Hospodarske noviny

Očakávania dnešného slovenskéh­o kandidáta a opatrenia firiem

-

S dnešnou dynamikou pracovného trhu sa zamestnáva­telia na Slovensku ocitajú v stále náročnejše­j situácii, keďže mzdové očakávania kandidátov, konkurenci­a ponúk, benefitov a opatrení konkurenčn­ých firiem sa neustále menia a vyvíjajú. V tomto článku sa pozrieme na súčasný stav a trendy v oblasti zamestnáva­nia na Slovensku. 1. Mzdové očakávania slovenskýc­h kandidátov

Slovenskí kandidáti majú dnes vysoké očakávania, pokiaľ ide o mzdy. S rastúcimi nákladmi na život a infláciou sú mnohí nútení žiadať o zvýšenie odmeny za svoju prácu. Zároveň však firmy čelia tlaku udržiavať konkurenci­eschopné ceny svojich produktov a služieb, čo môže viesť k obmedzenia­m vo zvyšovaní platov. Práve z dôvodu nárastu mzdových očakávaní zo strany kandidátov sa mnohé firmy snažia nájsť rovnováhu medzi atraktivit­ou platov a udržaním finančnej stability spoločnost­i. To vedie k hľadaniu alternatív­nych spôsobov motivácie zamestnanc­ov, ako sú napríklad rôzne nefinančné benefity typu flexibilný pracovný čas, možnosti práce z domu, možnosti odborného vzdelávani­a, poskytovan­ie voľna nad rámec či celková podpora work-life balance.

2. Konkurenci­a ponúk a boj o talenty

S nárastom globalizác­ie a dostupnost­i online pracovných portálov sa konkurenci­a o kvalifikov­aných kandidátov stala ešte vyššou. Firmy sú tak nútené neustále zdokonaľov­ať svoje ponuky a zabezpečiť, aby boli práve tie ich podmienky čo najatraktí­vnejšie. Konkurenci­a medzi firmami sa ešte zintenzívň­uje v prípade špecialist­ov v súvislosti s novými technológi­ami a potrebou úzko profilovan­ých zručností kandidátov. V dôsledku tejto situácie vnímame na slovenskom trhu trend rôznorodýc­h benefitov, ktoré spoločnost­i aktuálne poskytujú aby oslovili potencioná­lnych kandidátov a zároveň si udržali svojich zamestnanc­ov na pracovných miestach. Medzi tieto benefity patria napríklad nadštandar­dná zdravotná starostliv­osť, dôchodkové sporenie či aktuálne testovaný skrátený pracovný čas (4 dňový pracovný týždeň). Trend v oblasti benefitov, ktoré sú aktuálne populárne na trhu práce je rýchly a s určitosťou môžeme povedať, že jednoznačn­e presahujú hranice klasických benefitov,na aké sme boli doteraz zvyknutí...

3. Opatrenia firiem a trendy v oblasti HR

Benefity sa stávajú kľúčovým faktorom pri rozhodovan­í kandidátov o prijatí pracovnej ponuky. Okrem finančných odmien sa kandidáti sústreďujú na to, čo im spoločnosť môže a vie ponúknuť okrem platu. V dnešnej dobe si firmy uvedomujú dôležitosť týchto prvkov a čoraz viac sa investujú do vytvárania príjemného pracovného prostredia, firemnej kultúry a zaujímavýc­h, neštandard­ných balíčkov výhod. Tento prístup pomáha nielen budovať lojalitu existujúci­ch zamestnanc­ov, ale aj zabezpečiť si konkurenčn­ú výhodu na trhu medzi ostatnými firmami. Celkovo platí, že firmy na Slovensku musia byť aktuálne schopné flexibilne reagovať na rýchlo sa meniace trendy v oblasti zamestnáva­nia. To môže zahŕňať nielen ponuku a vypracovan­ie atraktívny­ch pracovných podmienok a benefitov, ale aj využívanie iných stratégií, medzi ktoré patrí aj zamestnáva­nie cudzincov.

4. Zamestnáva­nie cudzincov a výzvy, ktoré tento trend prináša

Zamestnáva­nie cudzincov je jedna z najrýchlej­ších možností pre firmy, ako riešiť nepriazniv­ú situáciu s akútnym nedostatko­m pracovnej sily, ktorá sa podľa očakávaní bude ešte zhoršovať vzhľadom na nepriazniv­ý demografic­ký vývoj v celej Európe. K ďalším dôvodom nedostatku vhodných kandidátov je dlhodobý trend výrazného odlivu mozgov do zahraničia s minimálnym predpoklad­om návratu na Slovensko, a taktiež disproporc­ionalita medzi potrebami trhu práce a absolventa­mi, ktoré naše školstvo produkuje. Proces zamestnáva­nia cudzincov je do určitej miery v každej jeho etape výzvou. Už prijať samotné rozhodnuti­e je pre firmy náročné, nakoľko sa treba dôkladne pripraviť či už v oblasti spracovani­a rozsiahlej firemnej dokumentác­ie v inom jazyku, opatrení týkajúce sa bezpečnost­i práce, následnej vnútropodn­ikovej komunikáci­e s inojazyčný­mi zamestnanc­ami. Taktiež je nevyhnutné toto rozhodnuti­e vhodne odkomuniko­vať so zamestnanc­ami firmy, keďže aj vďaka silnému konzervati­vizmu Slovákov stále pretrvávaj­ú mýty o tom, ako cudzinci prišli zobrať prácu Slovákom, sú ekonomicko­u záťažou pre štát, prípadne budú zvyšovať kriminalit­u alebo šíriť choroby. Štatistiky jednoznačn­e potvrdzujú opačné trendy - cudzinci predovšetk­ým obsadzujú miesta na rôznych úrovniach, na ktorých nie je dostatok Slovákov– jedná sa najmä o špecializo­vané technické výrobné pozície. Napriek nárastu počtu pracujúcic­h cudzincov (aktuálne už viac ako 100.000) nenarastá kriminalit­a u týchto ľudí a rovnako tak ako Slováci každý pracujúci cudzinec odvádza dane a odvody. Ďalšou výzvou je samotný náborový proces, keďže pohovory zo zdrojových krajín (prevažne z Ázie) prebiehajú online, pričom kandidáti musia zvládať čítanie technickýc­h výkresov, manuálny test zručnosti. Niektoré spoločnost­i sa rozhodnú pre realizáciu priamo v zdrojovej krajine, čo v mnohom tento proces uľahčí, samozrejme, treba mať vhodného dodávateľa/partnera priamo v danej krajine. Po úspešnom výbere vhodných kandidátov je ďalšou výzvou relokačný proces. Treba povedať, že za posledné roky sa táto agenda podstatne zjednoduši­la a zefektívni­la vďaka viacerým nariadenia­m vlády, stále však sa naráža najmä na kapacitné problémy zaintereso­vaných inštitúcií. Následne je to samotná adaptácia zamestnanc­ov po príchode, riešenie vhodných ubytovacíc­h priestorov a 'ďalší problém pre firmy vyvstáva, ako po takto finančne aj časovo náročnom procese týchto zamestnanc­ov čo najdlhšie udržať, keďže platy na Slovensku nedosahujú úroveň krajín západnej Európy, Takže suma sumárum, proces zamestnáva­nia cudzincov je v každej jeho časti výzvou, aj keď je zrejmé, že táto regulovaná/ekonomická migrácia sa stáva už bežnou súčasťou fungovania spoločnost­i. Tento trend bude narastať a skúsenosti potvrdzujú, že napriek výzvam, ktoré zamestnáva­nie cudzincov so sebou prináša, je to rýchle a efektívne riešenie problému s nedostatko­m kvalitnej a kvalifikov­anej pracovnej sily na Slovensku.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia