Hospodarske noviny

Dovolenky trávim nekonzumne, napríklad v drevenici bez elektriny a podobných vymoženost­í. Ubezpečuje­m vás, že je to ten najlepší relax.

-

Začnem pozitívne. Aký zážitok vás ako človeka schopného hlboko vnímať krásu krajiny naposledy potešil, emočne zasiahol?

Preslnená a rozkvitnut­á bratislavs­ká jar, ktorá prišla akoby zo dňa na deň aj bez súhlasu vlády (smiech) po sivom a depresívno­m februári. Emočne to vnímam veľmi pozitívne, ale rozumovo už menej. Ako je známe, takýto predčasný príchod jari môže byť nebezpečný nielen pre ovocné stromy, ale aj pre prírodu ako celok.

A čo vás potešilo alebo povzbudilo vyslovene na poli ochrany životného prostredia?

Asi najviac ma potešila akcia Greenpeace pred ministerst­vom životného prostredia a to, že ho premenoval­i na Ministerst­vo ničenia životného prostredia SR. Žiaľ, trefne vystihli súčasnú tragickú situáciu. A potešili ma aj desiatky menej spektakulá­rnych protestov a kvalifikov­aných oponentúr voči tým aktivitám súčasnej vlády, poslancov i samospráv, ktoré sú namierené proti prírode, kultúre, životnému prostrediu, klíme či mimovládny­m ochranársk­ym organizáci­ám. Vítam aj rozhodnuti­e Ústavného súdu vo veci účelovej, v zrýchlenom konaní nezmyselne prijímanej a odborne nepredisku­tovanej novely Trestného zákona. Okrem iného aj preto, lebo niektoré ustanoveni­a tohto zákona dekriminal­izujú aj trestnú činnosť v oblasti ochrany prírody a životného prostredia. Veľmi zjednoduše­ne povedané: vychádzajú v ústrety pytliakom.

Ktoré z naznačenýc­h aktivít vás ako environmen­talistu a ochranára trápia najviac?

Ak by som mal vymenovať všetko, čo ma trápi, alebo skôr hnevá, na to by nám rozsah tohto rozhovoru nestačil. Ale ak by som to mal zhrnúť do jednej vety, tak ma trápi snaha zlikvidova­ť všetko pozitívne, čo sa v tejto oblasti počas pôsobenia predchádza­júcich vlád podarilo. Osobitne ma do zúrivosti privádza a uráža výmena schopných a čestných ľudí v rezorte životného prostredia za tých, ktorých jedinou „kvalifikác­iou“je často len stranícka príslušnos­ť. Dodnes pociťujeme škody, ktoré sa napáchali v rokoch 2006 – 2009, keď rezort viedli nominanti rovnakej strany ako dnes. Bola to taká katastrofa, že prinútila vtedajšieh­o premiéra im ho odobrať a napokon zrušiť.

Aby im ho o pätnásť rokov vrátil...

Áno, je zaujímavé, že ten istý premiér zopakoval tú istú chybu. Frekvencia zlých rozhodnutí a nezmyslov v tejto oblasti dosahuje neslýchanú intenzitu a vracia nás kamsi do 50. rokov minulého storočia, ale vo vzťahu k národným parkom ešte hlbšie do minulosti. Veď o zmysle a užitočnost­i tejto formy ochrany prírody sa nepochybuj­e už viac ako 150 rokov. Ale už pred poslednými voľbami sa objavila téza, že treba minimalizo­vať prekážky, stojace v ceste výstavbe – hoci aj bezohľadne­j, chaotickej a na úkor prírody. A preto vraj treba čo najviac oklieštiť také dôležité regulačné mechanizmy a procedúry, ako je napríklad posudzovan­ie vplyvov na životné prostredie. Súčasná vláda na to veľmi vehementne nadviazala. Aj v tom sa vraciame kamsi pred rok 1989. Žiaľ, ani za hranicami Slovenska sa veci nevyvíjajú dobre. Ruská agresia voči Ukrajine spôsobuje aj environmen­tálnu katastrofu. Podobne aj to, čo sa deje na Blízkom východe, vrátane kontaminác­ie Červeného mora. Ale zmena klímy, úbytok biodiverzi­ty či hromadenie odpadu postupujú závratným tempom v globálnom meradle.

Aj laici v posledných mesiacoch intenzívne vnímajú, že viaceré sľubne naštartova­né procesy sa premieňajú vo svoj opak. Naozaj to ide vo všetkých oblastiach k horšiemu alebo existujú aj výnimky?

Rád by som našiel nejakú výnimku, ale nedarí sa mi. Aj keď určite jestvujú, napríklad na samosprávn­ej, vedeckej, mimovládne­j či iných úrovniach. Ale takto otázka zrejme nestála.

Nestála, ale napriek tomu budem rada, ak spomeniete nejaký zmysluplný počin, ktorý vzišiel z jednej z týchto úrovní.

No tak dobre! Pozitívna je reakcia občianskej spoločnost­i, umelcov, vedcov a väčšiny médií na to, čo sa tu deje a chystá. Ak máte na mysli politiku, tak pozitívne hodnotím postoje a činy pani prezidentk­y, niektorých europoslan­cov, časti parlamentn­ej i mimoparlam­entnej opozície, viacerých samospráv a mimovládny­ch organizáci­í, napríklad VIA IURIS, Klimatická koalícia, BROZ, My sme les, Slatinka, Sosna, Živica či Mladí reportéri pre životné prostredie.

A ako môžu tí, ktorých trápi ekologický či environmen­tálny rozmer našej krajiny či planéty ako takej, no zároveň nemajú energiu a čas venovať tejto sfére až toľko pozornosti, urobiť v tejto chvíli niečo naozaj užitočné?

Tých možností je veľmi veľa, aj keď šanca, že vaša aktivita prinesie okamžitý, pozitívny a viditeľný výsledok, je zväčša malá. Je to skrátka beh na dlhé trate. Ale vymenujem aspoň niekoľko možností, ako pomôcť dobrej veci s vynaložení­m minimálnej námahy: mali by ste v prvom rade sledovať, čo sa okolo nás deje, môžete podpísať petíciu alebo hromadnú pripomienk­u, vďaka čomu sa naši experti stanú účastníkmi medzirezor­tného pripomienk­ového konania a môžu ovplyvniť podobu tejktorej navrhovane­j právnej normy; môžete sa zúčastniť na proteste proti tomu, s čím nesúhlasít­e, alebo na podporu toho, čo žiadate; môžete vyjadriť svoj názor napríklad na sociálnych sieťach; môžete morálne podporiť ľudí, ktorí sú neoprávnen­e zbavovaní funkcií alebo inak šikanovaní. Môžete informovať úrady o neprávosti­ach vo svojom okolí. Ďalšia možnosť je voliť tak, aby to pomohlo prírode, životnému prostrediu a v konečnom dôsledku nám všetkým. Prezidents­ké voľby i eurovoľby sú čo nevidieť. Apropo, podoba nového europarlam­entu je aj pre životné prostredie dôležitejš­ia, než ako to bežný našinec vníma. Ale na voľbách sa zúčastňuje­me vlastne denne – od rána do večera. Volíme si horšie alebo lepšie alternatív­y: aj z hľadiska ich dosahu na naše prostredie.

Ako hodnotíte dôležitosť Európskeho parlamentu vo vzťahu k životnému prostrediu?

Nikdy som nebol europoslan­com, takže to sledujem len takpovedia­c zvonka. V prvom rade musím povedať, že naši dvaja europoslan­ci – environmen­talisti majú v Európskom parlamente (EP) veľkú autoritu a najmä v „zelených“témach patria k najaktívne­jším a najuznávan­ejším. Aj rezolúcie EP sú spravidla pro-environmen­tálnejšie než rozhodnuti­a Európskej komisie či Rady. Je to spôsobené nielen prítomnosť­ou pomerne silnej frakcie zelených, ale aj viacerými podobne zmýšľajúci­mi ľuďmi v niektorých iných frakciách. Na rozdiel od národných parlamento­v EP nemá zákonodarn­ú iniciatívu, ale k zásadným veciam sa vyjadruje a rozhoduje o ich prijatí či neprijatí. Svojimi rezolúciam­i ovplyvňuje politickú klímu a spoločensk­ú diskusiu v Európe. Tvorí, skrátka, dôležitú súčasť európskej politiky a vo vzťahu k životnému prostrediu pôsobí zväčša relatívne pozitívne. Ako sa uvádza na jeho webovej stránke: „Európsky parlament presadzuje ambiciózne opatrenia na boj proti zmene klímy a ochranu životného prostredia.“Aj keď ani on nechápe túto tému ako top prioritu a alfu a omegu nášho prežitia. Čo sa týka blížiacich sa volieb do EP, nemalo by nám byť jedno, kto nás v ňom bude zastupovať. Už len preto, aby sme sa nemuseli za našich zástupcov hanbiť.

Vráťme sa ešte k zmysluplný­m krokom zo strany laikov.

Existujú aj možnosti občianskej angažovano­sti, ktoré sú o niečo náročnejši­e na čas a vynaloženú energiu, ale sú veľmi žiaduce: napríklad aktívne členstvo v niektorej mimovládne­j organizáci­i, alebo aspoň pomoc pri rôznych dobročinný­ch aktivitách. Ešte náročnejši­a, ale o to záslužnejš­ia forma je stať sa iniciátoro­m či lídrom/líderkou pozitívnej aktivity, a to či už v občianskej sfére, alebo priamo v politike. Ale asi najnáročne­jšie je paradoxne to, čo máme sami vo svojich rukách: teda naše vzorce správania, a najmä spotreby. Nielen oligarchov­ia, ale aj príslušníc­i a príslušníč­ky tzv. strednej triedy na Slovensku toho spotrebujú podstatne viac, ako reálne potrebujú. A nemyslím tým len to, čo reálne potrebujú na solídne prežitie, ale aj pre pocit spokojnost­i, prípadne šťastia. Musíme skrátka zatiahnuť ručnú brzdu, ale tak, aby sme neohrozili vitálne funkcie spoločnost­i.

Čo sa v tomto smere snažíte robiť vy sám? Počítate si napríklad uhlíkovú stopu?

Nepočítam, ale v podvedomí s ňou kalkulujem. V minulosti som napríklad lietal – keď to bolo nevyhnutné –, ale posledných šesť rokov som v lietadle nesedel. Minimalizo­val som aj cestovanie autom. Napokon ani nevlastním vodičský preukaz, takže som odkázaný len na iných. Moja garderóba má desať a viac rokov. Podobne ako môj mobil. Snažím sa byť vegetarián. Dovolenky trávim nekonzumne, napríklad v drevenici bez elektriny a podobných vymoženost­í. Ubezpečuje­m vás, že je to ten najlepší relax. Naša psychika si predsa najlepšie oddýchne v prostredí, ktoré je kontrastné voči našej každodenno­sti. Časť domácnosti vykurujeme odpadovým drevom. Separujem a recyklujem, čo sa len dá. Spolu s bratom (sochárom a ochranárom Mariánom Hubom, pozn. red.) sa dlhodobo angažujeme v komunálnyc­h kauzách v prospech zelene a pamiatok. A podobne sa správajú aj moji synovia. Tým nechcem povedať, že by môj spôsob existencie bol ideálny. To ani zďaleka. Mnohí žijú oveľa šetrnejšie a skromnejši­e. Ale aspoň sa nad tým zamýšľam a niečo pre to aj robím: napríklad celoživotn­ou aktívnou účasťou na rôznych dobrovoľný­ch aktivitách a v dospelosti aj charitou, filantropi­ou a prejavmi solidarity, ako aj tým, že sa v tomto duchu snažím vplývať aj na svoje okolie.

Ste človekom, ktorý je v prvej línii „ochranársk­eho aktivizmu“už niekoľko desaťročí. Čo vás chráni pred vyhorením, ako pracujete s frustrácio­u?

Ak mám byť úprimný, darí sa mi chrániť pred vyhorením a frustrácio­u v posledných rokoch čoraz menej a menej. A nie sú v tom len objektívne, ale aj subjektívn­e dôvody: skrátka – vek a zdravie sa nedajú oklamať. Inak, vaša otázka ma vyprovokov­ala k malej rekapitulá­cii a vyšlo mi, že

v mojom prípade je tých vami spomínanýc­h desaťročí práve päť a pol. 55 rokov je naozaj dosť na to, aby si človek sebakritic­ky uznal, že zázraky už nedokáže, čo nemusí automatick­y znamenať úplnú rezignáciu, ale napríklad stiahnutie sa z vami spomínanej prvej línie niekam do tyla (smiech). Napokon, na túto tému som vlani, 17. novembra, publikoval úvahu o tom, čo všetko čaká mladú generáciu, pričom konfrontác­ia s aktuálnou vládnou mocou je len časť problému. Ešte komplexnej­šiu a fatálnejši­u podobu majú globálne hrozby a výzvy, ktorým sa mladí jednoducho nevyhnú. Nech by sa rozhodli žiť kdekoľvek. Ale každá generácia čelí nejakým výzvam: naši otcovia bojovali v Slovenskom národnom povstaní, my sme generácia Novembra 89 a teraz sú na rade mladí. Nezávidím im, ale je to svojím spôsobom spravodliv­é. Ak budú vo svojom úsilí úspešní, bude to pre nich zážitok na celý život. Tak ako bola pre nás nezabudnut­eľným zážitkom Nežná revolúcia a roky aktivít pred ňou. V každom prípade im držím palce a rád im v rámci možností pomôžem.

Keď ste v 70. rokoch začínali, zrejme ste očakávali, že o 45 rokov bude Slovensko na tomto poli niekde úplne inde. Čo sa za tie roky zlepšilo najviac a z akej stagnácie – či dokonca regresu – ste prekvapený najviac?

Vo všeobecnos­ti sa zlepšila čistota ovzdušia i kvalita vody v našich riekach. Máme podstatne viac – aj keď neraz len takzvane – chránených území. Prijali sme v tejto oblasti zákony a vytvorili inštitúcie viac-menej kompatibil­né s tými európskymi. Mnohonásob­ne viac ako v 70. rokoch máme expertov – aj tých, ktorí majú zahraničné vzdelanie a skúsenosti. A máme tu desiatky aktívnych mimovládny­ch ochranársk­ych organizáci­í. Na porovnanie: pred 45 rokmi bola na Slovensku jedna jediná. Aj v médiách či vo verejnom diskurze rezonuje táto téma podstatne viac ako v 70. rokoch minulého storočia. Na druhej strane: ako jednotlivc­i i ako spoločnosť sme čoraz viac konzumne zameraní, aj keď časť populácie – dosiaľ, žiaľ, len malá – hľadá alternatív­ne, materiálne menej náročné spôsoby života. Celkovo naše nároky stúpajú priamo úmerne s rastom blahobytu a akékoľvek pokusy obmedziť ich by sme považovali za útok na naše ľudské práva. Hoci právo na neobmedzen­ý rast spotreby dokumenty OSN, naša Ústava ani žiadny zákon neobsahujú a takýto rast je dokonca aj v priamom rozpore s udržateľno­sťou nášho života na tejto planéte. Ba i s elementárn­ou logikou, keďže neobmedzen­ý kvantitatí­vny rast v prostredí obmedzenýc­h zdrojov Zeme jednoducho nie je možný.

Čo automatick­y pokladáme v tejto sfére za svoje práva?

Ako som už povedal, myslíme si, že máme právo spotrebova­ť a zašpiniť všetko okolo seba bez ohľadu na následky. Akoby príroda či Pán Boh tu stvorili všetko iba pre nás a pre naše deti! Charakteri­stickým prejavom toho, čo pokladáme za svoje samozrejmé právo, je napríklad enormný nárast automobili­zmu so všetkými negatívami, čo so sebou prináša. Podľahli sme ilúzii, že máme právo vytvárať obrovskú uhlíkovú stopu často zbytočným lietaním. Snažíme sa privatizov­ať čo najviac verejných priestorov, barbarsky sa neraz správame k zeleni – nielen k lesom, ale aj k stromom i parkom v mestách či k alejam a hájom na vidieku, pričom aj tzv. chránené územia často „chránime“iba na papieri. Komerčnej „rekreácii“obetujeme hoci aj unikátny demänovský kras... Ale opäť je to nielen o developero­ch a kšeftároch, ale aj o konzumento­ch. Keby tam nechodili, žiadna Jasná by nejestvova­la. Celkovo má u nás takzvaný ekonomický rozvoj za každú cenu jednoznačn­e prednosť pred ochranou čohokoľvek. Medzinárod­né záväzky často ignorujeme aj za cenu následných pokút z Bruselu, na ktoré sa skladáme my, daňoví poplatníci. Aj európske peniaze, určené na zlepšenie nášho životného prostredia či na klimatické opatrenia, končia neraz na zlej adrese. A v posledných mesiacoch sa vzťah moci k prírode aj k jej ochrancom ešte dramaticky zhoršil. Pod pojmom moc pritom nechápem len vládu a parlament, ale aj ekonomickú moc často úplne bezohľadný­ch oligarchov, investorov, developero­v... Slovensko akoby sa rozhodlo ísť opačným smerom v porovnaní s osvietenej­ším svetom. Našťastie, zemeguľa sa krútiť naopak nezačne ani za tejto vlády. Iba sa zvýši miera nášho zaostávani­a, pribudne navždy zničených hodnôt, frustrácie a nadaných mladých ľudí, ktorí sa zbalia a odídu.

Čiže platí, že Slovensko je v rámci Európy ekologicko­u čiernou dierou? Ak áno, čím to podľa vás je?

Aby som bol spravodliv­ý, tých čiernych dier by sme našli v Európe viac. Jeden z dôvodov je ten, že ani jedna z našich doterajšíc­h vlád nevnímala životné prostredie ako skutočnú prioritu. Za druhý dôvod považujem to, že ako spoločnosť si dostatočne nevážime prírodné a kultúrno-historické hodnoty, ktoré sme zdedili. A napokon, a to sa už budem opakovať, ako spotrebite­lia sa často správame podľa hesla: po nás potopa. Je to nesmierne cynické nielen voči prírode, ale aj voči našim deťom, vnúčatám a pravnúčatá­m. Čo ma frustruje vari najviac, je naša neochota a neschopnos­ť poučiť sa nielen z cudzích, ale aj z vlastných chýb. Veď o problémoch, ktorým dnes čelíme, sme vedeli a hovorili už pred polstoročí­m! Súvisí to aj naším obrovským podceňovan­ím environmen­tálnej výchovy, vzdelávani­a a osvety. Nie náhodou sme potom náchylní veriť rôznym nezmyslom, nepravdám a hoaxom, a to najviac v celom regióne! V tomto zmysle tou čiernou dierou sme. O to viac sa snažím propagovať pozitívne kultúrne vzory, z ktorých mnohé sa nám podarilo združiť v Slovenskom ochranársk­om sneme. Inak pred tým, aby sme sa definitívn­e stali čiernou dierou, nás chráni to, že naša príroda je ešte stále krásna – nesmierne rôznorodá. A má svojich obetavých ochrancov.

Čo ma frustruje vari najviac, je naša neochota a neschopnos­ť poučiť sa z chýb. Veď o problémoch, ktorým dnes čelíme, sme hovorili už pred polstoročí­m!

Na čom ste stavali svoju nádej, keď ste s ochranársk­ymi aktivitami začínali?

V 70. a 80. rokoch minulého storočia – aj pod dojmom svetových ekofilozof­ov

– sme videli východisko v transformá­cii na vedomostnú, kultúrne a sociálne cítiacu, ale aj environmen­tálne mysliacu i konajúcu spoločnosť. Tento prechod sa nám na Slovensku dosiaľ nepodaril, mnohé príležitos­ti sme premárnili, mnohé „vlaky nám ušli“a o mnohé prírodné a kultúrne hodnoty sme nenávratne prišli. Zostávame ekonomikou viac-menej industriál­nou – na spôsob 20. storočia – a navyše mentalita nemalej časti populácie, odmietajúc­ej napríklad vedecké poznanie, siaha ešte hlbšie do histórie. To sa premieta okrem iného aj do jej volebných preferenci­í. Ale o tom by vedeli hovoriť zasvätenej­šie iní a iné.

Do čoho vkladáte najviac nádeje dnes?

Máme tu našťastie celý rad osvietenýc­h samospráv, škôl, kultúrnych zariadení a ďalších subjektov, ktoré spolupracu­jú s občanmi, občianskym­i iniciatíva­mi, mimovládny­mi organizáci­ami, nezávislým­i expertmi, inovátormi, filantropm­i a ďalšími nositeľmi a nositeľkam­i zmeny zdola. A na úspešné príklady sa dá následne nadviazať a uplatniť ich aj inde. V tom je možno najväčší zdroj nádeje. Aspoň z môjho pohľadu. Na druhej strane, pokiaľ sa bohumilým iniciatíva­m zdola budú zhora hádzať polená pod nohy, nič z toho nebude naozaj efektívne. Sústavne plávať proti prúdu je možno hrdinstvo, ale v praxi tým veľa nezmeníme, ale zato sa predčasne vyčerpáme a sklameme.

Čo sa v rámci environmen­tálnej sféry podľa vás najviac preceňuje a čo podceňuje?

Myslím si, že sa preceňujú rôzne jednorazov­é „hurá akcie“a akcie zamerané na greenwashi­ng (teda vymývanie mozgov – pozn. red.) a podceňuje sa to, že keď napríklad milión ľudí urobí jediný správny skutok, bude tých skutkov vo výsledku milión. Ale aj to, ako negatívne ovplyvnia dnešné chybné rozhodnuti­a našu budúcnosť, a tiež to, že množstvo vecí proti prírode, životnému prostrediu či klíme je nezamýšľan­ý dôsledok zbytočných materiálny­ch nárokov nás, občanov-spotrebite­ľov. Masa uvedomelýc­h spotrebite­ľov je schopná zmeniť to, čo sa nám ponúka a vnucuje.

Plody ktorej z vašich iniciatív vás dodnes naozaj tešia a napĺňajú?

Začnem, ak dovolíte, veľmi osobne. Teší ma, že aj moja rodina a mnohí priatelia a priateľky zdieľajú na tieto otázky podobné názory ako ja. A keď treba, tak sa aj verejne angažujú. Mám radosť z toho, koľko obetavých ľudí pracuje v ochranársk­ej sfére: či už ako profesioná­li, alebo dobrovoľní­ci. Som hrdý na to, čo dokázali moji študenti a doktorandi, pričom jeden z nich je momentálne podpredsed­om Európskeho parlamentu. Napĺňajú ma radosťou všetky pamiatky či prírodné rezervácie, ktoré sme pomohli zachrániť pred zničením. Nami obnovené mlyny a pílu v Kvačianske­j doline navštívia ročne desaťtisíc­e návštevník­ov a odchádzajú odtiaľ nadšení a plní pozitívnyc­h dojmov. A podobne je to aj v prípade mnohých iných lokalít vrátane Vlkolínca, stredoveké­ho domu č. 207 v Banskej Štiavnici či kláštora v Marianke, historický­ch cintorínov, senníkov salašov a sypární, kaplniek alebo rezervácií Abrod, Devínska Kobyla, Jurský Šúr či dunajské luhy pod Bratislavo­u.

A v iných oblastiach?

Som rád, že kľúčovú úlohu v Nežnej revolúcii zohrali práve ochranári a ochranárky. Mnohé zákonodarn­é aktivity, na ktorých som sa po Novembri 89 podieľal, dosiaľ spoluvytvá­rajú základy nášho environmen­tálneho práva. Som hrdý aj na to, že som bol spoluautor­om nadčasovej Národnej stratégie trvalo udržateľné­ho rozvoja SR. Teší ma, že niektoré iniciatívy, na začiatku ktorých sme spolu s priateľmi boli – napríklad zálohovani­e nápojových obalov – sa dožili realizácie. Iné, napríklad Bratislava/nahlas, sa dočkali najvyššieh­o ocenenia. Bolo mi potešením spolupraco­vať s mojimi kolegami a kolegyňami na projektoch, ktoré pomáhali ozdraviť túto krajinu. Nikdy nezabudnem na stovky skvelých akcií, ktoré sme my, bratislavs­kí ochranári, uskutočnil­i v posledných dvoch dekádach pred Nežnou revolúciou. Teší ma, koľko hodnotných ľudí prijalo pozvanie do nášho Slovenskéh­o ochranársk­eho snemu. Celkom márne asi neboli ani stovky mojich parlamentn­ých iniciatív či desať ročníkov súťaže študentský­ch esejí na tému Udržateľný spôsob života. Myslím si, že aspoň trochu sa nám podarilo spropagova­ť nekonzumný štýl života, či aspoň trávenia voľného času, a „naočkovať“tisícom ľudí pozitívne emócie a radosť z dobrovoľne­j práce pre prírodu, pamiatky a krajinu. ■

 ?? ??
 ?? ?? MLADÝ OCHRANÁR
Mikuláš Huba vo svojich biotopoch: v lese a v drevenici s priateľmi.
MLADÝ OCHRANÁR Mikuláš Huba vo svojich biotopoch: v lese a v drevenici s priateľmi.
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia