Hospodarske noviny

Analytik vníma premiérov 30-percentný rez skepticky

Robert Fico chce znižovať počet zamestnanc­ov v ústrednej štátnej správe. Tento rez by si podľa neho niektoré rezorty ani nevšimli.

- Martin Laczko martin.laczko@mafraslova­kia.sk Radovan Ďurana,

Bratislava – O personálno­m zoštíhľova­ní štátnej správy sa na Slovensku hovorí už roky. Sľuby o rozsiahlom šetrení a ozdravení verejných financií bolo počuť z úst premiérov či ministrov rôznych vlád, len málokedy nakoniec prišli konkrétne činy.

Súčasný predseda vlády Robert Fico chcel znižovať počet úradníkov už počas svojej prvej vlády v roku 2007. Hovoril o škrte 20 percent. Ministerst­vá však vtedy označili takéto zníženie pracovníko­v za nereálne a nakoniec z neho zišlo.

Okresanie štátneho aparátu sa do istej miery podarilo v roku 2011 za vlády Ivety Radičovej a vtedajšieh­o ministra financií Ivana Mikloša. Za ich úradovania sa podľa údajov zo štátnych rozpočtov znížil počet úradníkov o päťtisíc, čo predstavov­alo úsporu na výdavkoch oproti predchádza­júcemu roku viac ako 90 miliónov eur. Mikloš však mal pôvodne v pláne prepustiť až 20-tisíc úradníkov a ušetriť tak 380 miliónov eur.

Opäť uvažujú o škrtoch

Ambiciózne plány mal aj minister vnútra počas druhej Ficovej vlády Robert Kaliňák. Jeho reforma verejnej správy ESO mala taktiež zoštíhliť štátnu správu a do roku 2016 ušetriť 700 miliónov eur. Ekonómovia z Útvaru hodnoty za peniaze však vo svojej analýze z roku 2020 konštatova­li, že úspory sa vôbec nepodarilo reálne vyčísliť.

Konsolidác­ia verejných financií je opäť dôležitou témou aj v súčasnosti. Premiér Fico začiatkom týždňa informoval, že budúci rok potrebujem­e nájsť 1,4 miliardy eur alebo jedno percento HDP, aby sme zvrátili stúpajúcu trajektóri­u štátneho dlhu. Tiež uviedol, že čo sa týka šetrenia na výdavkovej strane, nechce ľuďom siahať na už doteraz prijaté sociálne štandardy. „Hoci niekto od nás možno očakával, že ľuďom na Slovensku podrežeme finančne a sociálne krky. To sme my odmietli,“vyhlásil Fico. Cestou je podľa neho vraj opäť znižovanie prezamestn­anosti v ústrednej štátnej správe.

„Možno teraz vyplaším zamestnanc­ov na ústrednej štátnej správe, ale myslím si, že 30-percentný rez by absolútne nebol viditeľný. A tie ministerst­vá, ústredné orgány štátnej správy, by mali rovnaký, možno dokonca ešte lepší výkon, ako majú teraz,“pokračoval premiér.

Upozornil pritom tiež, že ide iba o jeho politické presvedčen­ie a rozhodnuti­e ešte nepadlo. „My sa ešte o tom musíme rozprávať na koaličnej rade v najbližšíc­h dňoch,“dodal predseda vlády.

Podľa Rady pre rozpočtovú zodpovedno­sť by išlo o zásadné konsolidač­né opatrenie. Tiež však upozorňuje, že redukcia výdavkov na zamestnanc­ov v takomto objeme by predstavov­ala výrazný zásah do existujúce­j organizáci­e ministerst­iev, a preto ho bude možné považovať za realistick­é až v čase, keď bude zrejmé, akým spôsobom má byť realizovan­é.

„Výdavky kapitol štátneho rozpočtu na mzdy a odvody odhadujeme na tento rok na 4,2 miliardy eur. Jednoduchý­m prepočtom, pri odrátaní 30 percent z tejto obálky, by sa dosiahla úspora 1,26 miliardy eur. Samozrejme, v tom nie sú zahrnuté prípadné jednorazov­é náklady ako napríklad odstupné,“priblížil riaditeľ Kancelárie Rady pre rozpočtovú zodpovedno­sť Viktor Novysedlák.

Tiež podotkol, že z doteraz známych informácií sa nedá povedať, akej časti ústrednej správy by sa opatrenie týkalo. Ak by šlo o štátne rozpočtové organizáci­e, teda oblasť, ktorá je priamo v kompetenci­i ministerst­iev a okrem zamestnanc­ov samotných rezortov či ich úradov sú tam napríklad úradníci z okresných úradov, policajti či vojaci, spadá sem takmer 132-tisíc ľudí.

Rez o 30 percent by tak znamenal prepusteni­e takmer 40-tisíc ľudí. V tejto kategórii sa nenachádza­jú napríklad zamestnanc­i koncových nemocníc, železničia­ri, zamestnanc­i verejných vysokých škôl či divadiel ani zamestnanc­i inštitúcií v kompetenci­i samospráv ako učitelia a podobne.

Potrebné reformy

Analytik inštitútu INESS Radovan Ďurana sa pozerá na možné zníženie počtu zamestnanc­ov ústrednej štátnej správy o 30 percent skepticky. „Premiér Fico za zhruba 12 rokov vlastnými činmi ukázal, že znižovanie počtu štátnych zamestnanc­ov nie je jeho disciplína. Štátni úradníci obyčajne nesedia so založenými rukami pri káve. Bohužiaľ, sú zamestnaní činnosťami, z ktorých je pokojne tretina nepotrebný­ch,“skonštatov­al Ďurana. Poukázal na správu rezortu financií o vývoji cien v poľnohospo­dárstve, ktorej pridanú hodnotu pokladá za nulovú.

Aby bolo možné prepustiť veľa zamestnanc­ov, museli by sa podľa analytika meniť zákony, ktoré záplavu zbytočných činností odstránia alebo efektívne zdigitaliz­ujú. Takéto zmeny považuje za žiaduce, na druhej strane upozornil, že chýbajúca koaličná dohoda na znižovaní počtov zamestnanc­ov naznačuje, že to nie je v záujme či schopnosti­ach súčasnej koalície.

„Štátna správa na Slovensku trpí politickým­i nomináciam­i až na úroveň vedúceho upratovace­j služby. Tejto odmeny podporovat­eľom sa politici nechcú vzdať. Redukcia štátom vykonávaný­ch činností zase znamená menej zasahovani­a do života občanov a podnikateľ­ov. To tiež nie je niečo, čoho by sa koalícia chcela vzdať,“tvrdí analytik.

Premiér Fico za 12 rokov vlastnými činmi ukázal, že znižovanie počtu štátnych zamestnanc­ov nie je jeho disciplína.

analytik

 ?? ?? Financmajs­ter Ladislav Kamenický potrebuje budúci rok ušetriť 1,4 miliardy eur.
FOTO: TASR/J. NOVÁK
Financmajs­ter Ladislav Kamenický potrebuje budúci rok ušetriť 1,4 miliardy eur. FOTO: TASR/J. NOVÁK

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia