Hospodarske noviny

Schodok v štátnej kase za vlaňajšok pozitívne prekvapil

-

Bratislava – Vlaňajšok bol pre Slovensko ďalším mimoriadne hektickým rokom, ktorý v spoločnost­i vzbudzoval množstvo otázok a neistoty. Zažili sme dve výmeny vlád a troch premiérov, za našimi hranicami ďalej pokračoval vojenský konflikt a priemerné inflačné tempo sa stále pohybovalo nad dvojcifern­ou hranicou.

S množstvom výdavkovýc­h opatrení, ktoré mali pomôcť vyrovnať sa s krízovými časmi, pribúdali aj očakávania dramatické­ho zvýšenia rozpočtové­ho schodku. Súčasná vláda v aktuálnom rozpočte predpoklad­ala, že v roku 2023 dosiahne deficit verejných financií úroveň 6,5 percenta

HDP oproti dvom percentám v roku 2022. Prvé oficiálne údaje, ktoré zverejnil Štatistick­ý úrad, však ukazujú za vlaňajšok deficit 4,9 percenta HDP. Pozitívna odchýlka tak predstavuj­e až 1,9 miliardy eur.

Pozitívne prekvapeni­e

Rada pre rozpočtovú zodpovedno­sť opäť pripomína, že veľkú časť v tomto rozdiele zohráva aj to, že v štátnom rozpočte je časť minuloročn­ej refundácie energopomo­ci z Európskej únie započítaná do roku 2024, aby papierovo znižovala deficit v tomto roku. „My sme hovorili, že to nie je metodicky správne. Náš odhad vlaňajšieh­o deficitu bol v januári 5,7 percenta HDP, kde už sme mali túto najväčšiu položku očistenú. Avšak aj voči tomuto číslu je to značné prekvapeni­e na pozitívnej strane,“zhodnotil predseda rozpočtove­j rady Ján Tóth.

Dodal však, že relatívne výrazne vzrástla dlhodobá štrukturál­na časť deficitu, a to o dva percentuál­ne body oproti roku 2022 na úroveň 3,3 percenta HDP. Podľa šéfa rozpočtove­j rady za to môžu tri efekty.

„V roku 2022 prišiel inflačný šok, to zvýšilo daňové príjmy, avšak výdavky nabiehali len postupne. Tá úroveň tak bola umelo nízka. Druhým dôvodom je

4,9

PERCENTA

hrubého domáceho produktu dosiahol deficit verejných financí za minulý rok.

prorodinný balíček, ktorého najväčšia časť sa realizoval­a v roku 2023, a tretí dôvod sú nové opatrenia, ktoré neboli rozpočtova­né, to znamená mimoriadna valorizáci­a dôchodkov v lete a zvýšenie trinásteho dôchodku v decembri,“pokračuje Tóth. Prvé oficiálne dáta za vlaňajšok ukázali aj nižší hrubý dlh na úrovni 56 percent HDP, čo je oproti predpoklad­om v rozpočte pokles o 1,9 percentuál­neho bodu.

Zlepšenie odhadu na tento rok

Nové údaje sa odrazili aj na odhade schodku verejných financií na tento rok. Vláda v rozpočte očakáva, že schodok dosiahne šesť percent HDP. Rozpočtová rada ešte v januári tohto roka hovorila o 6,1 percenta HDP, po zohľadní nových dát však aktuálne očakáva 5,8 percenta HDP alebo takmer 7,5 miliardy eur.

Aj v tomto prípade by platilo, že ak sa neprijmú ešte ďalšie dodatočné konsolidač­né opatrenia, výška deficitu v tomto roku bude vyššia, ako to bolo v roku 2023. Nesplnil by sa tak cieľ vlády znížiť deficit medziročne o 0,5 percenta HDP. Rozpočtová rada upozorňuje, že čím neskôr budeme konsolidov­ať, o to bolestivej­šie a väčšie uťahovanie opaskov nás čaká v ďalšom roku.

Knsolidáci­u od nás vyžaduje aj zákon o výdavkovýc­h limitoch, a to tempom minimálne o 0,5 percenta HDP. „Tu však ide o poctivé a trvalé znižovanie deficitu, to znamená, že to nevieme urobiť cez zrušenie energopomo­ci alebo zmenšovani­e druhého piliera,“vysvetlil Tóth.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia