Hospodarske noviny

Žiadne uvoľnenie a korekcia?

- Stanislav pánis

Wall Street pokračoval­a už druhý týždeň za sebou v poklese z historický­ch maxím, keď na ňu začína čoraz viac pôsobiť gravitácia vyššieho diskontnéh­o faktora v podobe odrazu dlhopisový­ch výnosov na päťmesačné maximá pre rast očakávaní, že Federálny rezervný systém bude musieť ponechať súčasný reštriktív­ny mód menovej politiky dlhší čas.

a to vzhľadom na inflačný vývoj, kde sa tempo rastu spotrebite­ľských cien začína nad očakávania odrážať, pričom znepokojiv­ý je najmä dynamický rast cien služieb pri reakcelerá­cii rastu ekonomicke­j aktivity. Inak povedané, zdá sa, že disinflačn­ý trend sa zasekáva, a takéto obavy bolo vidno aj zo zverejnene­j zápisnice z ostatného zasadnutia výboru pre operácie na voľnom trhu centrálnej banky.

aj preto derivátový trh prestal veriť v júnový „cut“základných sadzieb americkej centrálnej banky a výkop uvoľňovani­a menovej politiky predpoklad­á až v septembri.

No objavujú sa už aj – zatiaľ ojedinelé – názory, že Fed v tomto roku nezníži sadzby ani raz, ba dokonca, že bude musieť menovú politiku ešte sprísniť, inak nedostane cenový vývoj pod kontrolu, špeciálne pri odraze cien energií pri zvýšenom geopolitic­kom napätí.

okrem toho nadvýkonno­sť technologi­ckých akcií dostáva stop, keď trh začína precitávať z veľkých očakávaní okolo umelej inteligenc­ie a veľkolepá sedmička firiem sa zhodnotení­m akcií rozpadáva. existuje preto riziko ráznejšej korekcie. Je racionálne ju očakávať čisto zo štatistick­ého hľadiska: päťpercent­ná sa objaví v priemere 3,4-krát ročne a 10-percentná jeden raz za rok.

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia