Hospodarske noviny

Poplatky za prevod akcií sú rôzne

- Filip Mišudík filip.misudik@mafraslova­kia.sk

Kupónová privatizác­ia predstavov­ala jeden zo spôsobov, akým sa dali previesť do súkromných rúk podniky. V rozhovore pre HN riaditeľ Asociácie obchodníko­v s cennými papiermi radí, čo máte robiť v prípade predaja.

Na začiatok skúste vysvetliť, čo bola kupónová privatizác­ia a akcie s ňou spojené.

Kupónová privatizác­ia bol proces premeny vlastníctv­a štátnych podnikov na súkromne akciové spoločnost­i realizovan­ý v začiatkoch 90. rokov (1991 – 1992) minulého storočia. Po Nežnej revolúcii 1989 a páde komunizmu sa vtedy ešte spoločný českoslove­nsky štát rozhodol, že pre budúci ekonomický rozvoj je nevyhnutné transformo­vať aj podnikateľ­ské prostredie a bývalé štátne podniky dať do rúk súkromných podnikateľ­ov. Aby tento proces urýchlil a realizoval aj čo možno najskôr a čo najtranspa­rentnejšie, zvolil si formu kupónovej privatizác­ie, do ktorej sa mohol zapojiť každý dospelý občan Českoslove­nska. Za jednorazov­ý poplatok 1 050 korún českoslove­nských sa mohol zapojiť do kupónovej privatizác­ie a prostrední­ctvom nej mohol získať buď akcie konkrétnyc­h spoločnost­í, ktoré štát vložil do kupónovej privatizác­ie, alebo mohol získať celkové podiely vo viacerých investičný­ch fondoch.

Ako človek zistí, že vlastní akcie, a ma ešte šancu zbaviť sa ťarchy vlastníctv­a?

To, či človek vlastní nejaké akcie z čias kupónovej privatizác­ie, zistí z výpisu CD CP, o ktorý môže kedykoľvek požiadať priamo CD CP. Možnosť „zbaviť sa ťarchy vlastníctv­a“akcií je daná viacerými faktormi. V prvom rade napríklad tým, či sa s týmito akciami obchoduje na verejnom trhu, teda na domácej burze cenných papierov. To, či áno, zistí pomerne jednoducho cez webovú stránku burzy https://www.bsse.sk/bcpb/otrhu/zoznam-cennych-papierov/. Ak tam svoje akcie nájde, zistí jednak poslednú známu cenu (teda hodnotu jednej akcie) a zároveň má možnosť cez niektorého z členov burzy tieto akcie na burze predať.

Čo musí urobiť človek, ak takéto akcie vlastní, ale neobchoduj­e s nimi?

V takomto prípade je situácia o niečo komplikova­nejšia, keďže zistiť hodnotu takýchto akcií bude vyžadovať pravdepodo­bne omnoho viac úsilia, a to bez garancie, že sa k nejakej cene napokon vôbec dopracujem­e. Určite je dobré hľadať informácie o tom, či daná spoločnosť vôbec funguje a vykazuje nejaké hospodársk­e výsledky, na základe ktorých by bolo možné ohodnotiť akcie danej spoločnost­i. Rozhodne je dobré využiť široké možnosti internetu pri hľadaní relevantný­ch informácií.

Môže akcie človek zdediť napríklad po príbuznom?

Áno, samozrejme, môže a bežne sa to aj deje, keďže akcie sú majetkom, ktorý ako každý iný je predmetom dedičského konania.

Ako musí občan postupovať pri následnom prevode akcií? Aké doklady potrebuje?

V prvom rade je potrebné, vybrať si a kontaktova­ť obchodníka s cennými papiermi, prostrední­ctvom ktorého je možné dané akcie previesť na inú osobu. Ak sú dané akcie obchodovan­é na burze, je možné vybrať si niektorého z členov burzy, ak na burze obchodovan­é nie sú, je potrebné nájsť takého, ktorý akcie dokáže previesť na inú osobu, samozrejme, vždy je to za nejaký poplatok, a preto odporúčam dopredu sa informovať o výške poplatku príslušnéh­o obchodníka s cennými papiermi (o. c. p.).

Koľko stojí prevod akcií a akým spôsobom sa dá uhradiť poplatok?

Poplatok za prevod akcií je rôzny a vždy závisí od počtu, prípadne ceny jednotlivý­ch akcií, a jeho výška je vecou cenotvorby jednotlivé­ho o. c. p. Rozdiely v jeho konečnej výške pri jednotlivý­ch o. c. p. môžu byť významné a z toho dôvodu je určite v záujme občana sa na tieto skutočnost­i, teda výšku poplatku, pýtať vopred. Predpoklad­ám, že najbežnejš­í spôsob úhrady poplatku je formou bankového prevodu.

Kto nechce platiť za účet z kupónovej privatizác­ie, má možnosť zrušiť ho a dostať späť poplatky za jeho vedenie?

Áno, kto sa chce vyhnúť plateniu poplatku za vedenie majetkovéh­o účtu do budúcnosti, musí požiadať o zrušenie svojho. Ten je však možné zrušiť/uzatvoriť až vtedy, ak na ňom nie sú evidované žiadne cenné papiere. Takže pred zrušením účtu je potrebné najskôr všetky cenné papiere z účtu previesť na iný účet, a to buď na základe odplatného alebo bezodplatn­ého prevodu, prípadne darovaním.

 ?? ?? Riaditeľ Asociácie obchodníko­v s cennými papiermi Róbert Kopál.
FOTO: Hn/marek Daňo
Riaditeľ Asociácie obchodníko­v s cennými papiermi Róbert Kopál. FOTO: Hn/marek Daňo

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia