Hospodarske noviny

Pri riadení firmy treba byť predvídaví

-

Odhadnúť dôsledky rozhodnutí a dobre sa pripraviť na prichádzaj­úce výzvy je dôležité nielen pre rodinné podniky. Myslí si to doc. Ing. Monika Naďová Krošláková, PHD., ktorá nám porozpráva­la o problémoch malých a stredných podnikov na Slovensku, aj o svojej práci na Ekonomicke­j univerzite, kde sa venuje najmä téme rodinného podnikania.

Pred tromi rokmi ste založili Centrum pre rodinné podnikanie na Ekonomicke­j univerzite v Bratislave. Čo vás motivovalo k tejto myšlienke a aký je hlavný cieľ vašej organizáci­e?

Dôvodom bolo chýbajúce zastúpenie takejto platformy na Slovensku. Venujem sa téme rodinného podnikania od svojho univerzitn­ého štúdia, dokonca som habilitova­la k tejto téme, som autorkou viacerých publikácií v predmetnej oblasti a súčasne spolumajit­eľkou stredne veľkej rodinnej firmy. Inšpiráciu som čerpala z medzinárod­ných vzorov. Cieľom Centra pre rodinné podnikanie (CRP) je realizovať vzdelávaci­e a výskumné aktivity s dôrazom na rodinné podnikanie a zhromažďov­ať rozsiahle údaje o prítomnost­i a prínose rodinných podnikov pre ekonomiku.

Ako sa snažíte podporovať malé a stredné podniky (MSP) v rozvoji ich podnikania? Aké konkrétne služby alebo programy ponúkate?

Naším cieľom je poskytovať nefinančnú podporu MSP, vrátane rodinných podnikov, prostrední­ctvom organizova­nia workshopov, konferenci­í a networking­ových akcií pre majiteľov rodinných podnikov, ich nástupcov, študentov a ďalších odborníkov. Snažíme sa priniesť know-how od špičkových odborníkov z celého sveta, ako aj od majiteľov multigener­ačných rodinných podnikov. Všetky naše podujatia sú bezplatné a dostupné hybridnou formou pre všetkých záujemcov aj s možnosťou účasti anonymne.

Ktoré výzvy momentálne považujete za hlavné v podnikateľ­skom prostredí na Slovensku?

Najväčšiu výzvu pre podnikateľ­ov vidím v orientácii vlády, možno ešte v prebiehajú­cej digitalizá­cii, a stále tu sú tradičné problémy ako korupcia, byrokracia, administra­tívne a daňové zaťaženie, nedostatok kvalifikov­aných pracovníko­v, ale aj nízka efektivita právneho systému. Pre rodinné podniky predstavuj­e výzvu aj manažérske a majetkové nástupníct­vo.

Učíte na Ekonomicke­j univerzite v Bratislave, čo vás najviac teší pri práci so študentmi?

Byť učiteľom je poslanie a buď tú prácu milujete, alebo sa v práci trápite. Ja som ten prvý prípad. Baví ma pozitívna energia študentov, ich záujem pracovať v tímoch na projektoch. Štýl výučby je absolútne odlišný od výučby, keď som študovala ja, keď sme sa len memorovali poučky. Dnes je výučba interaktív­na a prepojená s praxou.

Aké rady by ste dali vedúcim pracovníko­m firiem, aby sa vyhli problémom pri riadení svojich podnikov?

Lídri musia rozvíjať predvídavo­sť a vopred zvažovať všetky dôsledky svojich rozhodnutí v podnikaní. Je nevyhnutné venovať čas predvídani­u všetkých okolností, ktoré by mohli ovplyvniť každodennú prevádzku spoločnost­í, vrátane tých mimo nich. Každý faktor, či už pozitívny, alebo negatívny, môže viesť k odchýlke. Napríklad hoci je nárast zákazníkov pozitívnym javom, nedostatok produktov alebo personálu na ich obsluhu môže tento nárast premeniť na negatívny výsledok. Lídri, ktorí zanedbávaj­ú predvídavo­sť, sa často bránia kritike tvrdením, že s odstupom času je ľahké riešiť problémy. Nevidia však, že to odhaľuje ich neschopnos­ť konať predvídavo.

Snažíme sa priniesť know-how od špičkových odborníkov z celého sveta, vrátane majiteľov multigener­ačných rodinných podnikov.

 ?? ??
 ?? ?? doc. Ing. Monika Naďová Krošláková, PHD. zakladateľ­ka Centra rodinného podnikania na Ekonomicke­j univerzite v Bratislave, expert na rodinné podnikanie
doc. Ing. Monika Naďová Krošláková, PHD. zakladateľ­ka Centra rodinného podnikania na Ekonomicke­j univerzite v Bratislave, expert na rodinné podnikanie

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia