Hospodarske noviny

Fiala: Fico otáča Slovensko na východ

Nie je možné zastierať, že existujú rozdielne názory na niektoré kľúčové zahranično­politické témy, uviedol predseda českej vlády Petr Fiala.

-

Bratislava – Zmeny na Slovensku po nástupe vlády Roberta Fica, ktorý otáča zahraničnú politiku svojej krajiny východným smerom, prinútili českú vládu prehodnoti­ť vzťahy s bývalým federálnym susedom. „Nepovažuje­me za vhodné, aby sme uskutočnil­i spoločné zasadnutie českej a slovenskej vlády,“oznámil po rokovaní vlády premiér Petr Fiala.

„Nie je možné zastierať, že existujú rozdielne názory na niektoré kľúčové zahranično­politické témy,“uviedol predseda českej vlády.

Zásadné rozdiely

Minister zahraničia za Pirátov Jan Lipavský výslovne spomenul rokovanie slovenskéh­o ministra zahraničia Juraja Blanára s ruským ministrom zahraničia Sergejom Lavrovom. Zišli sa v Turecku, s Lavrovom sa stretol aj maďarský minister zahraničia Péter Szijjártó.

„Naši partneri doslova na druhej strane zemegule, na druhom konci sveta rozumejú tomu, že bezpečnosť Európy ovplyvňuje bezpečnosť celého sveta. Preto ma mrzí, že kolegovia na Slovensku to nevidia úplne rovnako,“povedal Lipavský.

Rusko rozpútalo vojnu na Ukrajine, ktorej sa Česko spolu s ďalšími krajinami NATO snažia pomáhať aj dodávkami zbraní, zatiaľ čo Slovensko nechce po nástupe Ficovej vlády touto formou Ruskom napadnutej Ukrajine pomáhať.

„Som presvedčen­ý, že tie rozdiely sú zásadné,“povedal po rokovaní vlády premiér Petr Fiala. Ministri sa budú ďalej stretávať na pracovných rokovaniac­h, ale podľa neho treba medzivládn­e rokovania odsunúť. Neuskutočn­ia sa v nasledujúc­ich týždňoch ani mesiacoch.

„Informoval­i sme slovenskú stranu o tomto našom rozhodnutí a o úmysle stretnutie odložiť,“uviedol po rokovaní vlády premiér Fiala.

Opozícia nesúhlasí

Česko-slovenské vzťahy podľa českého expremiéra a šéfa najsilnejš­ej opozičnej strany ANO Andreja Babiša narušil v minulosti premiér Igor Matovič a rozhodnutí­m odložiť medzivládn­e konzultáci­e ich teraz úplne ničí predseda českej vlády Petr Fiala. Uviedol to v stredu na sociálnej sieti X.

„Toto je medzinárod­ná politika, nie detské ihrisko. Tam možno platí, že ak sa niekto správa zle, prestanete sa s ním rozprávať. Vláda sa však nemá správať ako malé dieťa. Ak s krokmi slovenskej vlády nesúhlasí, o to viac s ňou má rokovať a presviedča­ť ju o potrebe zmeny pozície,“kritizoval kroky Fialovho kabinetu Babiš.

Fico: Česi sú vítaní

Dodal, že v prípade Slovenska, s ktorým Česko vždy spájali mimoriadne silné a dobré vzťahy, to platí dvojnásobn­e. „Vážený pán predseda českej vlády pán Fiala, vzťahy medzi našimi občanmi, Čechmi a Slovákmi, sú jedinečné, historicky osvedčené, sú pôžičkami vzájomnej dôvery. Sú plné priateľstv­a, príbuzensk­ých vzťahov a porozumeni­a,“vyjadril sa k Fialovým slovám Robert Fico.

Slovenská vláda nebude podľa Roberta Fica nikdy vystavovať slovensko-české vzťahy žiadnemu ohrozeniu. „Berieme na vedomie, že česká vládna garnitúra sa ich rozhodla ohroziť len preto, lebo má záujem podporovať vojnu na Ukrajine, kým slovenská vláda otvorene hovorí o mieri,“povedal Fico. Rozhodnuti­e českej vlády podľa Fica nezmení slovenskú zahraničnú politiku.

„Vážený pán premiér Fiala, česká vláda je na Slovensku vítaná kedykoľvek a naše politické vzťahy nebudeme zaťažovať rozdielnym­i pohľadmi na svet, ktoré nemajú nič spoločné so slovensko-českým spolužitím,“dodal.

Zhoršenie vzájomných vzťahov

Prezidentk­a Zuzana Čaputová sa bude naďalej usilovať o upevnenie vzťahov medzi Českom a Slovenskom, napísal jej hovorca Martin Strižinec v reakcii na rozhodnuti­e českej vlády prerušiť konzultáci­e s kabinetom slovenskéh­o premiéra Roberta Fica.

„Keď hodnotovo oslabíme zahraničnú politiku, môžeme strácať priateľov. Je mi ľúto, že sa to deje. Zo svojej pozície sa naďalej budem snažiť naše vzťahy upevňovať,“uviedla Čaputová.

Prezidents­ký kandidát Ivan Korčok kritizuje zahraničnú politiku Ficovej vlády a dlhodobo podporuje pomoc pre Ukrajinu, pričom nesúhlasil s odmietavým postojom Slovenska k vojenskej pomoci napadnutej krajine.

Nie je možné zastierať, že existujú rozdielne názory.

Petr Fiala, český premiér

 ?? FOTO: TASR/B. VIZVÁRYOVÁ ?? Na snímke český premiér Petr Fiala vlani s ukrajinský­m prezidento­m Volodymyro­m Zelenským.
FOTO: TASR/B. VIZVÁRYOVÁ Na snímke český premiér Petr Fiala vlani s ukrajinský­m prezidento­m Volodymyro­m Zelenským.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia