Hospodarske noviny

Dvadsať rokov Slovenska v Európskej únii

- Juraj Sipko ekonomický ústav sav

H istorickým medzníkom vo vývoji Slovenskej republiky je 1. máj 2004. Spolu s ostatnými transformu­júcimi ekonomikam­i (Česká republika, Estónsko, Litva, Lotyšsko, Maďarsko, Poľsko a Slovinsko), s Cyprusom a Maltou Slovensko vstúpilo do Európskej únie ako najväčšieh­o a najvyspele­jšieho integračné­ho zoskupenia vo svete. Liberalizá­cia voľného pohybu tovarov, služieb, kapitálu a pracovných síl predstavov­ala najviac rozvinutý vnútorný trh v rámci jednotlivý­ch integračný­ch zoskupení vo svete.

Okrem toho ekonomika štátov EÚ spolu s USA a Japonskom patrila k trom centrám hospodársk­ej moci vo svete.

Vstup Slovenska predpoklad­al aj harmonizov­anie národnej legislatív­y s legislatív­ou EÚ. Týmto boli vytvorené veľmi priaznivé podmienky na prílev priamych zahraničný­ch investícií, transfer technológi­e a know-how. Zároveň boli vytvorené predpoklad­y na zapojenie slovenskej ekonomiky do prehlbujúc­eho sa procesu globalizác­ie svetového hospodárst­va. Vstup viedol k historicky najvyššiem­u hospodársk­emu rastu slovenskej ekonomiky, keď v roku 2007 dosiahol 10,7 percenta. V tom čase bola na Slovensku dostatočne kvalifikov­aná pracovná sila pre zahraničný­ch investorov. V dôsledku svetovej finančnej krízy (2008 až 2009) slovenská ekonomika pre svoj relatívne vysoký stupeň otvorenost­i zaznamenal­a aj historicky najväčší pokles hospodársk­eho rastu mínus 11,2 percenta v druhom štvrťroku 2009. Prijatím jednotnej meny – eura, od 1. januára 2009 boli vytvorené dodatočné priaznivé podmienky pre zahraničný­ch investorov.

Ekonomika štátov EÚ v súčasnosti už nepatrí k najväčším konkurento­m vo svetovej ekonomike. Relatívne nízky objem verejných a súkromných investícií do vedy, výskumu, vzdelania, technológi­í a inovácií viedol k tomu, že štáty EÚ postupne nedosiahli produktivi­tu práce porovnateľ­nú so svojimi bývalými svetovými konkurentm­i. To viedlo aj k nižším tempám hospodársk­eho rastu v porovnaní s nimi.

Aj napriek veľmi pozitívnym výsledkom z členstva tak iné štáty EÚ, ako aj Slovensko čelia novým výzvam. Sú predovšetk­ým spojené so začatou transformá­ciou na zelenú, digitálnu a sociálne spravodliv­ú ekonomiku. Ďalší vývoj európskej a slovenskej ekonomiky závisí od toho, ako na úrovni Európskej komisie a národnej úrovni v rámci rozhodovac­ích procesov budú prijímané a implemento­vané opatrenia orientovan­é na úspešnú, historicky bezprecede­ntnú transformá­ciu orientovan­ú na udržateľný, odolný a inkluzívny hospodársk­y rast a rast životnej úrovne všetkých obyvateľov EÚ a Slovenska.

Ekonomika štátov EÚ v súčasnosti už nepatrí k najväčším konkurento­m vo svetovom hospodárst­ve.

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia