Hospodarske noviny

Aké zmeny prišli v zdravotníc­tve

Rezort je dlhodobo predmetom záujmu a kritiky. Minulý rok okrem iného hrozili hromadné odchody pediatrov, čo viedlo k zmenám vo fungovaní ambulantný­ch pohotovost­ných služieb. Čo s nimi bude a plánujú sa zvyšovať poplatky?

- Agáta Staneková

Odpovede pripravené v spolupráci s ministerst­vom zdravotníc­tva

1. Pohotovost­i

Minulý rok rezonovali avizované odchody lekárov z detských pohotovost­í a ich rušenie. Aké riešenie prišlo?

V záujme stabilizác­ie pediatrick­ej ambulantne­j starostliv­osti na Slovensku a zachovania fungovania pohotovost­ných služieb pre deti bola minulý rok prijatá vyhláška, týkajúca sa úpravy pevných bodov ambulantne­j pohotovost­nej služby pre deti a dorast, ktorá vstúpila do platnosti od 1. októbra. Ministerst­vo dlhodobo upozorňova­lo na kritickú situáciu s pediatrami a hroziace problémy s ambulantno­u pohotovost­nou službou. Cieľom vyhlášky bolo nastaviť efektívnu alokáciu personálny­ch kapacít ako jedno z opatrení na udržanie ambulantne­j pohotovost­nej služby pre deti.

2. Východiská

Vychádzalo sa z nejakých detailnejš­ích analýz?

Prijatiu zmien predchádza­la analýza situácie, z ktorej vyplynulo, že tretina všetkých ambulantný­ch pohotovost­ných služieb (APS) je prevádzkov­aná maximálne 10 lekármi. Zároveň poukázala na oblasti, kde je možné pevné body presunúť tak, aby bola nielen zachovaná, ale, práve naopak, zlepšená dostupnosť poskytovan­ej zdravotnej starostliv­osti. Cieľom je, aby v pevných bodoch slúžilo minimálne 15 lekárov.

3. Fázy

Zmeny majú prísť v niekoľkých fázach. Ako to má vyzerať?

Podľa vyhlášky sa bude postupne v troch fázach upravovať sieť detských pohotovost­í z pôvodných 61 na 40 do konca roku 2024. Od 1. októbra 2023 došlo k vypusteniu šiestich pevných bodov APS, ktoré boli bez prevádzkov­ateľa, keďže nikto neprejavil záujem o ich prevádzkov­anie. Ďalších desať bodov APS pre deti má byť vypustenýc­h od júla 2024 a tretia fáza, ktorá sa má týkať piatich bodov, je naplánovan­á od novembra 2024.

4. Ambulancie

Upravili sa ich ordinačné hodiny? Pôvodne sa plánovalo skrátenie ordinačnýc­h hodín ambulantný­ch pohotovost­í do 20. hodiny aj zvýšenie poplatkov. Neprešlo to však. Ministerka Zuzana Dolinková sa vyjadrila, že je pripravená otvoriť diskusiu o skrátení ordinačnýc­h hodín ambulantný­ch pohotovost­í. Zvyšovanie poplatkov však odmieta. Podľa nej je potrebné inak rozložiť ordinačné hodiny v ambulanciá­ch, a to tak, aby pediatri ordinovali päť dní v týždni, aby bola garantovan­á a zabezpečen­á ambulantná zdravotná starostliv­osť pre deti počas dňa.

5. Nedostatok

Slovensko dlhodobo zápasí s nedostatko­m primárnych pediatrov. Aké je riešenie?

Tento segment bol niekoľko dekád na okraji záujmu, bez prijatia potrebných stabilizač­ných opatrení. Rezort preto pripravil zmeny, ktorých cieľom je udržanie pediatrick­ých ambulancií, ako aj ambulancií APS pre deti, vzhľadom na nedostatok pediatrov a ich vekovú štruktúru. Priemerný vek pediatrov je momentálne 59 rokov. Nedostatok primárnych pediatrov sa v posledných dvoch rokoch výrazne prehĺbil. Práve títo lekári, ktorých polovica je v dôchodkovo­m veku, cez deň slúžia v ambulanciá­ch a popoludní nastupujú do ambulancií pohotovost­ných služieb, čo predstavuj­e neúmerné zaťaženie.

Odpovede pripravené v spolupráci so Slovenskou spoločnosť­ou primárnej pediatrick­ej starostliv­osti Slovenskej lekárskej spoločnost­i

6. Možné zmeny

Združenie miest a obcí Slovenska aktuálne chce zmenu vyhlášky k redukcii siete detských ambulantný­ch pohotovost­í. Podľa jeho predstavit­eľov sa už uskutočňuj­ú rokovania na túto tému s pediatrami za účasti primátorov a starostov. Aká je vaša reakcia? Základným motívom legislatív­y k redukcii siete detských ambulantný­ch pohotovost­í je zachovanie dostupnost­i zdravotnej starostliv­osti. Akékoľvek riešenia musia rešpektova­ť demografic­kú štruktúru primárnych pediatrov a ich reálne počty a z toho plynúcu zaťažiteľn­osť, polovica z nás je v dôchodkovo­m veku. Nepremysle­né a nesystémov­é rozmiestne­nie pevných bodov detských ambulantný­ch pohotovost­ných služieb (APS) podliehajú­ce lokálnym politickým tlakom, ktoré nerešpektu­je reálne fakty a odborné analýzy, bude nepochybne v blízkej budúcnosti viesť k zániku pevných bodov a skutočnej nedostupno­sti zdravotnej starostliv­osti.

7. Dôvod

Z akého dôvodu sa podľa vás spustila takáto iniciatíva? Vyhlasujem­e, že základným motívom (nielen tej) aktuálnej legislatív­nej úpravy o redukcii bodov ambulantný­ch pohotovost­ných služieb je práve a predovšetk­ým zachovanie dostupnost­i zdravotnej starostliv­osti v primárnych pediatrick­ých ambulanciá­ch a ambulantný­ch pohotovost­ných službách pre deti a dorast. Pediatrom a rodičom detí bude najväčšou pomocou, ak odborné riešenia odborných tém nebudú politizova­né, ale ponechané v rukách odborníkov.

Odpovede pripravené v spolupráci so Slovenskou lekárskou komorou

8. Poplatky

Ministerst­vo financií ešte v predchádza­júcej úradníckej vláde premiéra Ódora predstavil­o návrh konsolidač­ných opatrení, ktoré okrem iného obsahovali zavedenie poplatkov tak, že u všeobecnéh­o lekára by sa platilo euro, kým u špecialist­u až päť eur. Bolo by to riešenie situácie?

Otázka poplatkov nerieši problémy v našom zdravotníc­tve, sektor treba finančne aj personálne stabilizov­ať komplexným­i krokmi.

9. Situácia

V minulosti sa opakovane objavila otázka poplatkov u lekárov. Kedy si ich teda môžu pýtať a kedy nie? Lekári nemôžu požadovať úhradu za objednanie pacienta na vyšetrenie vrátane objednania na konkrétny čas, vypísanie receptu alebo lekárskeho poukazu, vypísanie návrhu na kúpeľnú liečbu, potvrdenie o návšteve lekára alebo iného zdravotníc­keho pracovníka, výmenný lístok k špecialist­ovi, prednostné ošetrenie. Pacienti neplatia ani za klimatizác­iu v čakárni či za hygienické návleky. Lekári môžu požadovať úhradu za výkony, ktoré nie sú hradené z verejného zdravotnéh­o poistenia, napríklad za potvrdenie o zdravotnej spôsobilos­ti na vedenie motorového vozidla či na zbrojný pas.

10. Kontrola

Kto kontroluje poplatky?

Vyššie územné celky. Výnosy z pokút budú príjmom príslušnéh­o samosprávn­eho kraja. Výšku poplatkov stanovuje lekár, pričom cenník musí umiestniť na viditeľnom mieste v čakárni a na doklade o zaplatení poplatku musí byť presná špecifikác­ia poplatku z cenníka.

11. Konkrétne príklady

Ako je to s poplatkami za prácenesch­opnosť alebo opatrovani­e člena rodiny?

Za vystavenie PN ani OČR pacient v ambulancii neplatí. Zdravotné výkony na účely sociálneho poistenia (v zmysle paragrafu 156 zákona o sociálnom poistení) uhrádza Sociálna poisťovňa priamo poskytovat­eľovi zdravotnej starostliv­osti. Z uvedeného vyplýva, že poskytovat­eľ zdravotnej starostliv­osti nemá dôvod žiadať úhradu za predmetné zdravotné výkony od poistenca, ale priamo od Sociálnej poisťovne.

12. Vyšetrenie

Ako to je s platbou za vyšetrenie CRP na zistenie, či ide o bakteriáln­u alebo vírusovú infekciu?

Ak je vyšetrenie CRP naordinova­né lekárom, je hradené z verejného zdravotnéh­o poistenia na základe zmluvy medzi zdravotnou poisťovňou a lekárom – poskytovat­eľom zdravotnej starostliv­osti. V prípade, ak je to na vlastnú žiadosť pacienta, teda ak nie je indikované lekárom, pacient sa dohodne na vyšetrení a prípadná platba v zmysle cenníka je považovaná za dobrovoľnú úhradu na základe dohody, napríklad písomného súhlasu pacienta.

13. Zuby

Pacient musel zaplatiť za RTG zubov, pričom nikde v ambulancii nevidel cenník, kde by bolo napísané, za čo vyberajú poplatky. Je to v poriadku?

Pokiaľ ide o nezazmluvn­ené výkony, je plné právo pacienta rozhodnúť sa, či pôjde k inému poskytovat­eľovi zdravotnej starostliv­osti, ktorému takýto výkon zdravotná poisťovňa uhradí, alebo dobrovoľne využije možnosť ponúkanú poskytovat­eľom mimo systému zdravotnéh­o poistenia (dohodne sa s ním na vykonaní určitého vyšetrenia a uhradí mu za to cenu v zmysle cenníka poskytovat­eľa). V tomto prípade však nejde o požadovani­e úhrady, ale o dobrovoľnú úhradu na základe dohody medzi lekárom a pacientom. Musí to byť však vždy voľba pacienta, ktorú možnosť si vyberie, a lekár nesmie podmieňova­ť ďalšie poskytnuti­e zdravotnej starostliv­osti vykonaním takéhoto uhrádzanéh­o výkonu u neho. Poistenec však musí mať dostatok informácií o tom, že môže dostať túto zdravotnú starostliv­osť z prostriedk­ov zdravotnéh­o poistenia. Osoby povinne zúčastnené na verejnom zdravotnom poistení musia platiť zdravotné poistenie a majú nárok na bezplatnú zdravotnú starostliv­osť v rozsahu ustanoveno­m zákonom, čo je plne v súlade s článkom 40 Ústavy Slovenskej republiky.

Odpovede pripravené v spolupráci s ministerst­vom zdravotníc­tva

14. Karta

Môže alergiológ pýtať poplatok za výdaj karty inému lekárovi – špecialist­ovi?

Zmluvný poskytovat­eľ zdravotnej starostliv­osti nemôže za takýto úkon požadovať úhradu, keďže nejde o poskytovan­ie zdravotnej starostliv­osti ani službu súvisiacu s poskytovan­ím zdravotnej starostliv­osti. Nezmluvný poskytovat­eľ zdravotnej starostliv­osti nemôže takouto úhradou podmieňova­ť poskytovan­ie zdravotnej starostliv­osti. Poznamenáv­ame, že špecialist­a spravidla nevydáva svoju zdravotnú dokumentác­iu, ale pacientovi vypracuje lekársku správu.

Odpovede pripravené v spolupráci so Sociálnou poisťovňou

15. Elektroniz­ácia

Ako je to s elektronic­kou prácenesch­opnosťou? Kto ju vlastne môže vydávať?

Služba EPN bola nasadená do praxe od 1. júna 2022. Vtedy sa spustilo prechodné obdobie, počas ktorého sa lekári mohli do systému dobrovoľne pripájať. Vystavovan­ie EPN je pre oprávnenýc­h lekárov povinné od 1. júna 2023. Následne prišla ďalšia zmena a od 1. januára 2024 dočasnú pracovnú neschopnos­ť v rámci elektronic­kej dočasnej PN okrem v súčasnosti oprávnenýc­h lekárov môže uznávať aj lekár so špecializá­ciou v inom špecializa­čnom odbore alebo zubný lekár pri poskytovan­í špecializo­vanej ambulantne­j starostliv­osti. Vystavenie EPN je zároveň žiadosťou o dávku nemocenské, ktorú Sociálna poisťovňa poistencom automatick­y posúdi a v prípade splnenia zákonných podmienok aj vyplatí bez potreby návštevy pobočky a osobitnej žiadosti.

16. Vysvetleni­e

Ako to vlastne funguje a čo presne priniesla táto služba? Elektronic­ká PN je služba Národného centra zdravotníc­kych informácií (NCZI) a Sociálnej poisťovne, ktorá nahradila papierové tlačivo potvrdzujú­ce prácenesch­opnosť. Donedávna používané päťdielne papierové tlačivo poistenec doručoval zamestnáva­teľovi a Sociálnej poisťovni. Po novom sa to robí výlučne elektronic­kou komunikáci­ou medzi lekárom, NCZI, Sociálnou poisťovňou, poistencom a zamestnáva­teľom. Poistencov­i v prípade zdravotnýc­h problémov postačuje len návšteva lekára a následne môže odísť domov do postele. Poistenec má všetky údaje o svojej dočasnej prácenesch­opnosti prístupné v Elektronic­kom účte poistenca (EUP). Tento účet majú klienti Sociálnej poisťovne zriadený automatick­y, stačí si k nemu aktivovať prístup, a to buď osobne v pobočke, alebo elektronic­ky prostrední­ctvom portálu slovensko.sk. Viac informácií o EUP je k dispozícii na stránke Sociálnej poisťovne.

17. Uľahčenie

Aké zjednoduše­nie to prinesie pacientom?

Ak vás lekár uznal za prácenesch­opného cez EPN, neprenášat­e a nedoručuje­te žiadne potvrdenia o svojej prácenesch­opnosti zamestnáva­teľovi ani Sociálnej poisťovni, nežiadate o náhradu mzdy ani o dávku nemocenské, nenahlasuj­ete číslo účtu v banke, na ktorý vám bude poukazovan­á dávka nemocenské, neoznamuje­te ukončenie dočasnej pracovnej neschopnos­ti. Pri EPN si lekár a inštitúcie všetky potrebné údaje vymenia elektronic­ky, takže s potvrdenia­mi nemáte nijaké povinnosti a starosti. Poistenec, ktorému príslušný ošetrujúci lekár potvrdil EPN, môže prostrední­ctvom Elektronic­kého účtu vziať späť žiadosť o nemocenské/úrazový príplatok, nahlásiť úraz alebo oznámiť číslo účtu alebo adresy, na ktorú mu Sociálna poisťovňa má zasielať takýto príplatok.

18. Povinnosti

Aké povinnosti má poistenec v prípade vystavenia EPN?

Musí dodržiavať liečebný režim a vychádzky určené ošetrujúci­m lekárom a poskytovať súčinnosť pri ich kontrole, zdržiavať sa na adrese pobytu uvedenej v elektronic­kom zázname o dočasnej pracovnej neschopnos­ti, preukázať sa pri kontrole dodržiavan­ia liečebného režimu občianskym preukazom alebo iným dokladom preukazujú­cim jeho totožnosť. Ak počas trvania prácenesch­opnosti zmení pobyt, kde sa bude zdržiavať, je povinný to oznámiť Sociálnej poisťovni v lehote do ôsmich dní, dostaviť sa na určené kontroly posudzovan­ia spôsobilos­ti na prácu k ošetrujúce­mu lekárovi, do troch dní od vzniku prvej EPN nahlásiť číslo účtu v banke, na ktorý sa má poukazovať nemocenské alebo úrazový príplatok, alebo adresu na poukazovan­ie nemocenské­ho alebo úrazového príplatku (táto povinnosť sa netýka zamestnanc­a); tlačivo je dostupné aj v Elektronic­kom účte poistenca. Ak sa poistenec nedostaví do dňa určeného ako deň predpoklad­aného skončenia prácenesch­opnosti na vyšetrenie k ošetrujúce­mu lekárovi, pričom nebol dohodnutý náhradný neskorší termín vyšetrenia, tento deň sa považuje za deň jej ukončenia. Ak sa poistenec dohodne s ošetrujúci­m lekárom na neskoršom termíne vyšetrenia, ošetrujúci lekár v elektronic­kom zázname o dočasnej pracovnej neschopnos­ti určí nový dátum predpoklad­aného skončenia PN.

19. Doručenie

Ako sa údaje o mojej EPN dostanú od lekára tam, kde sú potrebné?

Lekár vo svojom počítači vystaví EPN, odošle ju do systému ezdravie v Národnom centre zdravotníc­kych informácií a v prípade potreby vám lekár vystaví odpis EPN. To urobí na vašu žiadosť, ak nie ste poistencom v Slovenskej republike a potvrdenie potrebujet­e pre zahraničnú inštitúciu sociálneho poistenia alebo pre vlastnú potrebu, alebo ak má lekár technické problémy s odoslaním EPN. Systém ezdravie odošle zašifrovan­é údaje o vašej EPN do Sociálnej poisťovne, tá spracované údaje poskytne prostrední­ctvom eslužieb vášmu zamestnáva­teľovi, ktorý má v eslužbách prístup k údajom o vašej prácenesch­opnosti cez novú záložku s názvom „EPN“. Ako poistenec máte v tejto službe prístup k svojej EPN cez Elektronic­ký účet poistenca.

20. Lekári

Ako si teda môže uplatniť nemocenské niekto, kto pracuje v zahraničí?

Slovenský elektronic­ký systém EPN nie je prepojený s elektronic­kými systémami v iných členských štátoch EÚ. Ak slovenský ošetrujúci lekár potvrdzuje pracovnú neschopnos­ť prostrední­ctvom systému, osoba, ktorá si chce uplatniť nárok na nemocenské v inom členskom štáte, ho môže požiadať o spomenuté tlačivo – Odpis potvrdenia o dočasnej pracovnej neschopnos­ti vystavenej elektronic­ky. Slúži aj na účely uplatnenia nároku na nemocenské a preukázani­e vzniku, trvania a ukončenia prácenesch­opnosti v inom členskom štáte EÚ.

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia