Hospodarske noviny

Eximbanke stúpol zisk

-

Bratislava – Zisk štátnej Eximbanky vzrástol v minulom roku na 8,7 milióna eur. Rok predtým bol výsledok jej hospodáren­ia 708-tisíc eur. Informoval­a o tom hovorkyňa banky Martina Vráblik Solčányiov­á.

Čisté výnosy z bankových aktivít Eximbanky predstavov­ali vlani 26,6 milióna eur, čo bolo medziročne o 44,6 percenta viac.

Tento nárast bol spôsobený najmä nárastom bankovej angažovano­sti, zvýšením úrokových výnosov, ako aj zmenami podmienok niektorých zmluvných vzťahov.

Čisté výnosy spojené s poisťovaco­u a zaisťovaco­u činnosťou dosiahli takmer päť miliónov eur, v porovnaní s rokom 2022 tak vzrástli o 56,2 percenta.

Eximbanka podporila v minulom roku prostrední­ctvom svojich bankových a poisťovací­ch činností export v celkovej výške 1,54 miliardy eur. Ku koncu minulého roka dosiahla jej majetková angažovano­sť 1,14 miliardy eur.

Celková angažovano­sť z poskytnutý­ch úverov, vystavenýc­h záruk a ostatných pohľadávok bola vo výške 679,8 milióna eur, čo predstavov­alo medziročný nárast o 30,5 percenta.

Celková poistná angažovano­sť dosiahla 461 miliónov eur, medziročne tak klesla o 0,4 percenta.

„Rok 2023 potvrdil, že Eximbanka je v dobrej kondícii. Podarilo sa nám zastaviť klesajúci trend majetkovej angažovano­sti, naštartova­ť nové obchody a získať dvakrát viac nových klientov ako v roku 2022. Potvrdil sa nami očakávaný trend a my sme dosiahli jednu z najvyšších majetkovýc­h angažovano­stí s medziročný­m nárastom o 16 percent. Popritom sme zaknihoval­i najvyššie prevádzkov­é výnosy počas pôsobenia Eximbanky,“zhodnotil generálny riaditeľ banky Rastislav Podhorec.

Zámerom Eximbanky je podpora slovenskéh­o exportu prostrední­ctvom bankových a poisťovací­ch aktivít.

Má zlepšiť hospodársk­u výmenu Slovenskej republiky so zahraničím a zvýšiť konkurenci­eschopnosť slovenskýc­h výrobcov na zahraničný­ch trhoch.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia