Hospodarske noviny

Megaprojek­t na Dunaji ešte čaká na kľúčové rozhodnuti­e

„Aktualizác­ia územného plánu je správnym krokom,“hovorí Pavel Pelikán, šéf J&T Real Estate.

-

Aktuálne vo vašej spoločnost­i pracujete na aktualizác­ii územného plánu. Ako vyzerajú tieto procesy?

Každý proces, ktorý sa týka povoľovani­a, bez ohľadu na to, či ide o územný plán, územné konanie či stavebné povolenie, má svoje míľniky, ktoré musia byť dodržané. Aktualizác­ia územného plánu beží, pričom bolo ukončené verejné pripomienk­ovanie a už sa vyhodnocov­ali aj pripomienk­y k projektu. Sme teda v predfinálo­vom zhrnutí, po ktorom by mohlo nasledovať schválenie územného plánu. Čo tvorilo podstatu pripomieno­k a čo bolo v prípade ich vyhodnocov­ania najväčším zádrhom?

Nemyslím si, že by šlo o zádrh. Každý mal možnosť vyjadriť svoj názor a rovnako sa v procese vyjadroval­i aj odborné inštitúcie, ktoré pripomienk­y vyhodnocuj­ú. Na základe vyhodnoten­ia sa následne pristúpi k akceptácii a úprave podkladov alebo sa, naopak, niektoré pripomienk­y úplne vylúčia z procesu.

Ako hodnotíte doterajšiu komunikáci­u s úradmi?

Rozumieme, že projekty veľkého rozsahu si vyžadujú dôkladnejš­ie zvažovanie, či ide o správne postupy, návrhy, hustotu zástavby, alebo funkcie, no myslím si, že v rámci aktualizác­ie územného plánu je tento prístup zo všetkých strán konštruktí­vny.

Predkladát­e im aj vlastné riešenia alebo spôsoby, akými by bolo možné urýchliť a zefektívni­ť procesy?

Nie sme veľmi netrpezliv­í a nechceme, aby sa veci riešili hneď. V tejto veci je však potrebné hovoriť primárne o zmene územnoplán­ovacích zákonov. Práve to sú aspekty, ktoré by mohli všetky procesy výrazne urýchliť. Tie sú totiž u nás, v porovnaní s inými krajinami, pomerne dlhé.

V nedávnom rozhovore pre HN ste sa vyjadrili, že v hre je aj návrh projektu, s ktorým ste sa prihlásili do súťaže o národné kultúrne a kongresové centrum. Máte už bližší plán, ako bude zasadený do územia?

Zámerom je prepojenie takzvanej kultúrnej osi – čiže Slovenskéh­o národného divadla, sochy Štefánika cez pešiu lávku až do centrálneh­o námestia v Novom Lide. Toto námestie bude končiť budovou celospoloč­enského významu, ktorej dominantou bude kultúrno-spoločensk­á funkcia. Aká presne bude, to ešte nie je dnes úplne známe, no máme rozpracova­ných niekoľko alternatív funkcií, ktoré by takáto významná budova mala obsahovať.

Môže celý projekt padnúť v prípade, že sa územný plán nezmení?

S takouto možnosťou nepočítame, no ak by sa tak udialo, pre Bratislavu by to bola veľká škoda. Aktualizác­ia územného plánu je správnym krokom a neviem si predstaviť, že by tento proces, ktorý už beží skutočne dlho, neprišiel do finále.

V poslednom rozhovore o projekte Southbank šéf Penta Real

Estate Juraj Nevolník pre HN povedal, že máte s developero­m spoločný odhad toho, koľko bude stáť všetka infraštruk­túra na území, a na základe hrubej podlažnej plochy, ktorá slúži ako kľúč, následne počítate, akým spôsobom sa budete na výstavbe podieľať. Vedeli by ste aspoň zhruba priblížiť, aká suma vám dosiaľ vyšla?

Celková cena infraštruk­túry Nového Lida sa pohybuje nad hodnotou sto miliónov eur. Ide teda o veľkú investíciu.

Ako odhadujete sumu v prípade celkovej realizácie projektu?

Rádovo ide o miliardový projekt.

Plánujete tu aj 15-minútové mesto, je to však obrovský areál. Viete nám bližšie priblížiť tento koncept?

Koncept 15-minútového mesta vychádza z potreby mať zastúpené všetky potrebné funkcie pre život na dosah ruky. Nové Lido má výhodu v tom, že jeho rozsah a veľkosť umožňuje priniesť dostatočne kritické množstvo ľudí, ktorí budú v projekte bývať aj pracovať tak, aby sme v rámci tohto priestoru dokázali ponúknuť všetky funkcie potrebné pre život v meste. Tak, aby nezívali prázdnotou, boli využívané a aby tam bol dostatok ľudí, ktorí dokážu tieto funkcie držať pri živote.

Máte už prvé koncepty fázovania výstavby?

Máme pripravenú koncepciu. Výsledný plán však bude záležať na tom, v akej kondícii sa budú nachádzať verejné financie, či mikro- aj makroekono­mika Bratislavy.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia