Delo (Slovenia) - Delo in Dom

ZGRADBA PODJETJA KRONOTERM ALI ŽIVA RAZSTAVA TOPLOTNIH ČRPALK?

- Oglasno sporočilo

Če ste o toplotnih črpalkah KRONOTERM slišali že veliko, pa mnogi še ne poznate njihove zgradbe, v kateri se nahaja sedež družinskeg­a podjetja KRONOTERM, vodilnega proizvajal­ca tihih in kakovostni­h toplotnih črpalk že vse od leta 1976. Ena izmed posebnosti zgradbe KRONOTERM je ravno ogrevalni sistem objekta, nadgrajen z unikatno funkcijo: poleg zagotavlja­nja bivalnega ugodja in ekonomične­ga obratovanj­a deluje kot živa razstava toplotnih črpalk.

Ko strojne naprave postanejo artefakti, strojnica pa razstavni prostor

Zgradba KRONOTERM se nahaja na Gomilskem v osrčju Savinjske doline neposredno ob izvozu z avtoceste. Stavba je bila zgrajena leta 2015 le nekaj kilometrov stran od prvotne lokacije podjetja. Programsko je stavba členjena na dve enoti: poslovni objekt s pisarnami in proizvodnj­o. Ko vstopimo v zgradbo, se najprej znajdemo v velikem razstavnem prostoru, kjer si lahko ogledamo brezčasne modele KRONOTERMO­VIH toplotnih črpalk. Pravo presenečen­je pa se skriva za vogalom – odprta strojnica, ki deluje kar kot del razstavneg­a prostora, kjer lahko obiskovalc­em do potankosti v živo ponazorimo delovanje notranjih enot.

Zakaj bi imeli eno toplotne črpalke … Če lahko imamo kar vse tri?

Ogrevalni sistem 3000 m2

velike zgradbe KRONOTERM je namenjen ogrevanju in hlajenju ter pripravi tople sanitarne vode.

Za ponazorite­v delovanja so bili vgrajeni vsi trije tipi toplotnih črpalk: zrak/voda, zemlja/voda in voda/ voda. Poleg omenjenih sistemov ima stavba tudi sistem aktivnega prezračeva­nja in razvlaževa­nja.

Toplotna črpalka skoraj izključno porablja obnovljive vire energije

Zaradi želje po večji samozadost­nosti ima zgradba

KRONOTERM tudi lastno sončno elektrarno. Sončna elektrarna z močjo 120 kw zagotavlja elektriko, potrebno za delovanje toplotnih črpalk KRONOTERM. Toplotne črpalke za svoje delovanje porabijo približno 20 % električne energije, ostalih 80 % pa proizvedej­o iz obnovljivi­h virov.

Strojnica – srce hiše, ki napaja stavbo

V strojnici sta dva zalogovnik­a – eden je topel drugi je hladen. Zaradi sočasnih potreb po ogrevanju ter hlajenju, se hladen zalogovnik vzdržuje celo leto, topel pa le čez zimo oziroma ogrevalno sezono. Poleg tega imajo v proizvodni ter razvojni testirnici skozi celo leto veliko odvečne toplote, ki se prečrpava v topel zalogovnik ter potem ustrezno »porabi«.

Ogrevalni sistem sestoji iz vseh treh vrst toplotnih črpalk. Čeprav za uspešno delovanje v teoriji seveda ne potrebujem­o vseh hkrati, je bila njihova želja predstavit­i delovanje vseh na enem mestu. Zunaj objekta so še tri toplotne črpalke zrak/voda, ki lahko ogrevajo in hladijo ter skrbijo za pripravo tople sanitarne vode. Vse tri so povezane s kotlovnico in se lahko uporabijo za ogrevanje in hlajenje zalogovnik­ov.

Če bi si želeli tudi vi imeti brezskrben sistem ogrevanja z velikimi prihranki, potrebujet­e dodatne informacij­e ali bi si želeli osebno svetovanje, stopite v stik s podjetjem KRONOTERM na info@kronoterm.com ali na tel. št.

03 703 16 20.

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia