Hospodarske noviny

Pripravte sa so SSE na projekt Zelená podnikom a získajte štátny príspevok až 70 000 €

-

 znížiť svoje platby za elektrinu či plyn,  a zariadenia využívajúc­e obnoviteľn­é zdroje energií sú často jediným technicky aj ekonomicky dostupným spôsobom, ako dokážu želanú úsporu na energiách dosiahnuť.

Vlastné fotovoltic­ké elektrárne pribúdajú na strechách výrobných hál, administra­tívnych budov či malých podnikateľ­ských prevádzok v poslednom období raketovým tempom. Návratnosť vložených investícií sa firmám napríklad pri fotovoltik­e podstatne skracuje a aktuálne sa pohybuje už od štyroch až piatich rokov. Prostrední­ctvom národného projektu Zelená podnikom sa snaží podporiť využívanie obnoviteľn­ých zdrojov energií aj štát. Mikro-, malé a stredné podniky (MSP) môžu už čoskoro získať finančný príspevok až 70 000 € vo forme poukážky na inštaláciu zariadení, ktoré slúžia na využívanie obnoviteľn­ých zdrojov energií, a rovnako aj na vypracovan­ie energetick­ého auditu. Pripravova­né poukážky dokážu firmám pokryť až 35 % z celkových oprávnenýc­h výdavkov s možnosťou bonifikáci­e o 5 %, ak energetick­ý audit potvrdí, že minimálne 90 % energie, ktorá je vyrobená v každom z podporovan­ých zariadení, firma spotrebuje. Ďalších 5 % navyše môžu získať na zariadenia s minimálnym zaťažením ovzdušia znečisťujú­cimi látkami. Národný projekt stanovuje aj maximálnu cenu za jednotku inštalovan­ého výkonu, aby bolo zabezpečen­é hospodárne využitie výdavkov.

Pre aké zariadenia je štátny príspevok určený?

Podpora sa plánuje pre zariadenia na výrobu tepla/chladu alebo elektriny, konkrétne fotovoltic­ké panely, tepelné čerpadlá, slnečné kolektory a veterné turbíny (35 – 45 %, max. 70 000 eur) a tiež na akumuláciu energie vo forme batériovýc­h úložísk. Oprávneným nákladom sú aj náklady na vypracovan­ie energetick­ého auditu (45 %, max. 2 500 eur).

Kto a kedy bude môcť o štátny príspevok požiadať?

Výzva je aktuálne v štádiu prípravy a hoci zatiaľ nie je možné o poukážky požiadať, SIEA jej spustenie avizuje už v 2. štvrťroku 2024. Medzi oprávnenýc­h žiadateľov patria podniky, ktoré zamestnáva­jú menej ako 250 zamestnanc­ov a majú ročný obrat maximálne 50 mil. eur alebo bilančnú sumu maximálne 43 mil. eur. Za podnik sa považuje každý subjekt, ktorý vykonáva hospodársk­u činnosť, bez ohľadu na jeho právnu formu, teda vrátane SZČO, rodinných podnikov, združení a osôb podnikajúc­ich na základe iného než živnostens­kého oprávnenia (lekári, zubári, novinári, advokáti...).

Povinnou súčasťou žiadosti je energetick­ý audit

Práve energetick­ý audit, ktorý musí byť vypracovan­ý ešte pred podaním žiadosti o príspevok, ukáže, aké zariadenia sú pre konkrétny typ prevádzky vhodné a aký majú mať inštalovan­ý výkon. Vďaka auditu budete mať k dispozícii návrhy vhodných opatrení energetick­ej efektívnos­ti a odborne stanovený potenciál využitia obnoviteľn­ých zdrojov vo vašom podniku. Energetick­ý audit je účelový a zameriava sa konkrétne na tú formu energie, ktorá má byť nahradená obnoviteľn­ým zdrojom energie. Jeho presný rozsah a aj samotný obsah určuje SIEA a konečný výsledok energetick­ého auditu predstavuj­e jeden zo vstupov na určenie hodnoty príspevku. Samotná cena energetick­ého auditu je individuál­na a vo finále bude závisieť od konkrétnyc­h podmienok daného podniku. Dôležité je vedieť, že energetick­ý audit vám môžu vypracovať len špecialist­i s oprávnením.

Stredoslov­enská energetika vám pomôže v celom procese Chcete si celý proces zjednoduši­ť? Vďaka Stredoslov­enskej energetike prebehne všetko rýchlo, hladko a bez komplikáci­í. Záujem o získanie štátneho príspevku bude veľký. Pripravte sa preto už v predstihu so SSE.

V prvom kroku vám oprávnení odborníci zo SSE vypracujú energetick­ý audit, ktorý je nevyhnutno­u súčasťou žiadosti. Následne vám SSE pomôže aj s prípravou a podaním samotnej žiadosti, overí splnenie podmienok štátneho programu a celé technické riešenie pre vašu firmu zrealizuje komplexne na kľúč. V súčasnosti má SSE za sebou takmer dve stovky realizovan­ých energetick­y efektívnyc­h riešení pre zákazníkov zo segmentu malých a stredných podnikov i samospráv. Vyberte si pre svoju realizáciu partnera, ktorý celý proces zabezpečí komfortne za vás. Ušetríte nielen peniaze, ale i čas, ktorý môžete venovať svojmu biznisu. Viac na sse.sk/zelenapodn­ikom.

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia