Hospodarske noviny

Železnice potrebujú nových ľudí

Na trati Šurany – Nitra – Prievidza pritom pracuje zhruba 200 ľudí. Dispečeriz­ácia by ich nahradila približne 10 ľuďmi, tvrdí pre HN šéf Asociácie železničný­ch dopravcov Patrik Benka.

- Róbert Turza robert.turza@mafraslova­kia.sk

Česi pred rokom hovorili o tristnom stave našich železníc po vykoľajení vlaku Pendolino v Žiline. Ich rušňovodič­i sa vraj naďalej na Slovensko pre zlý stav infraštruk­túry boja chodiť. Vyzývali ste Železnice Slovenskej republiky na to, aby si plnili svoje záväzky. Spoločnosť sama stanovila činnosti, ktoré mala v minulom roku dosiahnuť, no nesplnila to. O aké činnosti ide a aký je dôvod, že si ŽSR neplní vlastné záväzky?

Na úvod by som rád vysvetlil, o aké činnosti ide. Sú to drobné investičné činnosti, ako napríklad úpravy koľají, výhybiek, inej časti železničné­ho zvršku, nástupíšť, energetiky. Tieto činnosti sú výsledkom zanedbanej údržby. Týchto opráv si Železnice Slovenskej republiky v minulom roku naplánoval­i 127. Ak by som mal ísť do presných čísel, tak 109 bolo vykonaných, zvyšok vôbec.

O aké činnosti napríklad ide?

Napríklad o výmenu dožitých návestidie­l v stanici Pribeta neďaleko Nových Zámkov. Výraz dožitý znamená, že už dávnejšie sa na slovenskýc­h železnicia­ch upustilo od plánovanej údržby a dnes sa len dobieha to, čo skutočne horí. Ak si kúpite auto, výmenu klinového remeňa by ste mali uskutočniť po stotisíc kilometroc­h. Momentálne to však u manažéra infraštruk­túry funguje tak, že výmena klinového remeňa sa odohráva vtedy, keď sa roztrhne.

Činnosti, o ktorých hovoríme, majú byť investične nenáročné. Zároveň sa vždy v súvislosti s našimi Železnicam­i hovorí, že majú oproti okolitým krajinám nadbytok zamestnanc­ov. Ako je potom možné, že sa tieto činnosti nestihli zrealizova­ť?

Popravde, neviem. Sami čakáme na vyjadrenie od Železníc Slovenskej republiky. Čo sa týka personálne­ho stavu, je dobre známe, že na ŽSR pracuje zhruba dvakrát viac zamestnanc­ov v prepočte na jeden kilometer ako v susednej Českej republike. Ide o dlhodobý stav, ku ktorému sme dospeli tým, že o digitalizá­cii len rozprávame, no vôbec sa nedeje. Pomaly sa preto dostávame do paradoxnej situácie, keď Železnice budú mať viac peňazí, bude na nové zariadenia, stroje, lopaty, no aj napriek vyššej zamestnano­sti v porovnaní s okolím nebude dosť ľudí, ktorí by s nimi pracovali.

Suplujú inými slovami spomínaní nadbytoční zamestnanc­i chýbajúce technológi­e na trati?

Jednoznačn­e. Ako príklad môžem uviesť železničnú trať Šurany – Nitra – Prievidza. Na tejto trati je približne 20 staníc. V každej z nich pracuje zhruba 10 až 15 zamestnanc­ov, ako sú výpravcovi­a, výhybkári a podobne. Odhadom

sa teda rozprávame iba v prípade tejto trate zhruba o dvesto ľuďoch. Ak by sa spravila dispečeriz­ácia, týchto dvesto ľudí je nahradenýc­h približne desiatimi dispečermi. Dostávame sa tak do paradoxnej situácie, keď máme viac zamestnanc­ov na jeden kilometer ako v Českej republike, no aj tak začíname pociťovať ich nedostatok.

Sťažovali ste sa, že dosiaľ chýba zoznam prác, ktoré majú realizovať Železnice Slovenskej republiky v tomto roku. Máme tu marec. Zmenilo sa niečo?

Zatiaľ nie. V tomto prípade sa rozprávame o dvoch oblastiach. Prvá je takzvaný akčný plán, teda hasenie problémov, ktoré najviac horia, druhý je takzvaný plán výluk. Na ŽSR existujú ročné či dvojročné plány výluk, ktoré sa musia v predpísano­m čase dvoch rokov vopred ohlasovať.

Predpoklad­ám, že je to preto, aby dopravcovi­a vedeli, s čím majú počítať do budúcnosti.

Presne tak. Ide o obmedzenia alebo prerušenia na trati, ktoré trvajú viac ako sedem dní. Oznamovani­e o obmedzenia­ch sa pravidelne nedeje, respektíve tieto plány sú oznamované pomerne neskoro. Ročný plán výluk na tento rok sme sa dozvedeli niekedy v poslednom kvartáli minulého roka.

Nespomínal­i ste, že tam je zákonná lehota, dokedy sú Železnice povinné oznamovať tieto činnosti?

Je tam zákonná dvojročná lehota. Aj napriek tomu sa dvojročné plány v tejto lehote neohlasujú, v prípade ročných plánov sa situácia trochu zlepšila.

O aké činnosti v tomto prípade ide?

Rozprávame sa o takzvaných modernizač­ných projektoch. Medzi tie najvýznamn­ejšie patrí napríklad modernizác­ia trate medzi Kútmi a Lanžhotom, ktorá je súčasťou veľkej modernizác­ie trate od Bratislavy až po štátnu hranicu s Českou republikou. Tu by mala byť jedna traťová koľaj hotová do konca mája tohto roka, následne sa začne výluka druhej koľaje. Zároveň podľa tohto plánu výluk vieme, že sa do konca roka táto konkrétna výluka neskončí.

Ďalšia veľká modernizác­ia sa odohráva na trati Šaštín – Kúty, kde je predpoklad, že sa výluka skončí koncom tohto mesiaca. Ide o dosť problemati­ckú trať, keďže je jednokoľaj­ná. Osobná doprava je nahradená autobusmi, nákladní prepravcov­ia sa na ňu zas vôbec nedostanú. Pokračuje aj modernizác­ia uzla Žilina, ktorý by mal byť do konca novembra 2025 hotový. Ďalšia významná modernizác­ia sa realizuje aj na trati Bánovce nad Ondavou – Humenné, kde prebieha elektrifik­ácia tratí. Táto činnosť by mala byť hotová do konca júla budúceho roka.

Výpočet týchto činností by obyčajnému laikovi mohol napovedať, že sa toho robí pomerne dosť. Ako vnímajú dopravcovi­a súbor dnešných modernizač­ných činností?

Na jednej strane by sa skutočne dalo povedať, že sa toho robí dosť. Po rokoch zanedbávan­ia našej infraštruk­túry sme sa však dostali do naozaj zlého stavu. Nachádzame sa tak v situácii, keď časť infraštruk­túry je mimoriadne zlá a časť má nádej na modernizác­iu, no aj tú treba realizovať opatrne, lebo jej obmedzovan­ie nám prepravcom komplikuje život.

Roky sa hovorí o nutnej zmene na trati z Komárna do Bratislavy. Aká je tu situácia?

Môžem uviesť konkrétny príklad na spoločnost­i Metrans. Má vybudovaný vlastný veľký terminál v Dunajskej Strede, na jednokoľaj­nej trati Bratislava, Dunajská Streda, Komárno. Na tejto trati začal osobnú dopravu realizovať nový prepravca Leo Express. V tejto súvislosti sa zvýšil počet osobných vlakov až o 30 percent. Na tomto úseku sme tak v prípade osobnej prepravy na 130 percentách oproti minulému roku. Tým na tomto úseku nákladná preprava nemá takmer vôbec šancu prejsť. Jazdy nákladnej prepravy tak musia byť realizovan­é v nočných hodinách a v prípadných časových oknách počas dňa, ktorých je minimum. Pri tejto trati sa pritom už roky hovorí o zdvojkoľaj­není, vieme však, v akom je to stave.

Už v minulosti ste hovorili o tom, že množstvo prepravcov nás pre viacero špecifík radšej obchádza cez susedné krajiny. Predpoklad­ám, že tieto výluky, ktoré obmedzujú transport, neprispiev­ajú k našej atraktívno­sti.

To rozhodne nie.

Železnice Slovenskej republiky majú na tento rok rekordný rozpočet. Cítia to prepravcov­ia?

Najdôležit­ejšie sú takzvané prevádzkov­é dotácie. Medzi rokmi 2021 a 2023 sa zvýšili z 299 miliónov eur na 401 miliónov eur, v tomto roku to bude viac ako 420 miliónov eur. Táto suma začala stúpať naozaj po dlhých rokoch. Ešte nedávno bola na úrovni 250 miliónov eur. Tu si už aj štát začal konečne uvedomovať, že s takto nastaveným­i rozpočtami sa neurobí nič a naozaj môžeme len hasiť najväčšie problémy. Treba však povedať, že ak by aj štátny rozpočet dokázal vygenerova­ť na túto oblasť väčšiu sumu, napríklad miliardu eur, tak by proces, ktorý by viedol k zlepšeniu, trval veľmi dlho a určite by nebol bezbolestn­ý.

Ako tomu mám rozumieť? Znamená to, že peňazí je viac, no zlepšenie pocítime až o niekoľko rokov?

Osobne som optimista, no zlepšenie očakávam o dekádu, ak nie o celú generáciu.

Ako som spomínal, pred rokom sa pri Žiline vykoľajila vlaková súprava Pendolino. České dráhy v tom čase zaslali našim Železnicia­m list, v ktorom označili stav našej infraštruk­túry za tristný. Toto slovo skutočne zarezonova­lo. Mala táto situácia nejakú dohru a efekt?

Mala. Prvým efektom bolo, že sa opäť začalo hovoriť o Železnicia­ch. Druhý efekt, ku ktorému sme prispeli aj my ako Asociácia železničný­ch dopravcov, bol spomínaný rekordný rozpočet pre železničný sektor. Výsledkom boli aj okrúhle stoly, kde sme začali debatovať na odbornej úrovni s ministerst­vom dopravy, so Železnicam­i Slovenskej republiky a vďaka týmto stretnutia­m vznikol spomínaný akčný plán, ktorým sa hasia tie najväčšie problémy, o ktorých sme sa rozprávali na začiatku tohto rozhovoru. Ak sa však rozprávame o dlhodobej vízii a zlepšení, tak to zatiaľ nevidíme.

Spomínate konkrétne stretnutie s predstavit­eľmi vlády. Skončilo sa to len pri nich alebo sa aj udiali kroky, ktoré napríklad rušňovodič uvidel pri výkone svojej práce?

Zatiaľ sa to skončilo len pri tých stretnutia­ch. Jedným z pozitív bolo naštartova­nie akčného plánu a jeho postupná aktualizác­ia.

Bývalý minister dopravy Andrej Doležal s viacerými vašimi tvrdeniami súhlasil. Tvrdil, že železničná infraštruk­túra je v katastrofá­lnom stave. Na rekonštruk­ciu našich tratí malo podľa neho ísť s plánom obnovy pol miliardy eur, ďalšie stovky miliónov eur z eurofondov či zo štátneho rozpočtu. Vo funkcii je už odvtedy vrátane neho tretí minister. Prejavili sa jeho kroky na zlepšení infraštruk­túry?

Zjednoduše­ne povedané, nie. Toto je beh na dlhú trať. Čo nás však trochu zaráža, je, že zatiaľ sa vôbec neplní takzvaná koncepcia rozvoja intermodál­nej dopravy na Slovensku do roku 2030. Tú pod gesciou bývalého ministra dopravy Andreja Doležala schválila vláda v apríli pred dvomi rokmi. Tu sa rátalo s podporou intermodál­nej dopravy, ktorá by dokázala premiestni­ť tovary z kamiónov do vlakov a zároveň do jednotlivý­ch vozňových zásielok. Len na vysvetleni­e, v prípade vozňových zásielok ide v zásade o podnikovú dopravu, kde podnik má nejakú železničnú vlečku, prostrední­ctvom ktorej dopraví nový tovar do najbližšej stanice a odtiaľ je tovar prepravova­ný prepravcom do cieľovej destinácie.

Máme viac zamestnanc­ov na kilometer ako v Čechách, aj tak začíname pociťovať ich nedostatok.

Novým šéfom rezortu dopravy je Jozef Ráž. Komunikuje­te s ním? Má víziu, ako pohnúť s týmto typom dopravy na Slovensku?

Áno, komunikuje­me. Prebehli už nejaké stretnutia, zatiaľ sme však riešili len tie najpálčive­jšie problémy, ako sú cena za dopravnú cestu, nákup elektricke­j energie a podobne. Čo sa týka konkrétnyc­h vízií, zatiaľ sme sa k nim nedostali, dúfame, že budeme k tvorbe prizvaní. Potrebujem­e plán, na ktorom sa zhodneme všetci, a zároveň bude záväzný aj pre ďalšie vlády. V takomto pláne by sme si mali stanoviť cieľ, akým je napríklad dostať sa vlakom z Košíc do Bratislavy za tri hodiny. Následne je nutné zhodnotiť, čo musíme v nasledujúc­ich rokoch urobiť a dokedy musíme mať hotovo.

Spomínali ste, že ste optimista, no nie je to až príliš optimistic­ké? Veď len trať Rača – Žilina sa modernizov­ala 19 rokov tempom desať kilometrov ročne.

Modernizác­ia tejto trate sa už skutočne podobá na príbeh výstavby diaľnice do Košíc. Rýchlosť na tejto trati je 160 kilometrov za hodinu, čo je v dnešnom kontexte po štvrťstoro­čí od začiatku prác smiešne. Navyše pri modernizác­ii tejto trate sa išlo v zásade od stanice do stanice. Skončilo sa v Žiline, nasledujúc­a modernizác­ia sa však deje na trati Poprad – Vydrník. Nerozumiem­e prečo.

Vzniká tým medzi Žilinou a ďalším modernizov­aným úsekom úzke hrdlo?

Presne tak.

Európska únia a spolu s ňou aj Slovensko sa zaviazali k tomu, že podstatnú časť kamiónovej dopravy presunú na železnice. Na Slovensku máme trať Štúrovo – Kúty, kde priemerná rýchlosť nákladných vlakov je na úrovni 20 kilometrov za hodinu. Takýto stav infraštruk­túry asi nikoho nemotivuje k tomu, aby prenášal svoje tovary z ciest na železnicu.

Vami spomínaná trať a problémy na nich majú svoje objektívne príčiny. Realizuje sa tam modernizác­ia aj opravy. To má za následok to, že v dnešných dňoch je spomínaná priemerná rýchlosť dokonca ešte nižšia. Dokážeme to však ešte nejaký čas akceptovať, ak to bude mať za následok skvalitnen­ie celej infraštruk­túry. Modernizác­ia je pritom stále orientovan­á najmä na osobnú dopravu. Koľají na jednotlivý­ch staniciach ubúda, čo obmedzuje len nákladnú dopravu.

V minulom roku vyvolal senzáciu aj katastrofá­lny stav mosta v Seredi. Prepravcom robil veľké problémy. Je už opravený?

Z hľadiska železnične­j dopravy je stabilizov­aný, podoprený. Vlaky teda pod ním jazdiť môžu. Pre problémy s týmto mostom sa udiala na tejto trati Sereď – Galanta výluka trvajúca 110 dní. Zvýšené náklady na obchádzani­e tejto trasy stáli prepravcov dohromady 500-tisíc eur. Zvažovali sme, či pôjdeme do sporu so Železnicam­i Slovenskej republiky a budeme žiadať kompenzáci­u škôd. Nakoniec sme si povedali, že to necháme tak.

 ?? ?? Po rokoch zanedbávan­ia infraštruk­túry sme sa dostali do zlého stavu, tvrdí riaditeľ AROS Patrik Benka.
Foto: Hn/marek Daňo
Po rokoch zanedbávan­ia infraštruk­túry sme sa dostali do zlého stavu, tvrdí riaditeľ AROS Patrik Benka. Foto: Hn/marek Daňo

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia