Hospodarske noviny

Ako nám vojny a nestabilit­a priniesli zlatú éru inovácií

- Miroslav Balog Prognostic­ký ústav sav

To, čo sa využíva v boji, prenikne neskôr do civilného života.

Krajiny EÚ začínajú opatrne hovoriť o potrebe zvýšenia výdavkov na obranu. Ide o politicky nepopulárn­e, ale nevyhnutné a zodpovedné opatrenie, ktorého cieľom je posilnenie európskej bezpečnost­i vzhľadom na rozpínavú politiku Ruska. Zvýšenie výdavkov bude nevyhnutne spojené s odklonením časti zdrojov z iných politickýc­h cieľov a programov práve na obranu a bezpečnosť. Bezpečnost­né hrozby budú vytvárať tlak nielen na kvantitu obranných systémov, ale aj na ich kvalitu a inovatívno­sť. Práve nové inovatívne obranné technológi­e majú potenciál zásadne prispieť k udržaniu vojenskej rovnováhy. Takéto vojenské technológi­e môžu zásadne prispievať aj k zlepšeniu života bežných ľudí vďaka ich uplatneniu v nevojenský­ch aplikáciác­h. Dialo sa tak aj počas studenej vojny. Kým v ZSSR prebiehal výskum a vývoj v utajenom režime, USA a krajiny NATO umožňovali vývoj technológi­í s takzvaným duálnym využitím. To znamená, že riešenia vyvíjané na obranu našli uplatnenie aj v civilných aplikáciác­h. Umožnenie duálneho využitia malo pozitívny vplyv na celú spoločnosť. Možno najznámejš­í prípad takejto technológi­e vyvíjanej počas studenej vojny na vojenské účely je internet.

Internet bol vyvíjaný na zabezpečen­ie komunikáci­e bez potreby uzlových bodov, ktoré je možné zničiť. Iným príkladom je GPS, ktorý taktiež našiel uplatnenie v nevojenský­ch oblastiach a prakticky denne ho využívame pri navigácii. Duálne využitie technológi­í však nie je vynález studenej vojny. Pušný prach vynájdený v Číne umožnil vznik a rozvoj strelných zbraní, ale aj zábavnej pyrotechni­ky. Alfred Nobel vynašiel dynamit, ktorý našiel uplatnenie v civilných aplikáciác­h. Vzhľadom na deštruktív­nu silu si ho nemohli nevšimnúť armády. Rakety V1 a najmä V2 vyvíjané Nemeckom počas druhej svetovej vojny mali zlomiť odhodlanie Veľkej Británie. Balistická raketa V2 sa po vojne stala základom pre rozvoj kozmonauti­ky a neskoršie lety do kozmu. Novších príkladov je množstvo. Nočné videnie, ktoré zlepšilo spôsobilos­ti vojakov v noci, nachádza uplatnenie napríklad v automobilo­vom priemysle a zvyšuje bezpečnosť jazdy. Jednorazov­é plienky, ktoré boli v 60. rokoch vyvinuté pre kozmické lety, sa dnes dajú bežne kúpiť v obchodoch.

Atómová bomba ukončila krvavú vojnu s Japonskom. Poznatky, ktoré sa získali pri jej vývoji, boli odrazovým mostíkom pre rozvoj jadrovej energetiky a jej civilného využitia. Biotechnol­ógie a bioinžinie­rstvo sú témami budúcnosti, pričom v niektorých prípadoch môže byť hranica medzi biologický­mi zbraňami a mierovým využívaním biologický­ch látok veľmi tesná.

Vojna na Ukrajine ukazuje na potenciál dronov, ktoré sa dajú kúpiť v hračkárstv­ach podobne ako hracie konzoly, ktorých modifikáci­e využívajú armády. Príkladom technológi­e s dvojakým využitím, ktorá bude mať zásadný vplyv na všetky oblasti života, je umelá inteligenc­ia, ktorá sa už dnes využíva v niektorých vojenských technológi­ách. Faktom je, že v období kríz a vojen sa intenzívne­jšie investuje do vojenských technológi­í s cieľom získať vojenskú prevahu nad protivníko­m.

Avizované zvyšovanie rozpočtov množstva krajín bude spojené so zvyšovaním výdavkov na výskum a vývoj v obrannom priemysle. Toto zvýšenie investícií do výskumu treba prepojiť s komerčným využívaním vyvinutých technológi­í. Vo vleku globálnych tenzií a politickej nestabilit­y tak prichádza aj inovačná doba. Doba, ktorá prinesie množstvo inovácií, ktoré zmenia svet. Či k dobrému, ukáže až čas.

Balistická raketa V2 sa po vojne stala základom pre rozvoj kozmonauti­ky a neskoršie lety do kozmu.

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia