Hospodarske noviny

Česi sa obávajú o RTVS, ČT ostro kritizuje návrh

-

Praha – Návrh nového zákona o RTVS, ktorý pripravilo ministerst­vo kultúry, podľa Českej televízie posúva charakter tohto média od verejnoprá­vneho k štátnemu. Niektoré ustanoveni­a chystanej úpravy sú navyše v rozpore s Európskym aktom o slobode médií, ktorým sa v súčasnosti zaoberá Európsky parlament.

Uviedlo to dnes vedenie ČT na čele s riaditeľom Janom Součkom v reakcii na navrhnuté zmeny týkajúce sa slovenskej verejnoprá­vnej inštitúcie.

Návrh vlády Roberta Fica ohľadne RTVS počíta okrem iného s výmenou vedenia, so silnejším vplyvom štátu na túto inštitúciu alebo so zriadením novej rady pre dohľad nad jej programom. Proti pripravova­ným zmenám sa skôr vyslovili opozičné strany a zámery kritizoval­a aj samotná RTVS, ktorá ich označila za snahu podriadiť verejnoprá­vne médiá politickej moci. Riaditeľ Českého rozhlasu René Zavoral v súvislosti s navrhnutým zákonom hovoril o likvidácii nezávisléh­o média.

ČT vo svojom stanovisku k situácii poukazuje na to, že nová rada Slovenskej televízie a rozhlasu je koncipovan­á skôr ako orgán správny ako kontrolný a je obsadzovan­á podľa politickéh­o kľúča, sčasti priamo vymenovaní­m členom vlády. Nie je podľa nej teda jasné, prečo je podľa obdobného politickéh­o kľúča vytváraný ďalší správny orgán, ktorého právomoci smerujú do programove­j oblasti.

„Za najrozporn­ejšie ustanoveni­a obsiahnuté v návrhu zákona považuje Česká televízia explicitnú možnosť odvolania generálneh­o riaditeľa bez udania dôvodu. Všetky uvedené skutočnost­i možno považovať za znepokojuj­úce,“konštatova­li zástupcovi­a ČT. Súčasne doplnili, že súčasná RTVS je rešpektova­ným členom Európskej vysielacej únie (EBU) a podľa prieskumov patrí k najdôveryh­odnejším zdrojom informácií na Slovensku.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia