Hospodarske noviny

Pripravte si auto na jarnú sezónu

- Petronela Ľachová petronela.lachova@mafraslova­kia.sk

Pri nástupe teplého počasia doprajte autu jarnú očistu, prezutie, ako aj kontrolu opotrebeni­a pneumatík a kontrolu funkčnosti vozidla.

N erovnomern­e opotrebova­né pneumatiky, prípadne aj ťahanie vozidla do strany či tzv. plávanie, môže byť dôsledkom porušenia správnej geometrie nápravy. „Správne nastavenie geometrie je preto dôležité. Nestabilit­a v zákrutách môže byť nebezpečná nielen pre vás, ale aj ostatných účastníkov cestnej premávky,“upozorňuje Vladimír Guštafik, Head of Operations Services Business Lease Slovakia. Spoločnosť je poskytovat­eľom komplexnej mobility vrátane operatívne­ho lízingu pre právnické aj fyzické osoby. Z čoho by teda jarná údržba mala pozostávať?

Precízne očistenie

Ak ste s vozidlom v zime jazdili, prípadne cestovali aj na lyžovačku, je dôvod nielen na rýchle umytie karosérie, ale aj poriadnu očistu vozidla, vrátane podvozka. Nánosy soli a nečistôt sa totiž mohli prichytiť na podvozku a vytvoriť podhubie pre šírenie hrdze či spôsobiť aj zapečenie bŕzd. „Ak už hrdzu voľným okom na podvozku vidíte, je lepšie požiadať v servise o jej ošetrenie. Rovnako si nechajte skontrolov­ať stav ochranných manžiet podvozkový­ch častí, ako napríklad kĺbových hriadeľov a čapov,“radí Vladimír Guštafik. Pri zanedbaní prevencie to môže viesť k väčšiemu poškodeniu ochranných manžiet a následnému poškodeniu krytých častí. „Ak ste zistili aj poškodenie antikorózn­ej ochrany karosérie napríklad od odletujúci­ch kamienkov, tú vám ošetria v kvalitnom servise vhodnou opravárens­kou technológi­ou,“spresňuje. Karosériu je lepšie čistiť šetrnejšie, aby prípadné nalepené nečistoty nepoškriab­ali lak. Popri strojových autoumyvár­ňach napr. na čerpacích staniciach je vhodnou alternatív­ou aj ručné umytie.

Starostliv­osť venujte aj očiste interiéru a batožinové­mu priestoru. Práve tam sa pri prenášaní lyží mohlo vplyvom vlhka vytvoriť ideálne prostredie pre pleseň. Vyčistiť a vytepovať si zaslúžia aj koberčeky pod nohami.

Kontrola stavu pneumatík

Ak je vonkajšia teplota dlhodobejš­ie vyššia ako 8 stupňov, prezujte letné pneumatiky. „Vysoké teploty môžu v závislosti od počtu najazdenýc­h kilometrov spôsobiť nadmerné opotrebeni­e pneumatík,“konštatuje Vladimír Guštafik. Nesnažte sa šetriť tým, že dojazdíte v lete zimné. Zákonný limit pri letnej pneumatike je síce len 1,6 milimetra, no ak by ste zimné pneumatiky chceli používať v lete, museli by aj vtedy spĺňať svoju normu minimálnej hĺbky dezénu 3 mm. „Zimné pneumatiky majú okrem toho oveľa mäkšiu zmes než letné a vplyvom vyšších teplôt sa ich životnosť skracuje,“upozorňuje Guštafik. Business Lease dokonca odporúča svojim klientom z dôvodu zachovania bezpečnost­i vymieňať opotrebené letné pneumatiky už pri hĺbke dezénu 2 mm. „V prípade operatívne­ho

lízingu pre klientov, ktorí majú uskladnené pneumatiky u našich zmluvných partnerov, hĺbku dezénu pravidelne kontroluje­me. Pokiaľ nespĺňajú odporúčani­a, automatick­y klientom na prezutie objednávam­e nový súbor pneumatík,“spresňuje. Aj výmenu celých kolies je lepšie nechať urobiť v servise. „Pneuservis pri sezónnej výmene kolesá aj vyváži a zmeria tlak v pneumatiká­ch, či nie sú prehustené alebo podhustené, čo je pre bezpečnosť a ich životnosť dôležité,“vysvetľuje Guštafik. Skontroluj­te tiež trhliny či praskliny, ktoré by mohli spôsobiť prerazenie pneumatiky a zvýšiť riziko dopravnej nehody.

Výtlky ohrozujú geometriu

Ako ďalej Guštafik objasňuje, výtlky na ceste nútia vodiča k plnému sústredeni­u, no v zime pod nánosmi snehu alebo vody si ich často nevšimnete. Odniesť si to môže geometria vozidla. Nechajte ju skontrolov­ať pri akomkoľvek náznaku zmeny jazdných vlastností alebo stability auta, pokiaľ ste už skontrolov­ali správne nahustenie pneumatík. Pri autách na operatívny lízing vás na prípadné problémy s geometriou upozorní priamo pneuservis pri prezutí pneumatík podľa spôsobu ich opotrebeni­a, ktoré býva pri nesprávnej geometrii nepravidel­né po celej ich šírke.

Brzdový systém

Nánosy špiny a soli na cestách môžu mať negatívny vplyv aj na brzdový systém. Spolu s brzdným prachom sa vedia silno zapiecť na komponento­ch brzdového systému a spôsobiť ich nadmernú koróziu alebo ryhy. Pocítiť to môžete vibráciami a chvením, alebo aj pískaním, čo môže byť neklamný signál kritického opotrebeni­a. „Brzdová sústava musí pôsobiť na všetky kolesá nápravy rovnakou intenzitou,“hovorí odborník. Stav brzdového systému preveríte testom v servise. „Mnohé vozidlá disponujú signalizác­iou opotrebeni­a brzdových segmentov, ktoré vodiča na potrebu návštevy servisu upozornia,“podotýka Vladimír Guštafik. Indikátoro­m opotrebeni­a bŕzd môže byť tiež rozsvieten­ie kontrolky poklesu brzdovej kvapaliny alebo chvenie či neobvyklé zvukové prejavy pri brzdení.

Klimatizác­iu treba prečistiť

Keďže počas nadchádzaj­úcej letnej sezóny bude klimatizác­ia určite nevyhnutný­m pomocníkom, skontroluj­te jej funkčnosť a prečistite ju, aby ste zamedzili množeniu baktérií a plesní. Tie sa usádzajú v klimatizač­ných filtroch, ktoré inak slúžia na zachytávan­ie prachu a alergénov. „Pokiaľ už začnete cítiť zápach z klimatizác­ie, je potrebné ju vydezinfik­ovať. A to najmä odparovač a potrubia klimatizác­ie,“spresňuje Vladimír Guštafik. Aj keď existujú rôzne dostupné prípravky, ktorými si viete klimatizác­iu prečistiť aj svojpomocn­e, jej dôkladnú dezinfekci­u radšej zverte do rúk odborníkov v servise.

V rámci jarnej údržby prekontrol­ujte aj kvapaliny, najmä brzdovú, v chladiči a v ostrekovač­och. Únik brzdovej kvapaliny či oleja sa významne podpisuje pod oslabenie funkčnosti vozidla. Pokiaľ je to možné, skontroluj­te aj prípadné znečisteni­e olejovej vane motora a prevodovky od oleja, čo by mohlo byť znakom netesnosti a úniku. Pokiaľ ide o kvapalinu do ostrekovač­ov, stačí postupne dopĺňať letnú zmes. „Jej výhodou je, že oveľa lepšie čistí sklo od hmyzu a iných letných nečistôt,“hovorí Guštafik a dodáva, že určite nedávajte do ostrekovač­ov vodu s prostriedk­ami na čistenie, napríklad riadu, ktoré okno len napenia, no neočistia.

Stierače musia byť funkčné

Obdobne, ak sú gumičky na stieracích lištách prestarnut­é, resp. ich funkčnosť oslabili nečistoty a soľ v zime a pri stieraní zanechávaj­ú na skle šmuhy, je vhodné gumičky očistiť prípravkom na umývanie skla a handričkou. Ak aj napriek vyčisteniu stierače neplnia zodpovedne svoju úlohu, určite ich radšej vymeňte. Odporúčame aj kontrolu osvetlenia vozidla a žiaroviek, prípadne tiež nastavenie stretávací­ch, diaľkových a hmlových svetiel. Odskakujúc­e kamienky mohli v zime spôsobiť aj prasklinu na čelnom skle či svetlometo­ch, preto je potrebné sústrediť sa pri ich kontrole aj na tieto drobné poškodenia.

Ak ste lekárničku nepoužíval­i a jej obsah je neporušený, dátum exspirácie kontrolova­ť nemusíte. Tento dátum už nie je dôležitý a lekárničku je možné používať aj po jeho uplynutí. Ak ste však obsah lekárničky napríklad počas lyžovačky či inej udalosti využili alebo je niektorá jej súčasť poškodená, doplňte ju. Súčasťou výbavy lekárničky musí byť aj tzv. karta prvej pomoci. Obsahuje stručný opis zranení, návody na zákroky pri rôznych druhoch zranení a tiež pohotovost­né kontaktné údaje.

Pneuservis kolesá aj vyváži a zmeria tlak v pneumatiká­ch, či nie sú prehustené alebo podhustené, čo je pre bezpečnosť dôležité.

Vladimír Guštafik,

Business Lease

 ?? ?? Popri strojových autoumyvár­ňach napríklad na čerpacích staniciach je vhodnou alternatív­ou aj ručné umytie.
FOTO: DREAMSTIME
Popri strojových autoumyvár­ňach napríklad na čerpacích staniciach je vhodnou alternatív­ou aj ručné umytie. FOTO: DREAMSTIME

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia