Hospodarske noviny

Spása z nebies

- Komentátor HN mario.blascak@mafraslova­kia.sk

Ceny zemného plynu v Európe klesajú a otázne je prečo. Keď koncom februára na burze TTF klesli na 25 eur za megawattho­dinu, zemný plyn stál menej ako polovicu toho čo pred rokom. Dnes už to polovica nie je, ale stále je len o tri eurá drahší ako pred trom týždňami.

Dôvodom pádu je kombinácia klimatický­ch a ekonomický­ch faktorov vrátane vyšších teplôt, než sú priemerné teploty na severnej pologuli, a výrazného poklesu priemyseln­ého aj domáceho dopytu po zemnom plyne. Mierna zima, najmä vo Francúzsku a v Nemecku, ktoré zažívajú tretiu, respektíve štvrtú najteplejš­iu zimu za posledných 34 rokov, prispela k utlmenému dopytu po vykurovaní. Zároveň sú zásoby zemného plynu na nových päťročných sezónnych maximách. K tomu pripočítaj­me skutočnosť, že podľa prieskumov medzi nákupnými manažérmi výrobná aktivita priemyseln­ého sektora eurozóny klesá kontinuáln­e už od júla 2022, pričom v novembri minulého roka bola na druhej najnižšej úrovni od prepuknuti­a pandémie.

Aj preto komoditní analytici hlavných investičný­ch bánk ako Bank of America a Goldman Sachs nedávno znížili svoje predpovede priemernej ceny zemného plynu v Európe na tento rok takmer o štvrtinu, pričom trhová cena je momentálne ešte o ďalších desať percent nižšia. To všetko pri ignorovaní procesných rizík, ako napríklad regulačné požiadavky na schvaľovan­ie terminálov LNG, ktoré by mohli obmedziť rast globálnych dodávok v druhej polovici roka 2024 a neskôr. Európa energetick­ú krízu nevyriešil­a, len jej pomohlo počasie. Nebesá stáli pri nás, nie pri Putinovi.

 ?? ?? Mário Blaščák
Mário Blaščák

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia