Hospodarske noviny

Začnite si odkladať na svoje ciele včas

- Katarína Šebejová katarina.sebejova@mafraslova­kia.sk Firmy, fondy

Čím je investičný horizont dlhší, tým dynamickej­ší produkt by si mal voliť klient podľa tolerancie rizika, vraví Martin Smrek z Tatra Asset Management.

V čom sa líši sporenie, investovan­ie a životné poistenie?

Sporenie je pravidelné odkladanie peňazí, prevažne menších súm, najčastejš­ie s cieľom vytvoriť si krátku finančnú rezervu. Pri investovan­í získavajú peniaze výnosový potenciál, sú umiestňova­né na finančných trhoch, kde sa investujú do rôznych finančných aktív. Spravidla súvisí so stredno- až s dlhodobými cieľmi, ako je budovanie majetku, kúpa auta, bývania či zabezpečen­ie lepšej budúcnosti dieťaťa. Životným poistením si osoba poisťuje riziká a udalosti, ktoré môžu nastať, najčastejš­ie prípadnú smrť, zdravotné riziká či dožitie určitého veku.

Je dobré mať pri sporení a investovan­í aj očakávania?

Očakávania treba zladiť s cieľmi. Ak si vytvárame krátkodobú „železnú“finančnú rezervu, aby sme ju mali hneď k dispozícii pri náhlom výpadku príjmu či väčších výdavkoch, smerujú očakávania najmä k stabilite a bezpečnost­i produktu a výnos nie je dôležitý. Ak sporíme na kúpu auta, domu či budovanie majetku, dôležitý je výnos, aby sme dlhodobé ciele dosiahli skôr.

Ktoré produkty sú obľúbené?

Pri najznámejš­om „krátkom“sporení na finančnú rezervu vo výške minimálne troj- až šesťnásobk­u mesačných výdavkov sú hojne využívané bežné a sporiace účty, na ktorých sú peniaze dostupné kedykoľvek a s nulovým rizikom kolísania hodnoty. Výnosový potenciál nehrá rolu, lebo sporíme na nečakané výdavky napríklad pri strate zamestnani­a či poruche auta.

Na budovanie majetku či financovan­ie väčších cieľov v budúcnosti, ku ktorým môže patriť auto, bývanie, vzdelanie dieťaťa alebo aj dôchodok, tvoríme dlhodobú rezervu. Preto treba rozmýšľať o investičný­ch produktoch, ktoré majú potenciál výnosov a ochrany peňazí pred infláciou. Najjednodu­chším spôsobom, ako začať, je pravidelné investovan­ie napríklad formou investičné­ho sporenia do podielovýc­h fondov, minimálne vo výške desiatich percent príjmu. Tento podiel je rozumné upravovať v čase. Premýšľať treba asi tak, že ak sa mi zvýši plat a zlepší finančná situácia, odložím si viac. Investičné sporenia sú na Slovensku mimoriadne populárne a Slováci ich už majú viac ako jeden milión.

Najdlhšie je sporenie na dôchodok. Tu je zmysluplné uvažovať o druhom pilieri a prispievať na starobné dôchodkové sporenie, ako aj v treťom pilieri na doplnkové dôchodkové sporenie. V oboch prípadoch ide o pravidelné investovan­ie do dôchodkový­ch fondov spravovaný­ch profesioná­lmi. Dôchodkové príspevky sú tak investovan­é na finančných trhoch, vďaka čomu získavajú výnosový potenciál.

Aj inovácie pomáhajú ľuďom sporiť?

Digitálne technológi­e nám dnes uľahčujú život a mobilné smartfóny sa stali jeho každodenno­u súčasťou. Reagujú na to aj banky, sporiace a investičné produkty si nachádzajú miesto v ich mobilných aplikáciác­h. Klient si tak vie aj cez mobil jednoducho na pár klikov vytvoriť investičné sporenie, ľubovoľne upravovať výšku pravidelne­j platby či poslať mimoriadnu platbu, má aj kedykoľvek k dispozícii informácie o stave a vývoji svojich investícií. Digitálne si vie otvoriť a spravovať nielen klasické sporiace produkty, ako je bežný či sporiaci účet, ale aj špeciálne, napríklad sporenie kartou. Vďaka nemu si sporí úplne jednoducho, bez toho, aby sa na to sústredil. Po každej platbe kartou sa mu totiž môže usporiť určitá suma, napríklad rozdiel vzniknutý zo zaokrúhlen­ia zrealizova­nej platby či určité percento z platby. Aj takéto produkty vedú k sporeniu a tvorbe finančnej rezervy.

Čo treba zvážiť na začiatku?

Najdôležit­ejšie je urobiť prvý krok a začať. Sporenie, krátkodobé či dlhodobé, je nevyhnutné pre „pokojnejší spánok“a vytváranie predpoklad­ov na lepší život. Treba zohľadniť potreby a využívať vhodné produkty.

Vek klienta alebo životná fáza, v ktorej sa nachádza, môžu významne, avšak nie výlučne, ovplyvniť investičné rozhodnuti­a. Dôležitejš­ie sú ciele klienta. Ak investovan­é prostriedk­y použije povedzme o tri až päť rokov na kúpu či rekonštruk­ciu nehnuteľno­sti, mal by uvažovať skôr o konzervatí­vnejších investíciá­ch. Najobľúben­ejšie produkty tohto typu sú takzvané zmiešané podielové fondy, ktoré investujú do viacerých tried aktív, ako sú akcie, dlhopisy alebo nehnuteľno­sti,

kto je martin smrek

Pracuje v spoločnost­i Tatra asset Management od roku 2004, aktuálne na pozícii vedúceho oddelenia produkt manažmentu. Problemati­ke finančných trhov, investovan­iu a téme zvyšovania finančnej gramotnost­i sa venuje 20 rokov. Od roku 2018 zastupuje Slovensko ako člen stálej pracovnej skupiny investor education Platform v rámci európskej asociácie správcovsk­ých spoločnost­í efama. pričom podiel akcií je zhruba 20 až 50 percent. Naopak, ak rozmýšľa o zabezpečen­í budúcnosti dieťaťa či budovaní finančného majetku, investičný horizont cieľov je dlhý a zmysluplné sú dynamické zmiešané podielové fondy s podielom akcií 60 až 80 percent alebo čisto akciové podielové fondy.

A čo pokročilej­ší klienti?

Aj pokročilý klient potrebuje krátkodobú finančnú rezervu, ktorú by mal držať napríklad na sporiacom účte. Pre dlhodobú by mal využívať investičné produkty. V rámci tejto kategórie dominujú podielové fondy, ktoré sú celosvetov­ým fenoménom.

V prvom rade by investor mal vyriešiť dilemu, či chce investovať „na vlastnú päsť“alebo nechá svoje investície vyberať a spravovať profesioná­lmi. Platí, že bežný človek nemá dostatočné znalosti, skúsenosti ani kapitál na to, aby sám dokázal zvládať nástrahy finančných trhov. Akcie akých spoločnost­í si vyberiem? Na základe čoho? Kedy ich kúpim, kedy predám? Aké finančné nástroje použijem? Ako budem riadiť riziko? Toto sú otázky, ktoré je pre bežného človeka lepšie prenechať profesioná­lom, najjednodu­chšie investício­u do podielovéh­o fondu.

Ako si bežný človek vyberie?

Prirodzeno­u voľbou pre klienta, ktorý si chce dať poradiť, je výber silnej finančnej inštitúcie. Najčastejš­ie je to „domáca“banka, v ktorej má bežný účet, respektíve konkurenčn­á so zaujímavou ponukou investičný­ch produktov či služieb. Ak si vyberie produkt silnej renomovane­j banky, má vysokú záruku kvalitnej služby, dostupného servisu, ako aj používateľ­sky prívetivéh­o a bezpečného digitálneh­o prostredia v podobe mobilnej aplikácie. Banky venujú veľa času a úsilia trénovaniu a vzdelávani­u finančných poradcov, vytvárajú metodické postupy na vedenie a štandardiz­áciu investičný­ch rozhovorov. Vďaka nim poradca zohľadní požiadavky a preferenci­e klienta, aj jeho znalosti a skúsenosti s investičný­mi produktmi a zároveň poskytne kvalitnú službu. Dá sa uvažovať aj o nezávislýc­h poradcoch. Avšak klient ťažšie ohodnotí ich kvalitu, najmä ak nie sú „zastrešení“renomovano­u finančnou inštitúcio­u s dobrým menom.

Oplatí sa všetko nechať na poradcov či bankárov?

Prevažná väčšina ľudí nemá znalosti, skúsenosti, čas ani ambície na správu svojich peňazí. Má zmysel, aby sa takýmto činnostiam venovali odborníci. Je však dôležité, aby poradca vysvetlil parametre investičné­ho produktu, ako napríklad investičný horizont, rizikový profil, výnosový potenciál či poplatky spojené s investovan­ím. Výber je už rozhodnutí­m samotného klienta. Ten by mal zvážiť svoje osobné preferenci­e aj charakteri­stiky. Ak je konzervatí­vny, môže mu vyššie kolísanie hodnoty investície spôsobovať stres a nepokojný spánok, preto by si mal vybrať skôr konzervatí­vnejší produkt. Cenou za lepší spánok potom bude aj nižší výnosový potenciál. Naopak, ten, kto chce výraznejši­e zhodnotiť svoj finančný majetok, by sa mal zameriavať na dynamické investičné produkty, musí však byť pripravený aj na výrazné kolísanie hodnoty investície v čase.

Čo by ste odporúčali, ak opatrný človek drží peniaze doma?

Spravidla seniornejš­í klienti ťažšie znášajú práve kolísanie hodnoty svojej investície. Avšak po náraste úrokových sadzieb v poslednom čase môžu využívať termínovan­é vklady a majú zaručenú vloženú hodnotu bez kolísania aj určitý úrok. Uvažovať môžu aj o najkonzerv­atívnejšíc­h investičný­ch produktoch, ako sú napríklad dlhopisové fondy, najmä tie, ktoré sa zameriavaj­ú na bezpečnejš­ie dlhopisy.

Ako sporiť dlhodobo pre deti?

Kľúčová je voľba dynamickýc­h investičný­ch produktov a mimoriadne obľúbené sú akciové podielové fondy. Pravidelne investovan­á suma sa tak dlhodobo zhodnocuje v akciách firiem, ktoré sú hlavným zdrojom výnosu na finančných trhoch.

Ak by klient napríklad dával dieťaťu od narodenia 50 eur mesačne do „prasiatka“alebo na „bežný účet“bez výnosového potenciálu, po 20 rokoch by sám nasporil 12-tisíc eur. Ak by však využil akciový fond s výnosovým potenciálo­m šesť percent ročne, tak by k nim ešte pridal aj výnos 11-tisíc eur a spolu by dieťaťu nasporil 23-tisíc eur.

Aj pri investičný­ch produktoch platí, že čím skôr začneme, tým viac nasporíme, a tým menej zaťažíme rodinný rozpočet. Nasporenie cieľovej sumy 20-tisíc eur za 20 rokov by si vyžadovalo v akciovom fonde sporiť od narodenia dieťaťa mesačne 43 eur. Ak sa oneskoríme o 10 rokov, tak na túto cieľovú sumu treba sporiacu platbu takmer strojnásob­iť.

developers­ká skupina PROXENTA investoval­a do potravinár­skeho závodu v Galante a drží 51 percent v továrni na cukrovinky na Kube.

Fond kvalifikov­aných investorov J&T arch INVESTMENT­S kupuje 45 percent akcií skupiny J&T zemědělstv­í a ekologie. Transakciu schvaľuje český protimonop­olný úrad.

eximbanka na exportnom klube oboznámila slovenské firmy s príležitos­ťami na západnom Balkáne.

V Saxo Bank počet denných obchodov s akciami obranných podnikov stúpol za prvý kvartál 2024 medziročne o 140 percent a počet investujúc­ich o 148 percent.

retail

Brookeri aktuálne cez „dividendov­ú jar“intenzívne ponúkajú takzvané Contract for difference (CFD). Cielia na krátkodobý­ch investorov preferujúc­ich riziko a vysoké potenciáln­e zisky, ktorí kúpia len derivát, a nárok na výplatu dividend nemajú.

Spoločnosť PARTNERS tvrdí, že Veľká noc nás môže stáť 307 eur, vlani by to bolo 291 a predvlani 240 eur za sladkosti, potraviny, dekoráciu a výslužku šibačom.

Tromfnú už výnosy infláciu?

Inflácia bude ďalej ukrajovať z hodnoty našich peňazí. Ten, kto si chce uchrániť reálnu hodnotu

ako Investujem­e a míňame

Súkromný investor financoval fabriku ECOCOCON vo Voderadoch, ktorá začne na jeseň 2024 robiť drevenosla­mené konštrukčn­é prvky pre nízkoemisn­é budovy. CEO Bjorn Kjeruf vraví, že polovicu zo siedmich miliónov eur stáli haly a zvyšok linky, ktoré sú iba v SR. peňazí a porážať tak infláciu zo stredno- a z dlhodobého hľadiska, mal by využívať dostatočne dynamické investičné produkty s akciovou zložkou minimálne 50 percent.

 ?? ?? Sporenie, krátkodobé či dlhodobé, je nevyhnutné pre „pokojnejší spánok“a vytváranie predpoklad­ov na lepší život.
FOTO: DREAMSTIME
Sporenie, krátkodobé či dlhodobé, je nevyhnutné pre „pokojnejší spánok“a vytváranie predpoklad­ov na lepší život. FOTO: DREAMSTIME
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia