Hospodarske noviny

Takáto sezóna nebola vyše troch desaťročí

„Budeme viac investovať do atrakcií, ktoré sú použiteľné aj v lete,“hovorí pre HN Andrej Šramko, manažér lyžiarskeh­o strediska Ski Telgárt.

- Petra Uhráková petra.uhrakova@mafraslova­k|a.sk

Ako u vás v stredisku aktuálne vyzerá lyžiarska sezóna?

Sezónu sme ukončili minulý týždeň, v piatok. Nechceli sme ju ukončiť, no napokon sme sa ju rozhodli prerušiť na základe predpovedí počasia. Mrazy boli veľmi slabé a tento týždeň malo pršať. Úprimne si však ja ani môj otec, ktorý je v tomto biznise už 34 rokov, takto zlú sezónu nepamätáme. Samozrejme, že výkyvy počasia sú prirodzené, no ešte sme sa nestretli s takýmto dlhým obdobím tepla. Myslel som si, že oteplenie príde maximálne na dva týždne, no napokon ide o jednu z najhorších zím.

Ako vyzerala situácia v minulom roku?

Minulý rok sme končili až na Veľkú noc, približne druhého apríla. Skončiť sezónu počas jarných prázdnin je teda celkom brutálne. Mali sme však veľmi silný december a január, pričom január zvyčajne býva najslabším mesiacom lyžiarskej sezóny. Pretvorili sme ho teda na náš vôbec najsilnejš­í mesiac, keďže nám prialo aj počasie, bol dostatok snehu a rovnako sme organizova­li veľa eventov a akcií. Za tie roky máme taktiež vybudované meno, takže máme stálu klientelu, ktorá sa k nám vracia pravidelne.

Za december a január sme na tom boli podobne ako za celú minuloročn­ú sezónu, takže sme boli rozbehnutí celkom dobre, no aktuálne počasie je pre nás veľmi bolestivé. Rovnako sa to napája aj na všetky zvyšné odvetvia cestovného ruchu, keďže máme v rámci lyžiarskeh­o strediska aj ubytovacie zariadenia či gastrosluž­by a wellness.

A čo sa týka čísiel?

V prípade tržieb sme medziročne poklesli o približne 15 percent a znížil sa aj počet dní v prevádzke, ktorý klesol o 19. Z 93 dní v roku 2023 sa tak stalo 74 v aktuálnom roku.

Znamená to, že nám v rámci ubytovania v apartmánoc­h prišlo veľa zrušených objednávok, najmä čo sa týka rodín s deťmi. Zrušené boli aj lyžiarske výcviky, keďže máme k dispozícii jeden stolôžkový hotel, ktorý je určený práve na ubytovanie počas lyžiarskyc­h výcvikov. Zájazdy sa u nás mali konať ešte dva týždne, no tie boli taktiež zrušené.

To taktiež vplýva aj na celú zamestnano­sť, keďže veci, ktoré riešime dnes, sme za bežných podmienok zvyčajne riešili o mesiac neskôr. Brigádnici museli poodchádza­ť, kmeňových zamestnanc­ov zostalo len pár, a tak im musíme o mesiac skôr vymýšľať prácu, aby sme si udržali zamestnano­sť. Sme zvyknutí na silné sezóny a veľmi slabé mimosezónn­e obdobia, no teraz to vyzerá, že budeme v marazme o mesiac navyše, čo je celkom neštandard­né a trápi nás to najviac.

Kedy podľa vás sezóna zažívala svoj vrchol?

Paradoxne sme sa na vrchol dostali koncom januára. Počas minulých rokov bol práve január jedným z najslabšíc­h mesiacov, keďže nie sú prázdniny ani sviatky, takže sa lyžiarske strediská musia viac snažiť, aby prilákali klientov. Od pondelka do piatka to je čisto o lyžiarskyc­h zájazdoch, no počas víkendov sa musíme snažiť viac. Vianoce rovnako nedopadli úplne podľa našich predstáv, keďže aj vtedy nastalo oteplenie, najmä počas hlavných sviatkov. Zavreté sme mali dokonca aj prvého januára, kvôli dažďu.

Všimli ste si, že ľudia zostávali u vás ubytovaní kratšie alebo využívali menej služieb?

Na službách, ako je gastro, predaj suvenírov či na lyžiarskej škole, veľmi návštevníc­i nešetrili. V prípade ubytovania to však citeľné bolo a mali sme menej ubytovanýc­h ako minulé roky. Cenník sme nemenili, čo je paradox, keďže inflácia zvýšila ceny takmer všetkým. Cítili sme však, že prišlo menej ľudí a najmä rodín s deťmi.

Aké národnosti vás najviac navštevova­li?

Keďže sa nachádzame v Telgárte, 90 percent klientov tvoria Slováci. Okrem Slovákov nás však navštevujú aj Maďari, keďže sme v poradí druhé stredisko od maďarských hraníc. Je to však spôsobené aj tým, že v tejto krajine máme väčšie marketingo­vé aktivity.

Vyzerá to, že s výraznejší­m otepľovaní­m sa budeme stretávať každý rok. Aké máte očakávania do budúcich sezón?

Áno, ide o stálu dilemu. V decembri a januári sme neustále premýšľali nad zlepšením kvality služieb a povedali sme si, že ideme do toho. Vo februári sme však začali opäť lavírovať a uvažovať nad tým, či to vôbec má zmysel. Je totiž veľmi náročné dať všetko dokopy, keďže nie sme malé stredisko a ponúkame aj iné služby. V dnešnej dobe totiž nemá veľmi zmysel prevádzkov­ať len lyžiarske stredisko. Do budúcnosti však pravdepodo­bne nebudeme investovať tak intenzívne, ako by sme chceli a budeme sa snažiť ďalšie aktivity nákladovo kresať. A budeme viac investovať do atrakcií, ktoré sú použiteľné aj v lete.

 ?? ?? Mnohé lyžiarske strediská museli sezónu ukončiť predčasne.
FOTO: TASR/JÁN KROŠLÁK
Mnohé lyžiarske strediská museli sezónu ukončiť predčasne. FOTO: TASR/JÁN KROŠLÁK

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia