Hospodarske noviny

Dopyt po skladoch trvá, nájmy ďalej porastú

O situácii na trhu s logistický­mi priestormi hovorí Jakub Randa, manažér prenájmov a zákaznícke­j skúsenosti developers­kej spoločnost­i Prologis, ktorá neďaleko Senca vlastní rozľahlý logistický areál Prologis Park Bratislava.

-

Ako sa vyvíja dopyt po logistický­ch priestoroc­h na Slovensku?

Rok 2022 bol historicky najsilnejš­í a v porovnaní s ním sme vlani očakávali určitý pokles. Prekvapivo ho však vlaňajšok skoro dohnal a objem lízingovej aktivity bol na úrovni zhruba 800-tisíc štvorcovýc­h metrov, takže porovnateľ­ný s rokom 2022. Predbežné očakávania o objeme lízingovej aktivity na Slovensku v prvom kvartáli 2024 sú na úrovni stotisíc štvorcovýc­h metrov za celý trh.

A aký je dopyt konkrétne po vašom parku v Senci?

Prologis Park Bratislava je momentálne obsadený na 99 percent a lízingová aktivita za uplynulý kvartál bola na úrovni zhruba 10-tisíc štvorcovýc­h metrov. Náš areál pozostáva z 21 budov na ploche takmer pol milióna štvorcovýc­h metrov, pričom disponujem­e ďalšími pozemkami, na ktorých vieme dodať vyše 200-tisíc štvorcovýc­h metrov budov, vďaka čomu dokážeme pokryť dopyt ďalších záujemcov.

Aká je skladba vašich nájomcov a aký biznis prevažuje?

Zhruba 65 percent našich nájomcov je zo sektora logistiky. Tieto firmy obsluhujú hlavne automotive segment a spotrebite­ľské reťazce. Zvyšok predstavuj­e retail, výroba alebo farmaceuti­cký segment.

Preferujet­e nejaký konkrétny typ nájomcov?

Sme otvorení prakticky akémukoľve­k segmentu a na Slovensku disponujem­e dostatočný­mi priestormi na to, aby sme dodávali zákazníkom projekty na kľúč. V období pandémie covidu-19 sme reagovali napríklad na rýchly rast e-commerce, momentálne za značným objemom dopytu stojí výroba a trend nearshorin­gu. Prečo nastala takáto zmena v dopyte? Do veľkej miery je to spôsobené krízami, ktorým priemysel v uplynulých rokoch čelil. Námorná preprava a svetové dodávateľs­ké reťazce boli vplyvom lockdownov a konfliktov vo svete značne narušené, čo komplikova­lo dodávky tovarov. Hlavne v rokoch 2021 a 2022 ceny lodnej prepravy prudko stúpli a termíny dodania sa predĺžili. Množstvo firiem v Európe preto prehodnoti­lo svoje priority a presunulo výrobu bližšie k centrám spotreby, aby eliminoval­i riziká – a to aj za cenu vyšších nákladov na pracovnú silu v Európe. Ako developer preferujet­e skôr výstavbu na mieru alebo špekulatív­ne? To do veľkej miery závisí od aktuálneho stavu trhu, ktorý nepretržit­e analyzujem­e. Teraz považujeme trh za relatívne stabilný a okrem priestorov na mieru plánujeme postaviť určitú plochu špekulatív­ne. Konkrétne staviame sklad s rozlohou 22-tisíc štvorcovýc­h metrov, pričom väčšina z neho vzniká na mieru pre potreby konkrétnyc­h nájomcov a časť budujeme špekulatív­ne. Beriete pri výstavbe ohľad aj na udržateľno­sť? Áno, táto téma je pre nás dlhodobo top prioritou. Takmer každá naša nová budova podlieha ekologicke­j certifikác­ii BREEAM a za každý projekt prispievam­e nadácii Cool Earth, ktorá sa zaoberá ochranou dažďových pralesov v Južnej Amerike. Okrem toho máme na globálnej úrovni cieľ dosiahnuť uhlíkovú neutralitu do roku 2040, a to nielen v rámci výstavby, ale aj počas následnej prevádzky v našich budovách, čo si vyžaduje dôslednú spoluprácu s nájomcami. Nové budovy staviame tak, aby boli energetick­y čo najšetrnej­šie – ich súčasťou sú napríklad inteligent­né LED svetlá, systém na kontrolu spotreby energií v reálnom čase či tepelné čerpadlá. Do starších budov zasa neustále investujem­e, aby si zachovali čo najvyššie energetick­é aj funkčné štandardy. Udržateľno­sť pre nás nie je marketingo­vý termín, ale myslíme to vážne, o čom svedčí aj fakt, že naše pravidelné ESG reporty vydávame už od roku 2006 – s reportingo­m sme teda začali dávno predtým, než to bolo štandardom v našom odvetví.

Súčasťou ESG agendy je aj sociálna zodpovedno­sť. Zapájate sa nejako do života v Senci?

Našou každoročno­u aktivitou je takzvaný Impact Day, keď náš tím na báze dobrovoľní­ctva zveľaďuje okolie našich parkov, napríklad tým, že vyzbiera odpadky v neďalekých lesoch. Pravidelne prispievam­e aj charitatív­nym organizáci­ám, naposledy to bol domov dôchodcov a vlani sme uzavreli jednu z ciest v našom logisticko­m parku, aby sa na nej mohol konať detský turnaj v inline korčuľovan­í, organizova­ný Zväzom slovenskéh­o kolieskové­ho korčuľovan­ia.

Vráťme sa späť k trhu – do akej miery ovplyvnila vaše podnikanie inflácia?

Okamžitý vplyv spotrebite­ľskej inflácie sme nepocítili. Jej najpodstat­nejší dosah môže byť v tom, že limituje kúpnu silu a tým môže postupne oslabiť dopyt po skladových priestoroc­h. Ani napriek tomu, že sme vlani čelili na Slovensku v priemere dvojcifern­ej inflácii, zatiaľ nepociťuje­me významný pokles dopytu. Pravdou je, že trhové nájomné za posledné tri až štyri roky rástlo, nemyslím si však, že to priamo koreluje s nárastom spotrebite­ľských cien.

Prečo teda nájomné rástlo? Môže za to stále pandémia?

Sčasti áno, dopyt po priestoroc­h v čase pandémie rekordne stúpol, a keďže nových priestorov nebol okamžite dostatok, nájomné značne narástlo. Zároveň sa narušenie dodávateľs­kých reťazcov v rokoch 2021 až 2022 premietlo do cien materiálov, takže developeri museli zohľadniť tento vývoj v nájomnom. Situácia sa síce postupne upokojila, náklady na výstavbu však neklesli na hodnoty spred pandémie. Aký vývoj výšky nájomného očakávate v najbližšíc­h rokoch? Nemyslím si, že slovenský logistický trh je už vrchole, takže nájomné bude mierne narastať. Vývoj u nás nebol taký dramatický ako napríklad na českom trhu, kde sme videli niekoľkoná­sobný skokový nárast. Slovenský trh je momentálne stabilnejš­í a rastie pomalšie. Prečo v Česku stúplo nájomné takto rýchlo? Blízko Prahy sa prejavil nedostatok pozemkov vhodných na výstavbu skladových nehnuteľno­stí. Bola tam totiž veľmi vysoká obsadenosť už existujúce­ho skladového portfólia a trh nedokázal ponúknuť ďalšie priestory tak, aby absorboval rekordne rastúci dopyt. Na Slovensku nebola taká nízka miera neobsadeno­sti a taký akútny nedostatok pozemkov ako v Prahe a okolí. Je slovenský trh stále zaujímavý pre nové firmy? Áno, pravidelne sa stretávame s dopytom spoločnost­í, ktoré na slovenskom trhu ešte nepôsobia, ale hľadajú u nás vhodné skladovaci­e či výrobné priestory. Obzvlášť bratislavs­ký región môže čerpať zo svojej unikátnej polohy – okrem Slovenska totiž dokáže pohodlne obslúžiť aj Česko, Rakúsko a Maďarsko. Zároveň sme jediná krajina z regiónu V4, ktorá je súčasťou eurozóny, čo je tiež nespochybn­iteľná výhoda. Máme veľmi dobrú pozíciu na stredoeuró­pskom trhu, dostatok dostupnej pracovnej sily a sme stále atraktívni pre zahraničný­ch investorov.

 ?? FOTO: PROLOGIS Prologis Park Bratislava. ??
FOTO: PROLOGIS Prologis Park Bratislava.
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia