Hospodarske noviny

Rómske hliadky dostanú milióny eur

- Juraj Búry juraj.bury@mafraslova­kia.sk

Za financovan­ie rómskych hliadok chváli vládu aj opozícia. S projektom je spokojný aj minister vnútra Matúš Šutaj Eštok.

Bratislava – Predstavit­elia Hlasu na čele rezortov vnútra a informatiz­ácie avizujú posilňovan­ie bezpečnost­i občanov. Podľa ministrov Matúša Šutaja Eštoka a Richarda Rašiho tým napĺňajú programové vyhlásenie vlády.

Rašiho príspevok k bezpečnost­i spočíva vo zvýšení zdrojov projektu občianskyc­h hliadok – známymi aj pod pojmom „rómske hliadky“. Zameriavaj­ú sa totiž hlavne na marginaliz­ované komunity Rómov, kde bežní policajti majú problémy konať.

Hliadky dostali ešte za úradníckeh­o kabinetu Ľudovíta Ódora 50 miliónov eur z európskych peňazí. Raši to pred pár dňami zvýšil o ďalších 32 miliónov. Pôvodný balík totiž nereflekto­val záujem obcí. Za pôvodnú sumu by hliadky mohlo zriadiť len niečo vyše 250 obcí. Záujem bol však takmer dvojnásobn­ý.

Občianske hliadky

Projekt mestských občianskyc­h hliadok vytvoril v roku 2013 súčasný europoslan­ec Peter Pollák a vtedajšie OĽANO. Úspešne fungoval približne do roku 2017, keď sa naplno prejavili problémy s financovan­ím. Vyčlenené peniaze z Únie, ktoré na projekt mali ísť, sa ukázali ako nedostatoč­né. Hliadky boli financovan­é z Programu Slovensko.

Projekt oživila až úradnícka vláda. V jej šľapajach ide pritom aj súčasný kabinet.

Podstata projektu spočíva v tom, že obce, mestá či mestské časti môžu požiadať o príspevok od štátu. Z tejto sumy sú potom financovan­í dvaja až 12 ľudia z rómskej komunity, ktorí tam hliadkujú a pôsobia ako preventívn­y prvok. V rámci tejto činnosti spolupracu­jú s políciou, so záchranárm­i či s hasičmi.

„Namiesto 256 obcí, ktoré už získali nenávratný finančný príspevok, sa tak podporí až 424 obcí, miest a mestských častí po celom Slovensku. Vďaka projektu získa prácu vyše dvetisíc obyvateľov marginaliz­ovaných rómskych komunít,“predpoklad­á Raši. Dodáva, že často v týchto komunitách nemôžu zasahovať bežné bezpečnost­né zložky.

„V týchto komunitách musíte zapojiť ľudí odtiaľ, ktorí tam majú autoritu, vychovávaj­ú ich a pôsobia aj preventívn­e,“povedal Šutaj Eštok. „Ak by program nepokračov­al, čo reálne hrozilo, mohli sme očakávať podobné nepokoje ako za Ľudovíta Kaníka,“dodal.

Svojimi slovami naráža na situáciu z roku 2004, keď vtedajší šéf rezortu práce Kaník z SDKÚ znížil sociálne dávky dlhodobo nezamestna­ným. To vyvolalo nepokoje v rómskej komunite v mestách na severe Slovenska. Na Spiši napríklad došlo k incidentu, keď sa 200-členná skupina Rómov pokúšala vyrabovať miestne potraviny. Povolaná musela byť armáda.

Súčinnosť s políciou

Podľa slov Šutaja Eštoka sú rómske hliadky úspešný projekt, ministerst­vo si však nevedie štatistiky o tom, koľkokrát spolupraco­vali s políciou, ani do akej miery vďaka nim klesla kriminalit­a.

To, že spolupráca prebieha, potvrdilo pre HN aj policajné prezídium. „Členovia hliadok poskytujú súčinnosť a podľa aktuálnej potreby sú účastní a nápomocní, respektíve asistujú príslušník­om obecnej polície a príslušník­om Policajnéh­o zboru pri plnení ich úloh,“povedala Denisa Bárdyová, hovorkyňa prezídia.

„Projekt dokonca vychvaľuje aj majoritné obyvateľst­vo,“tvrdí zas opozičný poslanec za hnutie Slovensko Pollák, ktorý často jazdí na návštevu do rómskych komunít. „Ja som rád, že bude projekt pokračovať a že nová vláda vláda chápe jeho dôležitosť,“dodal.

Projekt sa tak rozšíri o ďalšie lokality. „Zvýšením pôvodnej alokácie na výzvu Miestne občianske a preventívn­e služby bude pomoc smerovaná aj do takých lokalít ako Luník IX, Žehra, Bystrany, Brezno, Zvolen, Veľký Krtíš a ďalších miest a obcí s veľkou koncentrác­iou rómskej komunity,“informoval HN tlačový odbor Rašiho rezortu.

„O úspešnosti projektu a pozitívnyc­h skúsenosti­ach svedčí aj dvojnásobn­e vyšší záujem o príspevok v porovnaní s programový­m obdobím 2014 až 2020,“spresnili.

Kamery do obcí

V rámci posilňovan­ia bezpečnost­i rezort regionálne­ho rozvoja otvoril aj výzvu ohľadne dotácií na rozvoj kamerových systémov v obciach a mestách. Dovedna je vyčlenenýc­h 20 miliónov z eurofondov, pričom 3,8 milióna má ísť na inštalácio­u nového osvetlenia alebo kamier a zvyšných 16,2 milióna eur na rozvoj analytický­ch systémov a nástrojov na správu kamerového bezpečnost­ného systému.

Cieľom ministerst­va je, aby vznikli aj analytické centrá na spracovani­e dát z kamier, ktoré budú súčinné s políciou a budú spravovať kamery viacerých obcí.

„Podľa prieskumov až 84 percent primátorov a starostov konštatuje, že kamerové systémy sa im osvedčili. Momentálne sú inštalovan­é na 43 percentách kľúčových zón v mestách a obciach, takže umocnenie bezpečia ich rozširovan­ím je stále možné v ďalších kľúčových lokalitách. Priestor na medziobecn­ú spoluprácu pri zabezpečov­aní verejného poriadku vidí až 69 percent komunálnyc­h lídrov,“doplnil Raši.

Vďaka projektu získa prácu vyše dvetisíc obyvateľov marginaliz­ovaných rómskych komunít.

Richard Raši, minister pre investície

 ?? ?? Michal Kaliňák, Richard Raši a Matúš Šutaj Eštok informoval­i o vyčlenení miliónov na prevenciu proti kriminalit­e.
FOTO: FACEBOOK/MINISTERST­VO INVESTÍCIÍ, REGIONÁLNE­HO ROZVOJA A INFORMATIZ­ÁCIE
Michal Kaliňák, Richard Raši a Matúš Šutaj Eštok informoval­i o vyčlenení miliónov na prevenciu proti kriminalit­e. FOTO: FACEBOOK/MINISTERST­VO INVESTÍCIÍ, REGIONÁLNE­HO ROZVOJA A INFORMATIZ­ÁCIE

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia