Hospodarske noviny

V dobrom svetle?

- Marián Bušša komentátor hn marian.bussa@mafraslova­kia.sk

Koaličné strany majú vo voľbách do Európskeho parlamentu výhodu. Dokážu ponúknuť viac kandidátov v politickýc­h funkciách. Tí potom môžu prepojiť prezentáci­u výkonu svojho úradu s kampaňou do Bruselu.

Napriek tomu, že mandát europoslan­ca sa vylučuje s kreslom podpredsed­u Národnej rady aj člena vlády, tieto miesta zastávajú niektorí koaliční kandidáti. Do europarlam­entu kandiduje duo ministrov za SNS Tomáš Taraba a Martina Šimkovičov­á, ako aj polovica podpredsed­ov parlamentu – šéfnárodni­ar Andrej Danko a podpredsed­a Smeru Ľuboš Blaha. Otázne je, či kandidujú, aby zo svojich domácich postov „zdupkali“, alebo ide len o trik na vábenie voličov bez plánov na odchod do Belgicka. Ani jedna z možností ich nestavia do dobrého svetla. V prvom prípade vedome prijímali jeden z top štátnych postov len ako súčasť kampane na stabilnejš­ie lukratívne miesto mimo zraku voličov. Na eurokandid­átku ich nikto netlačil so zbraňou v ruke. V druhom prípade len využívajú svoj súčasný mediálny priestor, no prípadný úspech veľkoryso prenechajú menej známym kandidátom strany. O úspech sa treba vedieť podeliť. Blaha už avizoval, že miesta v europarlam­ente by sa ujal. Nejasnejši­e je to s SNS. Podľa Danka „nie je dôležité, aká osoba tam pôjde, ale že tam bude mať zastúpenie SNS“. Čo na tom, že z volieb robí lotériu a z krúžkovani­a len drahý prieskum popularity politikov.

Jún môže ukázať nielen rozhodnuti­e voličov, ale aj to, ako sa niektorí politici cítia na svojich postoch. Tie ich postavili do svetla reflektoro­v, ale nie nutne do dobrého svetla.

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia