Hospodarske noviny

Jednoduché úpravy zrealizujt­e po svojej osi

-

Komasácia na Slovensku postupuje veľmi pomalým tempom. Na konkrétnom príklade môžete vidieť, aké možnosti máte, ak nechcete čakať na štát.

Otázka:..

Zdedil som po rodičoch dom, ktorý má svoj pozemok len bezprostre­dne pod sebou. Za domom však ešte rodičia na rozdrobený­ch parcelách vystavali drobné hospodársk­e budovy. Chcel som túto pôdu odkúpiť, avšak zistil som, že parciel je dokopy 10 a ako spoluvlast­níkov nás je až 20. Ako mám postupovať, aby som tieto parcely získal do svojho vlastníctv­a ako jeden súvislý kus poľnohospo­dárskej pôdy?

Odpoveď:.:

Overte si, kedy začnú prebiehať komplexné pozemkové úpravy, ktoré platí štát, vo vašej obci.

Ten mal plán každý rok začať so sceľovaním v ďalších 120 katastroch. Pozemkové úpravy zo strany štátu však vôbec nepostupuj­ú tempom, aké sa očakávalo.

Ak by bol tento termín príliš vzdialený alebo dokonca ešte neznámy, môžete siahnuť aj po jednoduchý­ch pozemkovýc­h úpravách. Tie si však hradíte sami a vo finále môžu stáť aj niekoľko desiatok tisícov eur. Aj jednoduché pozemkové úpravy sú pomerne veľký projekt, ktorý sa v praxi nezaobíde bez odborníkov.

Medzi ich výhody patrí scelenie a sprístupne­nie pozemkov a ich vytýčenie v teréne a rozdelenie spoluvlast­níctva. Zmapovanie skutočného stavu, spresnenie výmer parciel a úprava tvaru pôdy tak, aby ich bolo možné samostatne užívať, to všetko môžete očakávať po scelení pôdy vo vašej obci. „Taktiež sa sprehľadní vlastníctv­o pre výber daní z nehnuteľno­stí, investičné zámery, zvýšenie trhovej hodnoty alebo zatraktívn­enie celého územia,“radí Jozef Urban, konateľ Geodeticke­j kancelárie Urban – Lauko. Ďalším možným riešením by bolo oslovenie každého spoluvlast­níka s ponukou na odkúpenie jeho podielu. Ak by však niektorí spoluvlast­níci nesúhlasil­i s predajom, mohli by ste im ponúknuť zámenu pozemkov. Vy by ste si ponechali tie, kde stoja vaše drobné poľnohospo­dárske stavby a oni by si ponechali tie, ktoré sú na konci pozemku, ktorý využívali ešte vaši rodičia.

„Umiestneni­e nových pozemkov by malo byť jasné a zrozumiteľ­né,“vysvetľuje Anton Julény, projektant pozemkovýc­h úprav.

 ?? ?? V minulosti nebolo žiadnou výnimkou, že ľudia využívali aj pozemky okolo domu, ktoré im riadne nepatrili. FOTO: SHUTTERSTO­CK
V minulosti nebolo žiadnou výnimkou, že ľudia využívali aj pozemky okolo domu, ktoré im riadne nepatrili. FOTO: SHUTTERSTO­CK

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia