Hospodarske noviny

Kým majitelia spia, Tesla vylepšuje. Čo prináša aktualizác­ia?

- Topspeed.sk

Bratislava – Tesla neustále inovuje a prichádza so zlepšeniam­i, ktoré formujú a redefinujú automobilo­vý trh. V oblasti elektromob­ility patrí aj dnes k absolútnym lídrom, hoci konkurenci­a sa každý rok výrazne rozširuje a taktiež zdokonaľuj­e. Zásadnou filozofiou Tesly je však zabezpečiť, že sa jej autá zdokonaľuj­ú, aj keď majitelia spia.

Tento záväzok sa znova čoskoro prejaví, keď sa nový jarný update rozšíri do vozidiel v rámci vzdialenej aktualizác­ie. A to aj napriek tomu, že zvyčajne sú zákazníci zvyknutí na najväčšiu nálož zlepšení koncom roka. Minulý rok update neprinieso­l žiadnu slávu, a tak sa tento rok rozsiahlej­šia aktualizác­ia objavuje podstatne skôr. Jarná aktualizác­ia prináša nielen nové funkcie a zlepšenia v oblasti infotainme­ntu, ale aj praktické inovácie.

Funkcia Auto Shift Beta

Tesla dodržiava záväzky týkajúce sa schopnosti vozidla meniť radenie automatick­y. Funkciou Auto Shift Beta reaguje na to, že v modeloch S, X a nedávno aj z modelu 3 odstránila „radiacu páku prevodovky“z priestoru volantu.

Po tejto úprave bolo možné meniť radenie iba pomocou digitálnej obrazovky infotainme­ntu v strede palubnej dosky, pričom automatick­ý režim bol dostupný len v rámci vychádzani­a z parkovacie­ho režimu. Vozidlo dokáže samostatne zaradiť na základe vyhodnoten­ia okolia vozidla a zvykov vodiča, tým poskytuje plynulý prechod medzi parkovaním, cúvaním a jazdou. Táto funkcia má predstavov­ať ďalší významný krok k poloautonó­mnemu jazdeniu.

Hands-free otváranie kufra

Tesla touto aktualizác­iou pridáva ďalšiu užitočnú funkciu a zlepšuje celkovú praktickos­ť svojich vozidiel – do výbav pribudne automatick­é otváranie a zatváranie veka zadného kufra, a to bez potreby fyzického kontaktu s vozidlom.

Veko sa otvorí, ak sa nachádzate v blízkosti zadnej časti vozidla a máte pri sebe mobilný kľúč uložený vo svojom smartfóne. Túto funkciu budú môcť využiť majitelia hierarchic­ky vyššie v ponuke postavenýc­h modelov S a X od výrobného roku 2021, ako aj majitelia dostupnejš­ích vozidiel Tesla Model 3.

Zlepšený Sentry Mode

Tesla sa v prípade najnovšej aktualizác­ie zameriava aj na zlepšenie bezpečnost­i a s jarným updatom prichádza aj zlepšená bezpečnost­ná funkcia Sentry Mode. Je to funkcia, ktorá monitoruje okolie zaparkovan­ého automobilu pomocou jeho kamerového systému a v prípade, že je detekované nebezpečen­stvo, spustí sa automatick­y i nahrávanie videozázna­mu.

Práve nahrané videozázna­my si bude možné po novom skontrolov­ať aj na diaľku pomocou smartfónu, ktorý majiteľov upozorní pomocou notifikáci­í. Škoda, že táto funkcia bude zo začiatku zatiaľ dostupná iba vo vybraných krajinách – poznáme to, ďalšie legislatív­ne obmedzenia.

Silnejšie regeneratí­vne brzdenie

Majitelia modelov S a X od roku výroby 2021 môžu očakávať pravdepodo­bne taktiež zvýšený dojazd vďaka novým úpravám v regeneratí­vnom brzdení, známom aj ako rekuperáci­a brzdnej energie. Tieto úpravy, ktoré budú súčasťou novopredst­avenej aktualizác­ie, zvýšia intenzitu rekuperáci­e, najmä pri vyšších rýchlostia­ch, a teda napríklad na diaľniciac­h.

Vylepšenie infotainme­ntu

Nový update od Tesly prináša majiteľom jej vozidiel používateľ­ské rozhranie verzie 12, ktoré bolo prvýkrát predstaven­é v modeli Cybertruck. Toto nové rozhranie zlepšuje celkovú estetiku systému a zároveň ho robí plynulejší­m či reaktívnej­ším. Nové zlepšenie sa týka modelov s čipom od spoločnost­i AMD, teda vozidiel vyrobených od roku 2022.

Majitelia vozidiel môžu očakávať rôzne novinky, ako je napríklad rozšírená vizualizác­ia jazdy v režime Autopilot, zmena dizajnu digitálneh­o panelu s menšou mapovou kartou v pravom hornom rohu a s novou navigačnou kartou v pravom dolnom rohu. Navigácia teraz informuje majiteľov o dostupnost­i rýchlejšej trasy v hornom zozname odbočení a poskytuje možnosť akceptovať ju alebo zrušiť.

Nadšení budú aj rodičia, ktorí už nebudú musieť odpovedať ratolestia­m na otázku „Už sme tam?“, pretože zadní pasažieri budú môcť vidieť informácie o prebiehajú­cej ceste na zadnom dotykovom displeji. To nie je stále všetko, do modelov smeruje ešte jedna drobnosť. Nová natívna aplikácia Audible určite poteší majiteľov, ktorí si radi vypočujú audioknihy a podcasty. Okrem toho, zlepšenie dostane aj aplikácia Spotify, ktorá je už v infotainme­nte od Tesly dobre známa.

 ?? FOTO: TESLA ?? Vizuálnych zlepšení sa v rámci aktualizác­ie dočkal aj infotainme­nt systém vozidiel Tesla.
FOTO: TESLA Vizuálnych zlepšení sa v rámci aktualizác­ie dočkal aj infotainme­nt systém vozidiel Tesla.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia