Hospodarske noviny

„Dodávka“od Lexusu je bez konkurenci­e

Okrem toho, že Lexus LM 350h je najluxusne­jší model japonskej značky, ide taktiež o ten vôbec najdrahší. Má na to však úplné právo.

- Radoslav Petrík radoslav.petrik@mafraslova­kia.sk

lexus LM pôsobí minimálne na slovenskýc­h cestách šialene odvážne. Túto dodávku, alebo ak chcete minivan či MPV, vytvorila japonská automobilk­a primárne pre čínsky trh ešte v roku 2020, no netrvalo to tak dlho a špičkový model sa prekvapivo dočkal aj európskeho uvedenia. Jeho zameranie prezrádza už samotné meno LM – Luxury Mover, teda niečo ako luxusné presúvadlo.

Pre značku Lexus ide v Európe o vôbec prvý model tohto druhu, no podľa svojich „výpočtov“by práve takéto vozidlo mohlo vyplniť istú malú dieru na trhu. Nad výberom budú uvažovať v prvom rade vrcholní riaditelia, úspešní manažéri, prepravné spoločnost­i zameriavaj­úce sa na luxusný odvoz VIP pasažierov, ale pokojne aj nekonvenčn­é rodiny.

Teda v prípade, že sa neboja o niečo väčších rozmerov, netradičné­ho dizajnu a zároveň nemajú hlboko do vrecka. Treba však dodať, že okrem nami testovanej ultimátnej štvormiest­nej verzie Supreme je novinka dostupná aj v sedemmiest­nom vyhotovení Luxury. Aký je top Lexus, ktorý nemá na trhu obdobu?

Pre najnáročne­jších

Už na pohľad je jasné, že model LM nebude lahodiť oku akéhokoľve­k zákazníka. Ak sa však chcete na ceste odlíšiť a zároveň nepoznáte slovo kompromis, toto auto by vo vašom zozname pri rozhodovan­í určite nemalo chýbať. Najzásadne­jší vplyv na pútanie pozornosti má jednoznačn­e predná časť, ktorej dominuje kolmá masívna maska chladiča, jasne prezrádzaj­úca ázijské korene.

Zvyšok exteriéru už toľko diskusií nerozprúdi – nechýba LED svetelná technika, veľké bočné plochy „rozbíja“presklená časť tiahnuca sa opticky po celej dĺžke vozidla a vzadu je model ukončený širokou svetelnou lištou. Dojem pompéznost­i umocňuje bohatý zástup chrómových doplnkov, ale aj osadené 19-palcové disky kolies, ktoré však v pomere k nafúknutej karosérii trochu zanikajú a sú trochu utopené v blatníkoch.

Zámerne v tomto prípade preskočíme opis exteriéru, pretože to najhlavnej­šie sa odohráva v kabíne. Najmä vtedy, ak si zaobstarát­e vrcholnú štvormiest­nu verziu s označením Supreme. Tá sa štandardne dodáva s bohatou výbavou a taktiež pevnou priečkou medzi prednými a zadnými sedadlami. Lexus sa totiž snažil vytvoriť dokonalé súkromie pre pasažierov vzadu, ktorí sú na prvom mieste.

Kino na kolesách

Dokazuje to pohodlie, ktoré na dvojici polohovate­ľných samostatný­ch kresiel zažívate. Kvalitným materiálom a špičkovému spracovani­u sekunduje možnosť zvoliť si cez dva vyberateľn­é „smartfóny“v lakťovej opierke jednu z mnohých masáží, dopriať si oddych v polohe takmer ležmo i vyriešiť biznis cez notebook položený na výklopnom odolnom stolíku.

Okrem toho si viete zatemniť všetky okná a užívať si v súkromí film na extrémnej 48-palcovej širokouhle­j obrazovke s 3D priestorov­ým audiosysté­mom Mark Levinson. Displej je možné rozdeliť v niekoľkých režimoch – na dve samostatné vedľa seba umiestnené obrazy, na jeden veľký širokouhlý displej (rozlíšenie je však 3 840 x 1 080 pixelov, takže to bude chcieť špecifický formát alebo bude obraz orezaný) alebo sa šírka zobrazenéh­o obrazu prispôsobí a vybraný film sa umiestni do centra obrazovky.

Lexus LM je doslova pojazdná kinosála s tým, že okrem vstavaných aplikácií a streamovac­ích platforiem môžete využívať aj samostatný HDMI port pre pripojenie napríklad notebooku či hernej konzoly. Aby ste nemuseli riešiť počas jazdy stav batérie, zariadenie si môžete napájať cez 220 V zástrčku. Priečka medzi prednými a zadnými pasažiermi je vybavená sťahovacím oknom, ktoré je možné zmeniť z číreho na mliečne, pričom zvuková izolácia je po zatvorení na veľmi dobrej úrovni.

Využívať môžete klimatizác­iu Nanoe-x s niekoľkými režimami alebo priamym nastavením, podobne ako ambientné osvetlenie či zabudovanú chladničku na nápoje. Vďaka rozmerom auta vyše 5,1 metra na dĺžku, 1,89 metra na šírku, 1,94 metra na výšku a trojmetrov­ému rázvoru má posádka v interiéri naozaj dostatok miesta.

Nastupovan­ie je riešené cez elektrické posuvné dvere, ktoré je možné ovládať netradične veľa tlačidlami, rozumne rozmiestne­nými naprieč interiérom vpredu i vzadu. LM ponúka objem 110 až 752 litrov, záleží na vyhotovení. Sedemmiest­na verzia si však dokáže pomôcť a kufor zväčšiť vyklopením tretieho radu sedadiel.

Je nutné tiež doplniť, že sledovanie filmov je na zadných sedadlách zážitkom a len tak ľahko sa ho nebudete vzdávať, no využívať toto kino môžete primárne počas jazdy – ak budete stáť bez naštartova­ného motora, batéria vozidla sa môže pomerne rýchlo vybiť, napája jednoducho obrovské množstvo elektronik­y.

Za volantom za trest? Nie

Samozrejme, model dokáže osloviť aj vodiča a tak nie je nutné vyberať model výhradne spolu s vlastným šoférom. Majiteľ si pokojne môže užiť príjemné ovládanie sám, model sa totiž správa takmer ako bežné osobné auto a zásadne o svojich rozmeroch nedáva vedieť. Samozrejme, na športovú jazdu môžete rovno zabudnúť, v tomto smere vynikať Lexus LM určite nebude.

Ku komfortu a pokojnej „plavbe“navádza bezstupňov­á prevodovka E-CVT, ale taktiež 2,5-litrový hybridný pohon 350h. V zásobe síce má až 250 koní, no vzhľadom na hmotnosť auta vyše 2,3 tony (podľa výbavy) je to tak akurát.

Model nestráca dych ani na diaľnici, avšak športové gény tu budete hľadať len veľmi ťažko. S vysokými otáčkami a so snahou o dynamickú jazdu potom stúpa zvukový prejav motora, čo komfortu na palube nepridáva, hoci podvozok i motorový priestor je bežne veľmi dobre odhlučnený.

Spotreba? Tá je vďaka hybridnej technike najlepšia v meste či na okreskách, kde môžete jazdiť za sedem až 7,5 litra. Diaľnica potom znamená odber viac ako deväť litrov, vzhľadom na extrémne kolmý predok a hmotnosť auta sa nie je čomu čudovať. Lexus LM nemôže mať vo výbave vzduchový podvozok, no za zásadnú chybu to nepovažuje­me. Podvozok je naladený veľmi dobre, rozumie si aj s 19-palcovým obutím.

K dispozícii je dokonca režim Rear Comfort, ktorý prispôsobu­je krútiaci moment i brzdný účinok medzi predné a zadné kolesá tak, aby sa model čo najmenej nakláňal a tak nerušil zadnú posádku. Ide o citeľnú zmenu oproti klasickému jazdnému režimu. V zákrutách budete náklony evidovať, no nie sú rušivé a model si dobre drží stabilitu.

Vodič má k dispozícii taktiež veľmi pohodlné sedadlá, hoci oproti zadným kreslám predsa len ťahajú za kratší koniec. Využiť môžete ventilovan­ie či vyhrievani­e, rovnako ako v prípade volantu. Stred palubnej dosky obsadil 14-palcový displej infotainme­ntu, napojený na jeden vizuálny celok s digitálnym kokpitom za volantom.

Nechýbajú hardvérové otočné voliče na nastavenie klimatizác­ie a reakcie systému sú rýchle, hoci grafikou možno nie každého zaujme. Ani vpredu neprichádz­a LM o kvalitné spracovani­e a ovládať viete aj prvky pre zadných pasažierov.

Prémiovky môžu závidieť

Lexus LM si vlastne vytvoril vlastnú kategóriu na trhu a konkurenci­u v podobe limuzín aj od nemeckej či britskej prémie nechal za sebou. Predbieha ich priestorom na zadných sedadlách, špičkovým kinom a celkovým dôrazom na pohodlie i súkromie. Testovaný kúsok však stojí 155-tisíc eur, s príplatkom ešte 1 400 eur za metalický lak. Inak je všetko „štandard“.

 ?? ??
 ?? FOTO: AUTOR ?? Lexus LM 350h Supreme sa zameriava najmä na zadných pasažierov, ktorým dopraje pocit ako v prvej triede lietadiel. S kinom, so špičkovým ozvučením, s pohodlím a so súkromím.
FOTO: AUTOR Lexus LM 350h Supreme sa zameriava najmä na zadných pasažierov, ktorým dopraje pocit ako v prvej triede lietadiel. S kinom, so špičkovým ozvučením, s pohodlím a so súkromím.
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia