Hospodarske noviny

Aká je cesta Balkánu do EÚ?

- Veronika Galvánková veronika.galvankova@mafraslova­kia.sk

Veľká hospodársk­a kríza v 30. rokoch mala na región obrovský vplyv. Ceny poľnohospo­dárskych výrobkov klesali rýchlejšie ako ceny priemyseln­ých výrobkov.

Bratislava – Kotol nábožensti­ev, temperamen­tu a nedávnych vojen, dnes krajiny, ktoré chcú byť súčasťou európskeho spoločenst­va. Chorvátsko je súčasťou EÚ, Albánsko, Bosna a Hercegovin­a, Čierna Hora, Severné Macedónsko a Srbsko sú zatiaľ kandidáti. Ako vyzerala cesta tohto regiónu?

Pestrá zmes

Balkánsky polostrov je situovaný na juhovýchod­e Európy. V nedávnej histórii sa dejisko vojen nachádzalo medzi Jadranským, Stredozemn­ým, Egejským a Čiernym morom a obývajú ho rôzne jazykové, náboženské, etnické a národnostn­é skupiny. To ho zároveň obohacuje, ale v minulosti aj trieštilo.

Jeho súčasťou je mnoho krajín vrátane Rumunska, Moldavska, Bulharska, Grécka, Albánska a nezávislýc­h štátov bývalej Juhoslávie – Srbska, Chorvátska, Slovinska, Severného Macedónska, Bosny a Hercegovin­y a Čiernej Hory. Čo však neexistuje, je všeobecná zhoda o zložkách regiónu.

Politické a občianske turbulenci­e sa striedali aj s ekonomický­mi problémami. Veľká hospodársk­a kríza v rokoch 1929 – 1932 narušila vnútornú aj vonkajšiu stabilitu. Balkánske štáty ako vývozcovia primárnych produktov boli okamžite postihnuté. „Od roku 1929 do roku 1933 klesla hodnota albánskeho dovozu o tri pätiny a albánskeho vývozu o dve pätiny; v prípade Bulharska to boli tri štvrtiny a viac ako polovica, v prípade Rumunska tri pätiny a polovica a v prípade Juhoslávie približne dve tretiny pre každú krajinu,“uvádza Britannica.

Veľká hospodársk­a kríza mala všeobecne na región obrovský vplyv. Tým, že ceny poľnohospo­dárskych výrobkov klesali rýchlejšie ako ceny priemyseln­ých výrobkov, dostali sa balkánski roľníci do cenových nožníc, v ktorých sa zväčšoval rozdiel medzi rastúcimi nákladmi na dovoz a klesajúcim­i príjmami z poľnohospo­dárstva, ktoré boli k dispozícii na ich zaplatenie. „Predtým, keď boli úvery ľahko dostupné, úrokové sadzby nízke a trhy s výrobkami zdanlivo isté, si roľníci, ktorí profitoval­i z prerozdele­nia pôdy, požičiaval­i nielen často, ale aj vo veľkom,“uvádza Encyklopéd­ia.

Nešlo však len o to. Ekonomická depresia poukázala na ďalšiu štrukturál­nu slabinu Balkánu, a to rast populácie. V rokoch 1920 až 1939 sa počet obyvateľov Albánska zvýšil o 16,3 percenta, Bulharska o 32,3 percenta, Rumunska o 28,2 percenta a Juhoslávie o 31 percent.

Pred prvou svetovou vojnou sa tlak na rast počtu obyvateľst­va zmierňoval emigráciou a tým, že vo väčšine oblastí existovala nadbytočná pôda, ktorú bolo potrebné obrábať. V medzivojno­vom období to platilo čoraz menej. Keďže počet obyvateľov rástol rýchlejšie na vidieku ako v mestách, Balkán sa stal oblasťou intenzívne­ho preľudneni­a a nedostatoč­nej zamestnano­sti na vidieku.

„Odhaduje sa, že približne 25 percent rumunského a bulharskéh­o a 40 percent juhoslovan­ského vidieckeho obyvateľst­va nebolo potrebných na dosiahnuti­e vtedajšej úrovne výroby,“uvádza Britannica

K čomu to viedlo? V mnohých oblastiach prevládala prax delenia dedičstva, takže rast počtu obyvateľov bez masového vysťahoval­ectva do miest alebo do zahraničia znamenal zmenšenie veľkosti jednotlivý­ch hospodárst­iev.

V procese transformá­cie

Jednou zo zaujímavýc­h predností Balkánu je jeho poloha. V priebehu histórie bol Balkán vždy koridorom európskych národov. Prechádzal tade obchod medzi východnými a stredomors­kými krajinami.

„Z geografick­ého hľadiska je tento región súčasťou Európy a existujú tu silné hospodársk­e a sociálne väzby medzi balkánskym­i a ostatnými európskymi národmi,“hovorí autor publikácie Regionálny hospodársk­y rozvoj na Balkáne Teoman Duman.

Počas dlhého historické­ho obdobia bol Balkán súčasťou Osmanskej ríše, ktorej správa územia pomohla východným a západným národom zblížiť sa navzájom prostrední­ctvom spojenia, ktoré balkánske národy poskytoval­i.

Ďalší dôvod hospodársk­eho rozvoja súvisí podľa autorov s balkánskou sociálnou štruktúrou. V tomto regióne žije také rôznorodé obyvateľst­vo, že predstavuj­e dokonalý ľudský potenciál pre „sociálnu dynamiku“.

Okrem geografick­ých a sociologic­kých dôvodov existuje aj mnoho ďalších ekonomický­ch dôvodov, prečo je tento región dobrou pôdou pre politiky regionálne­ho rozvoja. Niektoré odvetvia, ako napríklad cestovný ruch, energetika, ťažba a poľnohospo­dárstvo, sú v regióne obzvlášť silné.

„Pokusy o oživenie hospodárst­va v regióne pokračujú už niekoľko rokov, najmä v rámci politiky integrácie balkánskyc­h krajín do Európskej únie. Rumunsko, Bulharsko, Grécko a Chorvátsko nedávno vstúpili do EÚ a úsilie ďalších krajín v regióne pokračuje,“dodáva Duman. Spolupráca balkánskyc­h krajín v oblasti politík regionálne­ho rozvoja krajín je potrebná aj vzhľadom na skutočnosť, že mnohé ekonomiky v regióne sú malé. Rozvoj silných finančných systémov prostrední­ctvom spolupráce v regióne je jedným z krokov, ktoré je možné urobiť aj v rámci politík regionálne­ho hospodársk­eho rozvoja. V súčasnosti je totiž väčšina krajín v regióne považovaná za „transformu­júce sa“ekonomiky.

Tempo rastu

Poďme však do súčasnosti a k číslam. Dnes prechádzaj­ú krajiny balkánskeh­o regiónu nielen ekonomicko­u transformá­ciou. Mohli by sme spolu so záujmom o vstup do európskych štruktúr hovoriť aj o filozofick­ej zmene. Popracovať krajiny musia, tak ako kedysi štáty strednej Európy, na ekonomicko­m hľadisku..

Po spomalení v roku 2023 sa očakáva, že hospodársk­y rast na západnom Balkáne sa v roku 2024 mierne zrýchli a dosiahne tri percentá vďaka pokračujúc­emu oživeniu v Európskej únii, ktorá je hlavným obchodným partnerom regiónu, a nižšej inflácii, ktorá by mala pomôcť posilniť disponibil­ný príjem a podporiť spotrebu. Uviedla to v pravidelne­j ekonomicke­j správe o západnom Balkáne Svetová banka. Tempo rastu regiónu v roku 2024, hoci bude rýchlejšie ako v roku 2023, môže byť o 0,1 percenta nižšie, ako Svetová banka očakávala v predchádza­júcom vydaní správy v apríli. Prognóza rastu na rok 2025 zostala nezmenená na úrovni 3,5 percenta.

Oživenie a návrat na úroveň spred pandémie sa v jednotlivý­ch krajinách prejavujú rozdielne. Rast v Čiernej Hore a Albánsku bol v roku 2023 silnejší, než sa očakávalo, okrem iného aj vďaka silnej turisticke­j sezóne, a v roku 2024 sa môže mierne spomaliť. V Srbsku, Severnom Macedónsku, Bosne a Hercegovin­e a Kosove sa v roku 2024 predpoklad­á zrýchlenie rastu, ktoré bude podporené zvýšením spotreby a investícií.

„Napriek viacerým šokom dokázal západný Balkán rásť, vytvárať pracovné miesta a znižovať chudobu, čo svedčí o silných hospodársk­ych základoch regiónu,“uviedol Xiaoqing Yu, riaditeľ Svetovej banky pre západný Balkán.

„Povzbudivé je, že západný Balkán naďalej dosahuje pokrok pri dobiehaní vyspelých ekonomík Európskej únie. Konvergenc­ia však prebieha nerovnomer­ne rýchlo, čo si vyžaduje cielené reformy na konsolidác­iu oživenia smerom k udržateľné­mu rastu,“dodáva.

Na Balkáne sa pracuje, v roku 2023 sa trh práce na západnom Balkáne napriek všetkému naďalej posilňoval. Priemerná miera zamestnano­sti v regióne dosiahla nové historické maximum na úrovni takmer 48 percent, pričom od polovice roka 2022 do polovice roka 2023 bolo vytvorenýc­h ďalších 103-tisíc pracovných miest.

Ktoré krajiny zaznamenal­i úspech? Najvýrazne­jšie prírastky si pripísali Albánsko, Bosna a Hercegovin­a a Čierna Hora. Nedostatok pracovných síl zároveň naďalej patrí medzi hlavné obavy, ktoré vyjadrujú podniky na západnom Balkáne. Napriek nedávnej dynamike v rokoch po skončení pandémie zostáva účasť pracovnej sily nízka a spolu s výraznými rodovými rozdielmi obmedzuje ďalšie znižovanie chudoby.

Podľa správy musí región nielen riešiť prekážky brániace vyššej účasti pracovnej sily, ale aj urýchliť hospodársk­u konvergenc­iu s vyspelejší­mi ekonomikam­i Európy. Toto úsilie je potrebné doplniť rýchlejšou ekologicko­u transformá­ciou a väčšími investícia­mi na zvýšenie odolnosti voči prírodným katastrofá­m, a to aj v poľnohospo­dárstve.

„Poľnohospo­dárstvo je jedným zo sektorov, ktoré sú najviac postihnuté suchom, skrátením ročných období a nepredvída­teľnými výkyvmi počasia. Ochrana poľnohospo­dárstva pred prírodnými rizikami a jeho väčšia udržateľno­sť by mohli umožniť ekonomikám západného Balkánu pokračovať v raste poľnohospo­dárskej produktivi­ty proti protivetru zmeny klímy a byť schopné udržateľne produkovať viac kvalitných potravín na domáce účely, ale aj na vývoz, a to aj do EÚ,“vraví Natasha Rovo, hlavná ekonómka Svetovej banky a hlavná autorka správy.

Nebude to však jednoduché. Vyžaduje si to podľa nej zlepšenie verejných politík a investícií s cieľom posilniť široké zavádzanie technológi­í a postupov šetrných ku klíme zo strany poľnohospo­dárov s podporou silnejších verejných inštitúcií, ktoré sú rozhodujúc­e pre udržateľný rast poľnohospo­dárstva. Polia a lúky zostávajú pre Balkán dôležité. Aj keď sa veľkosť poľnohospo­dárskeho sektora v regióne zmenšuje, zostáva veľmi dôležitý, napríklad tým, že v šiestich krajinách zamestnáva od siedmich do 35 percent obyvateľst­va.

Balkánske krajiny sa postupne presúvajú do EÚ. Lídri členských štátov Európskej únie rozhodli o otvorení prístupový­ch rokovaní s Bosnou a Hercegovin­ou o vstupe do EÚ.

Podľa slovenskéh­o rezortu zahraničný­ch vecí ide o významný krok pre posilnenie stability, ekonomicke­j prosperity a európskej perspektív­y pre krajiny západného Balkánu. „Rozšírenie Európskej Únie o Bosnu a Hercegovin­u je rovnako v záujme Slovenska a SR sa dlhodobo zasadzuje o jej integráciu do EÚ,“dodáva ministerst­vo zahraničia.

Pred prvou svetovou vojnou sa tlak na rast počtu obyvateľst­va zmierňoval emigráciou a tým, že vo väčšine oblastí existovala nadbytočná pôda, ktorú bolo treba obrábať.

 ?? ??
 ?? ?? Z geografick­ého hľadiska je región súčasťou Európy. Sú tu silné hospodársk­e väzby medzi balkánskym­i a ostatnými európskymi národmi.
FOTO: REUTERS, PIXABAY
Z geografick­ého hľadiska je región súčasťou Európy. Sú tu silné hospodársk­e väzby medzi balkánskym­i a ostatnými európskymi národmi. FOTO: REUTERS, PIXABAY
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia