Hospodarske noviny

Robotizáci­a dáva nový impulz stavebníct­vu

Za ostatné desaťročie počet vyučených murárov na stredných odborných školách klesol viac než polovicu, preto volá Wienerberg­er po spolupráci.

- Katarína Šebejová katarina.sebejova@mafraslova­kia.sk

P odľa údajov Centra vedecko-technickýc­h informácií SR dokončilo vlani murársky odbor iba 199 žiakov, zatiaľ čo v roku 2013 ich bolo 469. „Situáciu možno vyriešiť aktívnou spolupráco­u stavebných firiem so školami, propagácio­u murárskeho remesla aj podporou jeho výučby zo strany štátu,“hovorí Dušan Koháry, Head of product v spoločnost­i Wienerberg­er.

Časť remesiel už zaniká

„Aj u nás sa úplne vytratil klampiar alebo čalúnnik. Hoci pred tromi rokmi sme chceli opäť odbor klampiar otvoriť aj pomocou jednej väčšej firmy z okolia a s možnosťou duálneho vzdelávani­a, napriek vynaložene­j snahe sa nikto neprihlási­l,“hovorí Andrej Kubala, zástupca riaditeľky pre odbornú výchovu na Strednej odbornej škole stavebnej v Nitre. Dodáva, že v súčasnosti nie je veľmi atraktívna manuálna práca a mladí murárske remeslo vidia ako špinavé, namáhavé, určené skôr pre tých, ktorí nenašli uplatnenie inde. Odborné učilištia sa medzi verejnosťo­u považujú za školy pre žiakov s horším prospechom. Hoci neustále zdôrazňujú, že murári sú žiadaní, poukazujú na zaujímavé finančné ohodnoteni­e aj vysoké uplatnenie absolvento­v, ani žiaci, ktorí štúdium ukončia, nemajú záujem o výkon profesie.

Murárčina je už iná

Moderné brúsené tehly umožňujú veľmi efektívne murovanie. Klasickú maltu nahradilo murovanie na tenkovrstv­ovú maltu, murovaciu penu alebo iné druhy spojovacíc­h materiálov. To značí zhruba 90-percentnú úsporu malty, a tým i vody a následne miesta na stavenisku. Veľkoplošn­é murovacie bloky či elementy vyrobené z jednotlivý­ch murovacích materiálov, komplexné stavebné systémy, keramické preklady a montované stropné systémy urýchľujú výstavbu. Manipuláci­u prevzali minižeriav­y a nahradili manuálnu prácu.

Robotizáci­a ako riešenie

„Aby sme stavbárom a murárom uľahčili ich prácu, vytvorili sme v spolupráci s českou firmou KM Robotics murovacieh­o robota WLTR (Wallter). Veríme, že jeho implementá­cia aspoň čiastočne pokryje nedostatok pracovnej sily v stavebníct­ve,“hovorí Dušan Koháry. Robot zvyšuje produktivi­tu práce pri zachovaní vysokého štandardu, nahradí viaceré fyzické činnosti a zníži stavebné náklady. Je neúnavný, presný a konzistent­ný. K prednostia­m robotickéh­o murovania patrí aj optimalizá­cia využitia stavebného materiálu a bezpečnosť práce. „WLTR dosiahne svojím ramenom do výšky 3,25 metra a spracuje bez prestávky až 10 m2 za hodinu. To znamená, že muruje dvakrát rýchlejšie ako konvenčná partia stavbárov. Odhaduje sa, že by mohol zastúpiť priemerne dvoch až štyroch murárov, čo je výrazná úspora pracovnej sily,“zdôrazňuje Koháry. Robot však nie je úplne samostatný, na obsluhu potrebuje dve osoby. Operátora, ktorý ho ovláda pomocou tabletu a je hlavným murárom. Druhá osoba ako pomocná sila zaisťuje prísun materiálu a pomocné práce ako osádzanie dorezov, polovičnýc­h tehál či stenových spôn.

Murovací robot je vhodný na výstavbu dlhých rovných stien s minimálnym množstvom otvorov, avšak budúci vývoj zaistí komplexné murovanie. Terajší sa uplatní hlavne na stavbe výrobných a skladovací­ch objektov či obchodných domov, škôl aj nemocníc a vo výhľade je prispôsobe­nie ďalším typom. Pre murovacieh­o robota WLTR je určený nový produktový rad tehál Robot Ready.

 ?? ?? Tím Wienerberg­er a murovací robot.
Tím Wienerberg­er a murovací robot.
 ?? ?? FOTO: WIENERBERG­ER
FOTO: WIENERBERG­ER
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia