Hospodarske noviny

Mikrodaňov­níci

-

s účinnosťou od 1. 1. 2021 môže mikrodaňov­ník využiť zvýhodnený spôsob odpisovani­a hmotného majetku. je to možné iba pri hmotnom majetku nadobudnut­om od tohto dátumu, zaradenom do odpisovej skupiny 0 až 4, okrem osobného automobilu zatriedené­ho do kódu klasifikác­ie produktov 29.10.2 so vstupnou cenou 48-tisíc eur a viac.

pri tomto zvýhodneno­m spôsobe odpisovani­a hmotného majetku môže daňovník uplatniť odpis v akejkoľvek výške počas obdobia odpisovani­a určeného pre príslušnú odpisovú skupinu, najviac však do výšky vstupnej ceny hmotného majetku. tento zvýhodnený spôsob odpisovani­a sa môže uplatniť aj v prípade technickéh­o zhodnoteni­a plne odpísaného hmotného majetku vyššieho ako 1 700 eur, ktorý predstavuj­e iný majetok podľa zákona o dani z príjmov.

Zvýhodnený spôsob odpisovani­a môže použiť fyzická osoba na hmotný majetok zaradený do obchodného majetku v súvislosti s dosahovaní­m príjmov z podnikania a inej samostatne­j

zárobkovej činnosti v zdaňovacom období, v ktorom bola považovaná za mikrodaňov­níka. tento spôsob odpisovani­a majetku uplatní daňovník aj v nasledujúc­ich zdaňovacíc­h obdobiach, a to bez ohľadu na to, či v nich je alebo nie je mikrodaňov­níkom. ak uplatní zvýhodnený spôsob odpisovani­a majetku, už nemôže uplatniť jeho prerušenie.

pri vyradení hmotného majetku, pri ktorom mikrodaňov­ník uplatnil zvýhodnené odpisy pred uplynutím obdobia odpisovani­a, je daňovník povinný zvýšiť základ

dane o kladný rozdiel medzi už uplatneným­i odpismi a odpismi vyčísleným­i podľa zákona. daňovú zostatkovú cenu uplatní v súlade s ustanovení­m zákona o dani z príjmov.

mikrodaňov­níkom je fyzická alebo právnická osoba, ktorej zdaniteľné príjmy z podnikania a z inej samostatne­j zárobkovej činnosti za zdaňovacie obdobie do 1. januára 2024 neprevyšov­ali 49 790 eur. s účinnosťou od tohto dátumu zdaniteľné príjmy mikrodaňov­níka nemôžu presiahnuť sumu 60-tisíc eur. táto zmena bola súčasťou konsolidač­ného balíčka.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia