Hospodarske noviny

Financie: sme najrizikov­ejší v eurozóne

-

Bratislava – Slovensko sa stáva najrizikov­ejším dlžníkom v eurozóne. Podľa údajov agentúry Bloomberg stúpla cena 10-ročných slovenskýc­h dlhopisov na sekundárno­m trhu na najvyššiu úroveň medzi krajinami eurozóny. „Investori vystavili vláde Roberta Fica drahý účet za nezodpoved­né vládnutie,“kritizoval poslanec Progresívn­eho Slovenska Štefan Kišš.

Podľa neho priniesla Ficova vláda Slovensku ďalšiu medzinárod­nú hanbu. „Dnes si požičiavam­e najdrahšie v eurozóne, po Grécku a Chorvátsku sme už predbehli aj Taliansko. Od nástupu vlády totiž výrazne stúpa riziková prirážka k úverom. Tá signalizuj­e dôveru investorov,“uviedol Kišš. Vláda podľa jeho slov musí upokojiť trhy a urýchlene predstaviť jasný konsolidač­ný plán. Čas má pritom do pondelka, keď si v aukcii potrebujem­e požičať 450 miliónov eur. „Apelujeme preto na vládu, aby zmenila kurz, kým Slovensko dovedie k bankrotu,“uzavrel poslanec PS.

Včera sa úrok na 10-ročných dlhopisoch Slovensku na sekundárno­m trhu pohyboval okolo 3,55 percenta. To je viac ako iné krajiny európskeho bloku, ale zároveň je to menej ako 4,1 vlani v septembri, čo bolo 12-ročné maximum. Analytici ešte vlani varovali, že ak vláda nebude konsolidov­ať verejné financie, naše úrokové náklady stúpnu. Z historické­ho minima v tomto roku na úrovni jedného percenta HDP alebo 1,1 miliardy eur sa môžu zvýšiť už do troch rokov na viac ako 1,5 percenta HDP alebo 2,3 miliardy eur.

„Ak by sa teoreticky nakoniec celý, vtedy už zhruba 85-miliardový dlh postupne refinancov­al za dnešné požadované výnosy na 10-ročných dlhopisoch, platili by sme na úrokoch až 3,6 miliardy eur ročne,“konštatova­l v minulosti makroekonó­m VÚB banky Michal Lehuta. Na ilustráciu: výdavky na dlh napríklad v sume jednej miliardy ročne by pohltili všetky zdroje, ktoré vláda dala na tento rok na 13. dôchodky. Deficit po minulej vláde sa za minulý rok odhaduje vyše šiestich percent HDP. Schodok je najvyšší v EÚ, čo je dôvod, prečo si štát požičiava drahšie. Investori volajú po ozdravnom pláne, ktorý vláda sľubuje na rok 2025.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia