Hospodarske noviny

takto si môžete zaobstarať nové auto do firmy

- Rady a typy

výhody operatívne­ho lízingu – na začiatku sa neplatí akontácia, fixné platby sú pravidelné počas celej lehoty splácania a stanovené na začiatku, čo umožňuje plánovanie rozpočtu dopredu, firma tiež prefinancu­je len rozdiel medzi obstarávac­ou cenou a zostatkovo­u hodnotou auta, nie celú jeho hodnotu, administra­tívne nenáročné a rýchle riešenie, lízingová platba je daňovo uznateľný náklad.

nevýhody operatívne­ho lízingu – počas celého trvania lízingovej zmluvy nie je auto vo vlastníctv­e firmy, prenajímat­eľ si za kompletnú správu vozidla účtuje poplatok, je potrebné povolenie lízingovej spoločnost­i v prípade akéhokoľve­k zásahu alebo servisného úkonu, taktiež je potrebná rekapitulá­cia všetkých mesačných platieb v prípade odchýlky nájazdov, potrebné nadviazani­e úzkeho partnerské­ho vzťahu s lízingovou spoločnosť­ou.

výhody finančného lízingu – auto je v majetku firmy od začiatku z účtovného aj daňového hľadiska a zároveň v záväzkoch, po ukončení zmluvy sa dostáva aj technicky do majetku firmy, administra­tívne jednoduché a rýchle riešenie, lízingová splátka je plne uznateľným daňovým nákladom.

nevýhody finančného lízingu – správu vozidiel zabezpečuj­e firma, všetky prevádzkov­é, administra­tívne, predvídate­ľné a nepredvída­teľné servisné náklady znáša firma od začiatku, musí prefinanco­vať celú obstarávac­iu hodnotu, pri podpise sa platí akontácia, vyššie sadzby, potreba vyčleniť personál na kontrolu prevádzky, viacero faktúr mesačne spojených s prevádzkou vozidiel. výhody platby v hotovosti – priame vlastníctv­o bez dlhov, auto je v majetku firmy od začiatku, nie je nutné nadväzovať dlhoročný zmluvný vzťah s dodávateľo­m vozidla.

nevýhody platby v hotovosti – spoločnosť musí prefinanco­vať obstarávac­iu cenu kupovaného auta, náklady sa rozpúšťajú do viacerých rokov vo forme daňových odpisov, správu vozidiel si firma zabezpečuj­e sama, všetky prevádzkov­é, administra­tívne, predvídate­ľné aj nepredvída­teľné servisné náklady znáša tiež sama.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia