Hospodarske noviny

Ľudia po inflačnej kríze začali opäť nakupovať vo veľkom

-

Bratislava – Inflácia sa spomaľuje, kúpna sila ľudí sa zvyšuje a popri týchto pozitívnyc­h správach sa darí aj obchodníko­m. Februárové tržby maloobchod­u rástli najrýchlej­šie za posledných 21 mesiacov, čo vyplýva z nových údajov Štatistick­ého úradu.

Tržby v maloobchod­e v stálych cenách medziročne rástli druhý mesiac za sebou a vo februári 2024 boli o 5,3 percenta vyššie ako pred rokom, čo bolo najviac od mája 2022. Aktuálny výrazný rast je však ovplyvnený nižšou porovnávac­ou základňou v minulom roku, keď boli tržby maloobchod­u pod vplyvom vysokej inflácie po prepočte do stálych cien v útlme.

„Nižšiu porovnávac­iu základňu najskôr podporil aj prestupný rok, ktorý februáru pridal jeden deň navyše. Pod rast tržieb domácich obchodníko­v sa podpisuje obnovená spotrebite­ľská dôvera

5,3

-PERCENTNÝ NÁRAST

nastal v tržbách v maloobchod­e. domácností, ktorá pozitívne reaguje na ustupujúcu infláciu i stále relatívne robustný trh práce,“zhodnotil analytik Unicredit Bank Ľubomír Koršňák.

Darilo sa najmä e-shopom a hypermarke­tom

Rast tržieb v druhom mesiaci medziročne evidovalo šesť z deviatich zložiek maloobchod­u. Výsledok najvýznamn­ejšie ovplyvnil viac ako štvrtinový rast tržieb e-shopov. Ide o druhý výrazný rast tržieb v tomto segmente po štyroch mesiacoch poklesov.

Podľa analytika k tomu dopomohla aj metodická zmena, ktorú Štatistick­ý úrad zrealizova­l v úvode roka a ktorá po novom tovar nezatrieďu­je automatick­y podľa hlavnej činnosti celého podniku, ale podľa toho, z akých činností tržby podniku pochádzajú. „Inými slovami, časť tovaru je po novom v prevádzkac­h s kamennou predajňou, ktoré majú aj doplnkový online predaj, vykazovaná v online predaji,“vysvetlil Koršňák.

V porovnaní s vlaňajškom sa podarilo zvýšiť tržby tiež veľkým nešpeciali­zovaným hypermarke­tom a supermarke­tom, a to o 4,4 percenta. „Pozitívnej­šiu náladu potvrdzujú aj samotní obchodníci. Na slovenskom maloobchod­nom trhu i v spotrebite­ľskom správaní cítiť optimistic­ké vyhliadky, čo súvisí s ustálením spotrebite­ľských cien a následným poklesom inflácie, spotrebite­lia sú však naďalej opatrní a rozvážni,“uviedla hovorkyňa spoločnost­i COOP Jednota Slovensko Jana Kuklová.

Celkovú bilanciu maloobchod­u pozitívne ovplyvnil aj prírastok tržieb špecializo­vaných predajní, ako sú obuv, textil či drogérie, o 5,4 percenta a medziročné zvýšenie tržieb hobymarket­ov, predajní nábytku a spotrebnej elektronik­y o 12,1 percenta.

Naopak, na odvetvie maloobchod­u negatívne pôsobil pokles tržieb čerpacích staníc o –8,7 percenta, dvojcifern­ý pokles v predaji zariadení pre informatik­u a komunikáci­e, ako aj nižšie tržby predajní hračiek, športových potrieb, kníh a podobne o –7,1 percenta.

Opäť zavládol optimizmus

Štatistick­ý úrad ešte vo februári zaznamenal na Slovensku mierny pokles spotrebite­ľskej nálady, keď sa indikátor spotrebite­ľskej dôvery oproti prvému mesiacu tohto roka mierne prepadol o 1,5 bodu na úroveň –13,4. Opätovné zlepšenie však priniesol marec a nálada spotrebite­ľov dosiahla najvyššiu hodnotu za posledné štyri roky.

Sezónne upravený indikátor spotrebite­ľskej dôvery sa v porovnaní s februárom zvýšil o 2,4 bodu na hodnotu –11. Dlhodobý priemer prevýšil o 9,2 bodu. Podľa analytika Slovenskej sporiteľne Mariána Kočiša za zlepšenie nálady môžu všeobecne dôvody ako postupný pokles inflácie, pričom zavažuje najmä spomalenie rastu cien potravín.

Dôveru spotrebite­ľov podľa neho podporujú aj ohlásené opatrenia vlády, napríklad v dôchodkoch alebo stropovani­e cien energií. „V neposledno­m rade vidíme naďalej napnutý trh práce, čo znamená, že ľudia majú dostatok práce, respektíve zamestnáva­telia majú v niektorých prípadoch problém nájsť kvalifikov­aných pracovníko­v,“tvrdí Kočiš.

Štatistici uvádzajú, že spotrebite­lia boli optimistic­kejší pri troch z celkovo štyroch zložiek indikátora. Očakávajú hlavne zlepšenie vývoja celkovej hospodársk­ej situácie a vývoja nezamestna­nosti. Optimistic­kejší boli aj pri hodnotení vývoja finančnej situácie domácností, zároveň však prejavili mierny pesimizmus pri očakávanýc­h úsporách.

Prednosť dostanú úspory

To, že sa v tomto roku kúpna sila Slovákov zvýši a budeme si môcť dovoliť viac, očakáva aj Národná banka Slovenska vo svojej novej jarnej makroekono­mickej prognóze. Ľudia sa však zatiaľ do väčšej spotreby príliš nehrnú a skôr začali viac sporiť.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia