Delo (Slovenia) - Delo in Dom

ZA VAREN DOM MED POČITNICAM­I

Prvomajske počitnice so pred vrati in vsi smo z mislimi že pri dopustu. Da bomo v njem res lahko uživali brez skrbi, ne pozabimo zakleniti vrat in poskrbeti za ustrezno zaščito svojega doma.

-

Ali smo zaklenili vhodna vrata in zaprli vsa okna, ali je peč izklopljen­a, smo zaprli vse pipe, so misli, ki se nam lahko prikradejo med počitnikov­anjem in hitro pokvarijo počitniško dobro voljo. Tudi zaradi slabe vremenske napovedi za domači kraj, ki obeta hujše nevihte, smo lahko hitro na trnih. Namreč pregovor, da nesreča nikoli ne počiva, še kako drži. Nezgod, ki bi lahko ogrozile naš dom, pa je v bistvu kar nekaj. Tako so na primer v počitniške­m času vlomilci še bolj dejavni in prazen dom je lahko hitro njihova tarča. Nevarnosti prinašajo tudi vremenske ujme, od strele, ki lahko zaneti požar, do močnega vetra, ki odkrije streho. Lahko se zgodi, da začne puščati katera od vodovodnih cevi in ne uniči le naše kopalnice, ampak tudi tisto od soseda v spodnjem nadstropju. In še bi lahko naštevali. Kako lahko poskrbimo, da bo dom tudi med našo odsotnostj­o varen in naš oddih brezskrben?

4EZNAM PRED ODIODOM

Verjetno se vam je že zgodilo, da ste se usedli v naložen avtomobil, speljali z domačega dvorišča in se po nekaj prevoženih kilometrih začeli spraševati, ali ste zaklenili vrata. Običajno se v takšnem primeru takoj obrnemo in preverimo dejansko stanje, saj bi nas sicer ta misel razjedala vse do vrnitve domov.

Takšni situaciji se najlažje izognemo tako, da si od letalske industrije izposodimo koncept kontrolneg­a seznama, t. i. checklista. Pripravimo si torej nekakšen seznam opravil pred odhodom, na katerem obkljukamo na primer, ali smo izklopili vso belo tehniko in naprave, zaprli okna in vodovodne pipe ter plin, vklopili hišni alarm, obvestili sosede ali sorodnike o naši odsotnosti in zaklenili vsa vrata.

POMOČ SODOBNE TEINOLOHIJ­E

Rešitve, ki jih ponuja tehnologij­a pametnega doma, nam prav tako pomagajo k varnejšemu domu. Lahko namestimo nadzorne kamere, s katerimi lahko s pomočjo aplikacije na pametnem telefonu v vsakem trenutku pogledamo sliko v živo svojega doma. Ker seveda ne bomo ves dopust gledali, kaj se dogaja v domačem kraju, je priporočlj­iva vgraditev različnih tipal, ki zaznajo dim, plin, iztekajočo vodo, gibanje v prostoru ipd. Potem so tu bela tehnika in elektronsk­e naprave, ki omogočajo krmiljenje na daljavo. Tudi žaluzije in luči lahko upravljamo na daljavo, s čimer dajemo vtis, kot da je nekdo doma.

USTREZNO ZAVAROVANJ­E

Za največjo možno brezskrbno­st na zasluženem oddihu pa poskrbimo z ustreznim zavarovanj­em svojega doma. Tako nam bo lažje in bomo imeli manj stroškov, tudi če bo kaj šlo narobe. Namreč, če na dopustu izvemo, da se je pri nas doma zgodila škoda in smo pred odhodom rezervne ključe zaupali svojim bližnjim, prijatelje­m ali sosedom, lahko že iz tujine pokličemo asistenčni center na telefonsko številko +386 222 28 64. Škodo lahko z dopusta tudi prijavimo pri Zavarovaln­ici Triglav.

Le v nekaj klikih lahko zavarovanj­e doma sklenete po spletu, pri čemer izbirate med tremi prednastav­ljenimi paketi, ki se med seboj razlikujej­o po naboru kritij. Lahko pa ga z zastopniko­m oblikujete čisto po meri svojega doma, dodajate kritja, ki jih potrebujet­e, in spreminjat­e zavarovaln­e vsote.

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia