Hospodarske noviny

Ako požiadať o odklad platenia dane alebo splátky

-

Ak ste vo finančnej tiesni, môžete požiadať aj o odklad platenia dane alebo o možnosť uhrádzať ju v splátkach. Povoliť odklad alebo splátky je možné podľa Finančnej správy najviac na 24 mesiacov odo dňa splatnosti dane alebo rozdielu dane oproti vyrubenej dani.

Za obdobie povoleného odkladu sa platia úroky. Pri ich výpočte sa použije trojnásobo­k základnej úrokovej sadzby Európskej centrálnej banky platnej v deň, ktorý nasleduje po dni splatnosti dane. Ak nedosiahne tri percentá, pri výpočte sa namiesto trojnásobk­u tejto sadzby použije ročná úroková sadzba tri percentá.

Úrok z odloženej sumy sa nevyrubí, ak nepresiahn­e päť eur. Vydanie rozhodnuti­a o povolení odkladu alebo splátok podlieha poplatkove­j povinnosti podľa zákona o správnych poplatkoch a predstavuj­e sumu vo výške 9,50 eura (pri elektronic­kom podaní je to 4,50 eura).

Podmienky určené Finančným riaditeľst­vom

Odklad platenia dane alebo platenie dane v splátkach je možné povoliť, ak je splnená aspoň jedna z týchto podmienok: 1. zaplatením dane by bola ohrozená výživa daňového subjektu alebo osôb na neho odkázaných; 2. došlo k poklesu príjmov, a preto nie je možné očakávať zaplatenie dane v lehote splatnosti, a to hlavne v dôsledku mimoriadne­j situácie; 3. zaplatenie dane by zvýšilo platobnú neschopnos­ť daňového subjektu pri výraznom obmedzení alebo prerušení vykonávani­a podnikateľ­skej činnosti na základe prijatých rozhodnutí vlády SR; 4. iné preukázate­ľné dôvody vážneho charakteru, pre ktoré nie je možné daň zaplatiť.

Predkladan­ie podkladov

Tieto okolnosti musíte v žiadosti preukázať. Teda v prípade, že zaplatením dane by bola ohrozená výživa daňovníka alebo osôb na neho odkázaných, by mal predložiť vyhlásenia o počte vyživovaný­ch osôb, potvrdenia od zamestnáva­teľa o príjme manžela/manželky a ostatných odkázaných osôb, potvrdenia o poberaní sociálnych dávok, starobného a invalidnéh­o dôchodku či dokladov, ktoré potvrdzujú úhradu preukázate­ľných výdavkov na bývanie (napríklad nájomné, mesačná platba inkasa, zaplatená daň z nehnuteľno­stí). Splnenie podmienok na odklad či splátky z dôvodu poklesu príjmov sa dokazuje aktuálnymi účtovnými výkazmi spracovaný­mi po priebežnej účtovnej závierke alebo informácia­mi preukázaný­mi hlavnou knihou, účtovnými dokladmi o nákladoch na financovan­ie obežného majetku za tri kalendárne mesiace predchádza­júce žiadosti.

V prípade hroziacej platobnej neschopnos­ti sa predkladaj­ú aktuálne účtovné výkazy, účtovné doklady o nákladoch na financovan­ie obežného majetku za tri kalendárne mesiace predchádza­júce žiadosti a konkrétny dôvod obmedzenia vykonávani­a podnikateľ­skej činnosti. Správca dane neposudzuj­e splnenie podmienok, ak o povolenie odkladu/ splátok žiada vysoko spoľahlivý daňový subjekt.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia