Delo (Slovenia) - Delo in Dom

NASVETI ZA SPOMLADANS­KO ČIŠČENJE DOMA

-

Tudi vi ob začetku pomladi razmišljat­e, da bi se lotili temeljiteg­a spomladans­kega čiščenja svojega doma?

S tem se boste znebili stvari, ki jih ne potrebujet­e več, in v svojem domu lažje zadihali ter naredili prostor za nove stvari in ideje. Poskrbeli pa boste tudi za varnost svojega bivališča. Preverite 4 nasvete za spomladans­ko čiščenje, ki so jih pripravili na portalu Vse bo v redu.

1SEHLEJTE CIVALNE PSOSTOSE

V prenatrpan­em bivališču je večja možnost, da česa ne najdete, da se kaj razbije, polomi ali pa celo zagori. Uporabne stvari, ki jih sami ne potrebujet­e več, zato odnesite v centre ponovne uporabe, drugo pa zavrzite na primernem odlagališč­u. Poleg praznjenja ter čiščenja omar in prostorov preverite tudi, ali je vaše bivališče v dobrem stanju. So vsa vrata in okna cela in dobro tesnijo? Kaj pa okenske police, so stabilne ali razmajane? Če imate na njih rože ali druge predmete, obstaja nevarnost, da padejo in povzročijo škodo na delih hiše ali pri sosedu, če živite v bloku.

Na balkonu lahko očistite in prezračite tudi preproge, a pazite, da prahu in umazanije ne stresate k sosedom.

Med čiščenjem bodite pozorni tudi na morebitne madeže plesni. To odstranite z mešanico belila in vode (ena enota belila in tri enote vode). Če se ob cevi nabira vodni kamen, pa jo poskušajte bolje zatesniti.

1OSKSCITE ZA OKOLIDO

Če živite v hiši, po koncu zime ne pozabite dobro pregledati strehe. Oglejte si tudi podstrešje, saj se puščanje strehe običajno najprej opazi tam. Ker se s pomladjo začne tudi obdobje pogostejši­h deževij in neviht, iz žlebov ne pozabite očistiti odpadlega listja in vej, ki bi lahko preprečili pretok vode. Preglejte tudi drevesa na vrtu. Sneg in led pogosto polomita veje, ki bi lahko poškodoval­e hišo, vozila ali ljudi.

1SEHLEJTE NAPSAVE

Varnostne naprave, kot so protivlomn­i alarmi in detektorji dima, plina in ogljikoveg­a monoksida, vas bodo varovale, samo če bodo redno vzdrževane po navodilih proizvajal­cev. Ob spomladans­kem čiščenju doma zato naročite še pregled vseh teh naprav. Pred začetkom toplejših dni poskrbite tudi za redni servis klimatskih naprav, ki vključuje čiščenje in menjavo zračnega iltra.

1SEVESITE ZAVASOVANJ­A DOMA

Sezonsko čiščenje je lahko tudi spodbuda, da preverite svoje zavarovanj­e doma in ugotovite, ali je vaš dom ustrezno zavarovan. To lahko hitro in enostavno preverite v digitalni poslovalni­ci i.triglav, v kateri vidite, katera kritja vsebuje zavarovanj­e in do kdaj velja. Ne pozabite pa pregledati tudi zavarovaln­ih vsot posameznih kritij.

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia