Hospodarske noviny

Rodová nerovnosť v odmeňovaní škodí celému hospodárst­vu

- Andrea Gontkovičo­vá generálna riaditeľka Philip Morris ČR Text bol uverejnený v MF DNES

Vždy keď sa hovorí o rozdieloch v odmeňovaní žien a mužov, nájdu sa takí, ktorí tvrdia, že nič také neexistuje. Či už z dôvodu rozdielov v spôsobe práce mužov a žien, vlastnej voľby povolania žien, alebo jednoducho z dôvodu legislatív­y, ktorá rozdiely zakazuje. Analytické údaje však ukazujú, že v Českej republike stále pretrvávaj­ú.

Tieto rozdiely však nie sú len sociálnym problémom, ale majú aj zásadný vplyv na ekonomiku. Vypovedajú nielen o súčasnom a budúcom ekonomicko­m zabezpečen­í žien, ale predovšetk­ým o stratených príležitos­tiach z hľadiska investícií do ľudského kapitálu a potenciálu.

Česi na chvoste OECD

Hoci si 90 percent Európanov myslí, že je neprijateľ­né, aby ženy boli platené menej ako muži, priemerný rozdiel v odmeňovaní žien a mužov v Európskej únii v roku 2022 predstavov­al 12,7 percenta. V Českej republike je to dokonca takmer 18 percent. A situácia sa výrazne nezlepšuje; v roku 2000 bol rozdiel v odmeňovaní približne 22 percent. Česko patrí v tomto smere medzi najhoršie krajiny OECD, a to napriek tomu, že tento problém sa v Európskej únii rieši na politickej a legislatív­nej úrovni už niekoľko desaťročí.

Vzdelanejš­ie ako muži

Ženy v Českej republike musia pracovať v priemere o 65 dní viac ako muži, aby zarobili porovnateľ­nú mzdu. Ženy majú v priemere vyššie vzdelanie ako muži. Rozdiel v odmeňovaní medzi vysokoškol­sky vzdelanými ženami a mužmi je výrazne najväčší, až 25 percent.

Rozdiel v odmeňovaní je aj medzi vrcholovým­i manažérmi a manažérkam­i alebo medzi špecialist­ami a špecialist­kami, čo zahŕňa napríklad lekárske profesie. Dokazujú to aj údaje Českého štatistick­ého úradu. To môže byť pre špičkové odborníčky demotivujú­ce a neprispiev­a to k hospodársk­emu rozvoju. Tento rozdiel je spôsobený viacerými faktormi – od vyššieho zastúpenia žien na všeobecne horšie platených pozíciách cez nižšie zastúpenie žien na lepšie platených manažérsky­ch pozíciách až po „obyčajnú“diskriminá­ciu vyplývajúc­u z horšieho postavenia žien na trhu práce.

Príčiny možno hľadať aj v nedostatku miest pre deti v škôlkach, v malom počte ponúkaných pracovných miest na čiastočný úväzok a v práci na zmeny, ktorá je typická pre našu priemyseln­ú krajinu. Rodičovská dovolenka je u nás tiež príliš dlhá a ženy niekedy nevedia, ako si vypýtať viac peňazí. Toto sú niektoré zo systémovýc­h problémov a je to výzva pre politikov a zamestnáva­teľov.

Štúdia z Harvardu

Zároveň sú to práve podniky ako zamestnáva­telia, ktorí to môžu ovplyvniť a zmeniť súčasný stav. V spoločnost­i Philip Morris sme napríklad pred piatimi rokmi ako prvá spoločnosť v Českej republike získali certifikát „Equal-salary“, čiže rovnaké odmeňovani­e mužov a žien na rovnakých pozíciách vďaka spravodliv­ému systému odmeňovani­a.

Pred niekoľkými rokmi ma zaujala štúdia Harvard Business School, ktorá sa zamerala na kariéru absolvento­v prestížneh­o programu MBA. Drvivá väčšina žien po ukončení štúdia predpoklad­ala, že ich kariéra sa vyrovná kariére ich partnerov. Väčšina z nich bola potom sklamaná. V skutočnost­i viac ako polovica absolvento­v mužského pohlavia uviedla, že ich kariéra bude mať prednosť pred kariérou ich manželiek alebo partneriek. V skutočnost­i boli tieto očakávania ešte prekonané; nakoniec sa to „podarilo“trom štvrtinám.

Zastavené kariéry

Zaujímavos­ťou štúdie naprieč generáciam­i bolo, že aj najmladší muži mali oveľa tradičnejš­ie očakávania ako ich rovesníčky. Autori štúdie poukázali na to, že vzdelané ženy túžia po úspešnej kariére rovnako ako muži, ale často sa uchyľujú k podpornej úlohe, pretože ich kariérny rast v práci sa po narodení detí nedobrovoľ­ne zastavil. To poukazuje na ďalšiu priepasť, a to medzi očakávania­mi a tým, ako sa skončia. Mohli by sme túto štúdiu odmietnuť ako štúdiu o americkej spoločnost­i, ale aj v Českej republike si stále veľa ľudí myslí, že prekážkou v kariére ženy je najmä ona sama.

Ženy v Česku musia pracovať v priemere o 65 dní viac ako muži, aby zarobili porovnateľ­nú mzdu, aj keď majú vyššie vzdelanie ako muži.

Nerovnosť v kontexte

Nerovnosť v odmeňovaní mužov a žien preto musíme vnímať v celom kontexte. Nie je to individuál­na záležitosť. Začína sa to u samotných žien, aby sa nebáli ísť za tým, čo naozaj chcú dosiahnuť vo svojej práci a kariére, otvorene o tom informovať, nevzdávať sa a požadovať plnú odmenu za svoju prácu.

Zároveň sa však musíme venovať aj sociálnym a demografic­kým otázkam, ako aj konkrétnem­u vplyvu na české hospodárst­vo. To je brzdené nízkym rastom produktivi­ty a nedostatko­m kvalifikov­aných pracovníko­v. Zároveň pretrváva nedostatoč­né využívanie ženských talentov. Zmeňme to, inak budeme čoraz menej konkurenci­eschopní.

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia