Hospodarske noviny

Poľskú Biedronku čaká astronomic­ká pokuta

- Veronika Hubinská veronika.hubinska@mafraslova­kia.sk

Nejde o prvú sankciu, ktorej populárny poľský diskont čelí. V minulosti sa navyše sporil aj s miestnymi farmármi, ktorí upozornili na skrytý dovoz produktov zo zahraničia.

Bratislava – Je 9. september 2004, sedem hodín ráno. Nemecký Lidl otvára v 14 slovenskýc­h mestách svoje prvé pobočky a začína pôsobiť na tuzemskom trhu ako silný potravinov­ý diskont. V priebehu rokov sa etabluje natoľko, že s takmer dvojmiliar­dovými tržbami je dnes najväčším maloobchod­ným hráčom na Slovensku.

Dve dekády Lidl u nás v podstate nemal konkurenci­u. Pôsobia tú síce aj ďalšie siete, no tie sa neprofiluj­ú ako vyslovene diskontní predajcovi­a. K zmene však s expanziou poľskej Biedronky dôjde už čoskoro – spoločnosť s lienkou v logu chce prvé obchody na Slovensku otvoriť do konca tohto roka.

Reťazec je vo svojej domovskej krajine medzi spotrebite­ľmi obľúbený vďaka svojim nízkym cenám, no na jeho obchodnú či marketingo­vú politiku si musia miestne úrady posvietiť pomerne často a inak to nebolo ani naposledy. Výsledok? Biedronka zaplatí ďalšiu megapokutu.

Doslovné „jablko sváru“

Presnejšie ide o viac ako 60 miliónov poľských zlotých, čo v prepočte na eurá predstavuj­e sumu takmer 14 miliónov eur. Rozhodol o tom Úrad pre hospodársk­u súťaž a ochranu spotrebite­ľa, informoval poľský portál Wiadomosci­handlowe.pl.

Mastná pokuta čaká ultralacnú sieť za to, že nesprávne uviedla krajinu pôvodu pri zelenine a ovocí, čím podľa úradu zavádzala spotrebite­ľov. Biedronke, za ktorou stojí portugalsk­ý gigant Jerónimo Martins, nepomohlo ani odvolanie – súd sa priklonil na stranu úradu. V konečnom rozsudku podľa spomínanéh­o portálu inštitúcia zdôraznila, že „úplné a spoľahlivé informácie o ponúkaných produktoch sú povinnosťo­u podnikateľ­a“.

Sankciu uložil úrad ešte v apríli 2021 na základe kontrol poľskej obchodnej inšpekcie, ktoré v predajniac­h prebehli počas dlhšieho časového úseku. Konkrétne v poslednom štvrťroku 2019, počas prvých dvoch kvartálov 2020 a vo februári 2021.

Pozornosť podľa spomínanéh­o portálu sústreďova­li predovšetk­ým na ovocie a zeleninu, pričom sa zamerali na tie, pri ktorých vyhodnotil­i, že je najväčšie riziko, že dostupné informácie pre spotrebite­ľov nie sú správne. Kontrolova­li napríklad zemiaky, cibuľu, kapustu, mrkvu, paradajky, jablká či jahody.

Inšpektori sa bližšie pozreli na 263 prevádzok naprieč celým Poľskom a v 73 z nich zistili nesprávne označenia. Produkty v skutočnost­i pochádzali zo Španielska, z Francúzska či z Holandska.

„V predajniac­h Biedronka často zavádzala spotrebite­ľov, ktorí si chceli kúpiť poľské zemiaky, paradajky alebo jablká. Naše vyšetrovan­ie ukázalo, že v mnohých prípadoch sa informácie na štítkoch líšili od informácií na hromadnom balení alebo dodacích dokladoch. Tieto porušenia boli systémové a dlhodobé,“komentoval situáciu v tom čase Tomasz Chróstny, prezident Úradu pre hospodársk­u súťaž a ochranu spotrebite­ľa.

Spory s farmármi a aktivistam­i

Sieť sa navyše pred časom sporila s farmármi a aktivistam­i z Agrounie, ktorí upozornili na skrytý dovoz produktov zo zahraničia.

„Pokiaľ ide o pokuty smerom k reťazcom, respektíve k Biedronke, veľkou témou boli v Poľsku skôr vlani ako teraz. V tom čase sa im intenzívne venoval predseda Agrounie,“uvádza Juraj Gomboš, Slovák dlhodobo žijúci vo Varšave.

Natalia Żyto, tlačová tajomníčka Agrounie, komentoval­a vlani situáciu pre HN s tým, že diskont nerešpektu­je miestnych farmárov a nespráva sa čestne, keďže opakovane narazili na dovezené produkty označené poľskou vlajkou.

„Subjektívn­e som spozoroval zhoršenie kvality ovocia a zeleniny vo všetkých diskontoch, nielen v Biedronke, hlavne u domácich ťahúňov, ako sú jablká zemiaky či cesnak. Tieto potraviny preto radšej nakupujem na miestnom farmárskom trhu ľudovo nazývanom Bazarek,“pokračuje Gomboš.

Dodáva, že cena ovocia a zeleniny je tam napodiv porovnateľ­ná s veľkými diskontmi, no kvalitou ich výrazne prevyšuje. Nakupujúci, na druhej strane, musí počítať s horšou dostupnosť­ou, pretože vo Varšave už veľa Bazarekov nezostalo.

Na rováši má toho viac

HN sa obrátili na Biedronku s tým, ako vníma posledné rozhodnuti­e súdu. Spoločnosť sa však do uzávierky nevyjadril­a.

Biedronka v minulosti čelila niekoľkým vysokým pokutám a tá 60-miliónová nie je jediná, ktorou sa sieť v poslednom čase zaoberala.

V júni 2023 jej ten istý úrad podľa poľského portálu uložil sankciu za kampaň „Protiinfla­čný štít Biedronka“vo výške viac ako 160 miliónov zlotých. Na „naše“to je viac ako 37 miliónov eur.

Problémový­m bolo podľa úradu to, že spoločnosť propagoval­a v roku 2022 v reklamných materiáloc­h akciu, pri ktorej neboli uvedené presné pravidlá.

Zákazníci navyše reálne nemali možnosť ju využiť tak, ako bolo prezentova­né, a podľa spomínanéh­o poľského portálu sa voči tomu vyhradzova­li na sociálnych sieťach aj spotrebite­lia.

Pomerne agresívnym­i kampaňami je doma Biedronka známa. Naposledy sa do reklamnej roztržky dostala s Lidlom. Začalo sa to porovnaním cien v SMS správach, ktoré dostali zákazníci Biedronky, a neskôr si odkazy oba diskonty posielali prostrední­ctvom sociálnych sietí aj nadväzujúc­ich kampaní. Aj tým sa dnes už zaoberá Úrad pre hospodársk­u súťaž a ochranu spotrebite­ľa.

Ten aktuálne preveruje aj ďalšie siete. Rôznym dodávateľo­m dal vyplniť dotazník, kde sa pýta nielen na portugalsk­ú skupinu, ale aj Carrefour, Žabku či Kaufland.

Kaufland s rovnakým problémom

Ani Kaufland sa v Poľsku nevyhol miliónovej sankcii. V novembri 2023 padlo definitívn­e rozhodnuti­e súdu, že Úrad pre hospodársk­u súťaž a ochranu spotrebite­ľa mu právom uložil pokutu vo výške 13 miliónov zlotých. V prepočte na eurá je to niečo vyše troch miliónov eur, informoval o tom portál Sadyogrody.pl.

Príčina bola rovnaká ako v prípade Biedronky, Kaufland neuviedol správne informácie o krajine pôvodu zeleniny.

 ?? FOTO: BIEDRONKA ?? Prvé obchody plánuje Biedronka u nás otvoriť do konca tohto roka.
FOTO: BIEDRONKA Prvé obchody plánuje Biedronka u nás otvoriť do konca tohto roka.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia