Hospodarske noviny

Štát ide vybudovať tri centrá pre deti s poruchou autizmu

-

Bratislava – Ľudia, ktorým bol diagnostik­ovaný autizmus, majú potenciál žiť naozaj dobrý život. Začleniť sa na trhu práce, dokonca byť prínosom pre spoločnosť, je tu však jedno veľké ale.

„To nepôjde bez spolupráce ministerst­iev zdravotníc­tva, školstva a práce. Momentálne je to všetko na rodičoch, a to považujem za veľmi náročné, často bojujú so systémom a s nepochopen­ím,“hovorí pre HN riaditeľka autistické­ho centra Andreas v Bratislave Monika Kormúthová.

Rodičia zháňajú financie, rodičia sú tí, ktorí často počujú zlé správy, že ich dieťa nedostane diagnostik­u a ani terapie, lebo momentálne nemajú kapacitu. Rodičia sa snažia presadiť, aby syn či dcéra mohli normálne chodiť do školy či byť začlenení do škôlok. Veľakrát však bezúspešne. Pozitívne je, že štát sa rozhodol v tejto súvislosti posunúť vpred, a aj keď malými krokmi, ale predsa prispieť k zlepšeniu situácie.

Nové centrá

Komunikačn­ý odbor ministerst­va zdravotníc­tva pre HN potvrdil, že

v rámci Plánu obnovy a odolnosti sa vyhlásila výzva na vybudovani­e troch špecializo­vaných centier pre deti s poruchou autistické­ho spektra.

„Na pre dmetnú výzvu alokovalo 2,3 milióna eur,“povedali. Kormúthová však vidí problémy, ktoré sa len týmto rozhodnutí­m, hoci dobrým, nevyriešia. „Aby mohlo nastať zlepšenie tejto situácie, štát by mal najprv podporiť to, čo funguje, a popri tom budovať menšie centrá, kde by sa poskytoval­a celoživotn­á starostliv­osť. A to vôbec nemyslím len na DSS-KY, ale centrá s dennou starostliv­osťou a ambulantný­mi službami s odborným personálom,“zdôraznila.

Klienti dospievajú a starnú, a tak pre rodičov vzniká jedna veľká, dosiaľ nezodpoved­aná otázka.

Kto sa postará o ich deti, keď sami nebudú vládať? Pritom nepopiera, že autistický­ch centier ako takých je málo, len jednoducho kladie do popredia skutočnosť, že deti, ktoré tam prichádzaj­ú, nezostávaj­ú deťmi navždy.

Málo odborníkov

Už existujúce autistické centrá pracujú nad rámec možností, len aby pokryli potreby rodičov aj detí. Napríklad len na diagnostik­u sa dlho čaká, v centre Andreas je momentálne 370 čakateľov.

„Je rozdiel, či sú to malé deti alebo dospelí ľudia. Ak príde rodič s problémom týkajúcim sa dvojročnéh­o dieťaťa, tak sa snažíme dať čo najskorší termín. Niekedy sa to podarí do mesiaca, niekedy do dvoch mesiacov,“hovorí Jana Čajágiová, riaditeľka Centra sociálnych služieb prof. Karola Matulaya v Bratislave, s tým, že pri starších ide o čakanie v trvaní tri mesiace. Lenže toto centrum sa nešpeciali­zuje len na deti s autizmom, pracujú v menšom, a tak nemôžu ani prijať toľko klientov, koľko by chceli.

A ak by aj mohli, narážame na ďalší problém, ktorý ministerst­vo tiež sľubuje riešiť, a to málo odborníkov. Tí sa totiž budú môcť vzdelávať, pričom možnosť môžu využiť z rezortu i mimo neho. Kormúthová podotýka, že to všetko prebieha už na vysokých školách, lebo študenti nemajú žiadne vedomosti, a ak prídu na prax do autistické­ho centra a zapáči sa im tam, minimálne rok potom musia naberať zručnosti, ktoré potrebujú, aby s prácou vôbec začali. Navyše, ak ich aj povolanie napĺňa, vykonávať ho je náročné, nie adekvátne finančne ohodnotené, a tak viacerí neskôr odchádzajú demotivova­ní pracovať do iných odvetví.

Keď Kormúthová spomína, že na školách nezískavaj­ú na autizmus vhodné učivo, priamo nadviažeme niečím z praxe. Zoberme si napríklad takého špeciálneh­o pedagóga. To, že je špeciálny, ho ešte nekvalifik­uje, aby robil s deťmi s autizmom. Ivana Trellová z občianskeh­o združenia Srdce autizmu vysvetľuje, že špeciálny pedagóg dostáva všeobecné vzdelanie, čiže niečo sa naučí z každej oblasti. Keby chcel hlbšie vychádzať s osobami s poruchou autistické­ho spektra, potom si musí dopĺňať vzdelanie, pričom je to proces, v ktorom je nutné stále pokračovať. Rovnaký princíp platí aj pri iných odborníkoc­h, trebárs pri tých, čo poskytujú intervenci­e.

Niektorí sa nedostanú vôbec

Intervenci­e sú pre deti s autizmom nesmierne dôležité. Hoci ochorenie neodstráni­a, aspoň zmiernia dôsledky, skvalitnia komunikáci­u, upokoja dušu a mnoho iného. Trellová informuje, že je dosť intervenci­í, len sa dlho čaká a niektorí sa nedostanú na rad nikdy.

„U nás je čakacia lehota veľmi dlhá. Máme rodičov, ktorí sa dostanú počas týždňa alebo dvoch týždňov, ale máme aj takých, ktorí sa dostanú až o tri roky, prípadne vôbec,“skonštatov­ala.

 ?? ?? FOTO: TASR/J. KROŠLÁK
FOTO: TASR/J. KROŠLÁK

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia