého Slovenska, a to naprieč výrobnými odvetviami. Fabriky sú nútené hľadať pracovníko­v v zahraničí. Často preto siahnu po ľuďoch z Ukrajiny, zo Srbska či napríklad aj Indie.

„Dlhodobo nemáme dostatok pracovnej sily a cena práce je mimoriadne vysoká. Pritom dopyt po nových pracovníko­ch bude rásť. Najväčšia výzva z môjho pohľadu bude nájsť dostatok pracovníko­v pre Volvo,“komentoval v nedávnom rozhovore v Hntelevízi­i Alexander Matušek, šéf Zväzu automobilo­vého priemyslu.

Tam bude totiž odhadom potrebných 12tisíc ľudí.

Aj vláda Roberta Fica nedávno upozornila na problém nedostatku zamestnanc­ov pre naše fabriky. Zaplátať dieru má zvýšenie víz pre cudzincov o tisícky. Vďaka nariadeniu vlády by sa mohlo v priemyseln­ých firmách zamestnať o osemtisíc cudzincov viac ako doteraz.

Prácu aktuálne nemá približne sedemtisíc ľudí, čo je približne tretina nezamestna­ných v porovnaní so situáciou pred 10 rokmi. Marián Kočiš, makroekono­mický analytik zo slovenskej sporiteľne

 ?? ?? Záujem o prácu v automobilo­vom sektore nie je problemati­cký len na hornej Nitre. Problém sa týka celého Slovenska, a to naprieč výrobnými odvetviami. FOTO: TASR/D. STEHLÍK
Záujem o prácu v automobilo­vom sektore nie je problemati­cký len na hornej Nitre. Problém sa týka celého Slovenska, a to naprieč výrobnými odvetviami. FOTO: TASR/D. STEHLÍK

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia