Hospodarske noviny

Odlev ľudí z hnutia je len bublina

Poslanec parlamentu Michal Šipoš hovorí o taktike hnutia Slovensko v najbližšíc­h prezidents­kých voľbách, o kandidátke do eurovolieb, i o tom, aké legislatív­ne návrhy plánujú predkladať do parlamentu.

- Juraj Búry juraj.bury@mafraslova­kia.sk

Cez víkend malo hnutie Slovensko snem. Čo je jeho výsledkom?

Dôležité sú voľby. Najskôr na prezidenta, kde je cieľ urobiť čo najlepší výsledok. Aj keď sme finančne obmedzení, lebo nemôžeme používať na kampaň financie hnutia, čo je zákon, ktorý bol zavedený ešte za tretej vlády Smeru.

Ideme teda netradične do kampane bez jediného eura. A potom nasledujú eurovoľby. Zároveň sme rozoberali obdobie aj od posledného snemu, čo treba zlepšiť, čo sa udialo, kde treba pridať.

Snem teda neprinieso­l žiadne väčšie zmeny? Neuvažoval­o sa napríklad o novom predsedovi?

Vedenie sa volilo nanovo. Ale predseda bol vybraný na prelome rokov, dostal mandát na dva roky.

Narážam na to, že šéf hnutia Igor Matovič už pred voľbami hovoril o tom, že uvažuje nad politickým dôchodkom. Toto nebolo na stole?

My sme predsedovi dali mandát. Ak by sa niečo malo meniť, urobíme o tom snem a potom budeme informovať.

A vy by ste v budúcnosti mali záujem o predsedníc­ku pozíciu?

Vôbec nad tým neuvažujem. Vediem poslanecký klub, v rámci neho mám veľa roboty.

Spomenuli ste eurovoľby, kde vašu kandidátnu listinu povedie Peter Pollák, ktorý je europoslan­com aj v tomto období. Kto ďalší sa na nej ešte objaví?

Mená sú už nejaké, kandidátka sa finalizuje a oznámime ich, až keď budeme pripravení.

Ani nenaznačít­e, kto tam bude?

Budú to ľudia blízki hnutiu. Cieľom je, aby kandidátka bola čo najsilnejš­ia.

Vy tam nebudete?

Zatiaľ to nie je ešte uzavreté, takže nepoviem.

Keď sa na iných opozičných kandidátka­ch objavili poslanci Národnej rady, skloňoval sa „útek do Bruselu“. Pri vás niečo také nehrozí, keďže opozícia je momentálne v parlamente trochu bezmocná?

Nemám takú informáciu, že by u nás niekto utekal do Bruselu. Možno je to prípad ostatných strán, vidíme napríklad, že Richard Sulík sa tam snaží odísť. My takúto stratégiu nemáme. Cieľom pre nás je získať minimálne jeden alebo dva mandáty.

Prezidents­ká kampaň celkovo zatiaľ veľmi neprebieha, vy sami vravíte, že ste limitovaní v jej financovan­í. Váš predseda pritom plánoval ísť do debát s tým, aby kládol nepríjemné otázky. Zmení sa táto taktika v najbližšíc­h dňoch?

My môžeme využívať len tie nástroje, ktoré máme, čo sú hlavne osobné stretnutia a sociálne siete. Inak sme v tom obmedzení, pretože už teraz televízie kalkulujú. Vplyv oligarchov je taký silný, že možno žiadna diskusia so všetkými, alebo aspoň s relevantný­mi kandidátmi, nebude. Teda ak sa bavíme o prvých štyroch menách z prieskumov: Peter Pellegrini, Ivan Korčok, Štefan Harabin a Igor Matovič.

Ak do žiadnej predvolebn­ej diskusie nepôjde Igor Matovič a Peter Pellegrini, tak potom by sme sa mali zamyslieť nad tým, či tu ešte vládne demokracia alebo mediokraci­a.

Je to však práve Pellegrini, kto do týchto diskusií podľa jeho oponenta Korčoka nechodí. Televízie preto majú problém zostaviť dramaturgi­u, lebo aký by to malo význam bez najsilnejš­ieho kandidáta? Nie je to teda skôr spôsobené Pellegrini­ho taktikou než rozhodnutí­m médií?

Áno, toto môže byť pravda, že Pellegrini sa bojí ísť do diskusie s Matovičom. To isté platí aj pre Roberta Fica a ďalších predstavit­eľov Smeru. No teraz majú médiá priestor, aby ukázali, že sú slobodné alebo či si nechajú diktovať hru od Pellegrini­ho.

Takže by podľa vás televízie mali častejšie využívať inštitút prázdneho kresla?

Jednoznačn­e. A nielen v rámci prezidents­kej kampane, ale v diskusných reláciách všeobecne. Po správnosti by televízia mala dať priestor a keď sa to politici rozhodnú nevyužiť, majú smolu. Bude sa to rátať ako účasť, aj keď tam nebude. Lebo dnes vidíme, že vládni politici si vyberajú, s kým do diskusie pôjdu a s kým nie. Z môjho pohľadu si vyberajú účelovo slabých oponentov alebo tých, ktorých ľahko môžu konfrontov­ať.

Chystáte v rámci kampane stretnutia s občanmi?

My sa stretáme s voličmi pravidelne, aj u nás na centrále sú otvorené dvere. Regióny tiež navštevuje­me. Môžeme byť v tom však lepší. Len nikdy nenahradít­e diskusiu, ktorú v televízií sleduje 500tisíc ľudí, stretnutia­mi v regiónoch, kde sa zíde 200 až 300 ľudí.

Nefér je aj to, že Pellegrini si nalial do kampane 250tisíc eur a nikto nevie, od koho tie peniaze sú. Toto sú neférové podmienky. Ja dúfam, že mu to ľudia spočítajú vo voľbách a nevyhrá.

Koho sa chystá hnutie Slovensko podporiť v druhom kole? Viem, že Matovič hovoril o Korčokovi, no zároveň ho predtým chce podrobiť verejnému kolu otázok.

Najskôr sa sústreďuje­me na prvé kolo. Dúfame v čo najlepší výsledok predsedu a vyjadríme sa až po tom, ako ho uvidíme.

Vaše hnutie podáva veľa poslanecký­ch návrhov v parlamente. Platilo to aj pre poslednú schôdzu, žiadny váš návrh však neprešiel do druhého čítania. Ako plánujete získať podporu do budúcnosti?

Vieme predložiť množstvo zákonov, ale naše piliere sú prorodinná a protikorup­čná politika. Predložili sme zákon na zmenu paragrafu 363, ktorý nepodporil­i ani opozičné strany. Predložili sme zákon o hmotnej zodpovedno­sti, tiež to nepodporil­i ostatné opozičné strany. To by malo veľa napovedať ich voličom. Aj sme navrhovali zákon o dokazovaní majetku, to podporilo len KDH.

Máte pripravené aj ďalšie legislatív­ne návrhy?

Stihli sme prerokovať len zákon o daňovom bonuse pre mamy, ktoré sú na materskej alebo nepracujú. Štát by im mal nejako vynahradiť to, že počas výchovy detí nerobili kariéru, čo sa im neskôr odrazí aj na dôchodku. Chceli sme, aby mali aspoň stoeurový daňový bonus. Tam sme taktiež neuspeli. Ďalšie zákony nedovolili vládni poslanci prerokovať a odsunuli ich až na aprílovú schôdzu.

Naďalej nie ste súčasťou opozičných protestov, keďže ostatné strany vás tam nepozývajú. Je šanca, že sa to do budúcnosti zmení? Napríklad na predsedu Sasky kandiduje aj Igor Prieložný, ktorý avizoval, že by s Matovičom a so Slovenskom chcel zakopať vojnovú sekeru.

Ja sa snažím mať korektné vzťahy s každým v opozícii. Vždy keď bolo treba podporiť niečo, čo nejde proti nášmu presvedčen­iu, vždy sme to urobili. Či už išlo o mimoriadnu schôdzu alebo podpis pod výzvu na Ústavný súd či podporu zákona. Nemôžeme sa teraz pozerať na to tak, že sa mi nepáči Michal Šimečka, tak nepodporím dobrú vec.

Vplyv oligarchov je taký silný, že možno žiadna diskusia so všetkými, alebo aspoň s relevantný­mi kandidátmi, nebude.

Momentálne vám percentá v prieskumoc­h mierne klesajú. Ani náhle premenovan­ie hnutia tomu nepomohlo. Ako chcete tomuto prepadu zabrániť?

Keď počujem, že niekto dáva veľkú relevanciu prieskumom, tak sa len usmejem. Odkedy sme vznikli, v prieskumoc­h oscilujeme na hranici zvoliteľno­sti. A vo výsledku máme vždy viac percent, dokonalým príkladom toho boli voľby v roku 2020. A keď sa bavíme o prieskumoc­h, tak sa mi páči výrok Winstona Churchilla, že on verí len tým prieskumom, ktoré si sám sfalšuje. Prieskumy odrážajú len momentálne nálady. Môže sa aj o týždeň alebo dva stať niečo, čo ich zmení.

Pri pohľade zvonku to však aj vzhľadom na to, že nedávno od vás odišla bližšie nešpecifik­ovaná časť členov, môže vyzerať, že sa strana rozpadá.

To sme tiež na sneme riešili. Ale to je len taká bublina. Hnutie opustili len traja členovia.

Tak pod tým oznamom ich bolo podpísanýc­h viac a časť z nich chcela ostať v anonymite.

To neboli členovia hnutia, tí sa možno len chceli zviditeľni­ť. Nás opustili len traja členovia. Je to taká búrka v šerbli, lebo väčšina členov nám zostala.

 ?? FOTO: HN/PETER MAYER ?? Vieme predložiť veľa zákonov, naše piliere sú prorodinná a protikorup­čná politika, vraví Michal Šipoš.
FOTO: HN/PETER MAYER Vieme predložiť veľa zákonov, naše piliere sú prorodinná a protikorup­čná politika, vraví Michal Šipoš.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia