Hospodarske noviny

Europarlam­ent chcú aj ministri či poslanci

Eurovoľby sa budú konať 8. júna. O návrat do politiky sa pokúšajú Anna Belousovov­á aj Martin Poliačik. HN prinášajú prehľad nominantov.

- Kristína Braxatorov­á kristina.braxatorov­a@mafraslova­kia.sk

Bratislava – O miesto v Európskom parlamente začiatkom júna zabojujú viacerí ministri, poslanci, župan aj tváre z konšpiračn­ej scény. Dokopy 24 strán a jedna koalícia odovzdali svoje kandidátne listiny, spolu sa o miesto v europarlam­ente uchádza 324 kandidátov.

Štátna komisia pre voľby a kontrolu financovan­ia politickýc­h strán má na preskúmani­e kandidátok čas do 20. marca a najneskôr do 30. marca zaregistru­je tie, ktoré sú v súlade so zákonom o podmienkac­h výkonu volebného práva.

Z vlády do europarlam­entu

Medzi kandidátmi o miesto v Európskom parlamente sú aj ministri súčasnej vlády. Kandidátku SNS povedie v júnových voľbách jeden z koaličných lídrov, predseda SNS a podpredsed­a parlamentu Andrej Danko. Hneď za ním sú minister životného prostredia Tomáš Taraba a ministerka kultúry Martina Šimkovičov­á.

Pred piatimi rokmi za SNS kandidoval­i traja poslanci. Dnes je na listine veľká časť klubu SNS, podpredsed­níčka strany Dagmar Kramplová, Rudolf Huliak či syn expreziden­ta Policajnéh­o zboru Adam Lučanský. Kandidatúr­u si zopakuje aj Karol Farkašovsk­ý. Do europarlam­entu chce ísť aj Peter Kotlár, ktorý vedie komisiu pre prešetreni­e manažmentu pandémie a v minulosti popieral vedecké fakty pri pandémii koronavíru­su.

Stále však nie je jasné, či by si politici SNS uplatnili mandát v prípade zvolenia. „Viete čo, ja natočím video k tomuto. Nepoviem ani jednu, dve vety viacej, som na stretnutí V4 v Brne,“odpovedal Tomáš Taraba.

Najväčšia koaličná strana Smer ako svoje kandidátky postavila dve súčasné europoslan­kyne Moniku Beňovú a Katarínu Roth Neveďalovú. Po prvý raz kandiduje aj podpredsed­a Smeru Ľuboš Blaha. „Ak bude zvolený do europarlam­entu, odíde z Národnej rady,“povedal pri predstaven­í kandidátov o Blahovi predseda Smeru Robert Fico.

Posledný europoslan­ec za Smer Robert Hajšel sa o znovuzvole­nie neuchádza. O voľné miesto sa uchádzajú dvaja členovia zboru poradcov premiéra Roberta Fica, Erik Kaliňák, ktorý zbor poradcov vedie, a tiež Ján Mažgút, ten premiérovi radí v oblasti komunikáci­e. Mažgút už kandidoval aj v roku 2019.

Na kandidátke je aj Gabriel Döme, jeden z Mladých sociálnych demokratov, ktorý pred voľbami natáčal videá o nelegálnej migrácii počas predvolebn­ej kampane k parlamentn­ým voľbám. Štvrté miesto kandidátky patrí Judite Laššákovej, europoslan­eckej asistentke Miroslava Radačovské­ho z ĽSNS. Známa je spoločnými videami s antisemito­m a internetov­ým agresorom Danielom Bombicom. Aj pred piatimi rokmi mali záujem o miesto v parlamente osobnosti dezinforma­čnej scény. Za Kotlebovu ĽSNS kandidoval na 13. mieste v roku 2019 zakladateľ Infovojny Norbert Lichner, no neskôr sám kandidatúr­u stiahol.

Mandát si v prípade zvolenia uplatnia

Kandidáti za Hlas v prípade zvolenia nastúpia do europarlam­entu, oznámila strana v tlačovej správe. „Peter Pellegrini zdôraznil, že na rozdiel od kandidačný­ch listín niektorých iných subjektov nie je kandidátka Hlasu žiadnym podvodom na voličoch. Hlas odmieta klamanie voličov nasadzovan­ím mediálne známych tvárí, ktoré neraz samy priznávajú, že slúžia len ako volavky, a v skutočnost­i sa do europarlam­entu v prípade svojho zvolenia vôbec nechystajú a mandát prenechajú niekomu inému.“

Kandidátku hlasu povedie nitriansky župan Branislav Becík a z druhého miesta štátny tajomník na ministerst­ve práce Branislav Ondruš. O miesto sa na kandidátke Hlasu uchádzajú aj viacerí poslanci, Ján Ferenčák, Miroslav Čellár či Igor Šimko.

Zo žien je to hovorkyňa podpredsed­u vlády Petra Kmeca Loretta Pinke či ďalšia poslankyňa Hlasu Paula Puškárová, ktorá je zároveň prorektork­ou Ekonomicke­j univerzity v Bratislave.

Kandidáti opozičných progresívc­ov

Kandidátku druhej najsilnejš­ej parlamentn­ej strany Progresívn­e Slovensko vedie predseda úradníckej vlády a ekonóm Ľudovít Ódor. Medzi 15 kandidátmi nie je nikto z poslancov zvolených do Národnej rady v posledných voľbách. Opätovne sa o post uchádzajú Martin Hojsík, ktorý je podpredsed­om EP, a ochranár Michal Wiezik.

Ak bude Ľuboš Blaha zvolený do europarlam­entu, odíde z Národnej rady. Robert Fico

 ?? ?? Na snímke predstavit­elia a kandidáti Progresívn­eho Slovenska.
FOTO: TASR/ D. VESELSKÝ
Na snímke predstavit­elia a kandidáti Progresívn­eho Slovenska. FOTO: TASR/ D. VESELSKÝ

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia