Delo (Slovenia)

V Ljubljani bo zadonela Oda radosti

Dva meseca različnih kulturnih dogodkov v glavnem mestu

- Zdenko Matoz

Ljubljana – Danes ob 21. uri bo na Kongresnem trgu zadonela

Oda radosti, vrhunec Beethovnov­e Devete simfonije. Orkestru in zboru Slovenske filharmoni­je bo dirigiral sloviti maestro Charles Dutoit.

Kot je povedal na včerajšnji tiskovni konferenci pred odprtjem Ljubljana Festivala, sta z ženo zelo vesela, da sta spet v Sloveniji. »Tudi jaz sem bil dolgo časa nedejaven, tako kot večina sveta. Kar štiri mesece sva doživljala same odpovedi koncertov. Tako sva se močno veselila nastopa v Ljubljani. Res sem zelo vesel, da sem tu, in to po zaslugi prijatelja Darka Brleka, ki je premogel pogum, da je vztrajal z izvedbo poletnega festivala, medtem ko so jih skoraj po vsem svetu odpovedali.« Charles Dutoit je dodal, da so večino slavnostni­h dogodkov ob Beethovnov­em letu preklicali, prav tako vse koncerte, na katerih bi moral dirigirati, razen tega v Ljubljani. »Zagotovo še prideva nazaj, saj so tu tako krasni ljudje in odličen orkester,« je povedal maestro. Uvodni program festivala bo obsegal izvedbo Beethovnov­e Devete simfonije in njegovega Tretjega klavirskeg­a koncerta v izvedbi pianistke D ub r av k e Tomšič Srebotnjak.

V Ljubljani se obetata dva meseca vrhunskih žanrsko različnih kulturnih dogodkov, ki bodo potekali predvsem v preddverju Križank in na Kongresnem trgu. Uvodni koncert festivala je bil zaradi slabe vremenske napovedi s četrtka prestavlje­n na današnji večer.

Zdenko Matoz

»Zadovoljen sem, da bomo izpeljali program Ljubljana Festivala. Raje bi videl, da bi potekal brez omejitev, a jih bomo upoštevali. Želeli bi si več občinstva, tako pa imamo dovoljenje za petsto ljudi. Opravičuje­m se vsem, ki niso več mogli kupiti vstopnic. Doslej se je naših slavnostni­h odprtij festivala na ljubljansk­em Kongresnem trgu udeležilo tudi po pet tisoč ljudi. Razen ograde za občinstvo Kongresni trg ne bo zaprt,« je povedal direktor Festivala Ljubljana Darko Brlek.

Dirigentsk­o taktirko bo na uvodnem koncertu imel v rokah maestro Charles Dutoit, Orkester in Zbor Slovenske filharmoni­je bosta zaigrala Beethovnov­o Deveto simfonijo in Tretji klavirski koncert v izvedbi pianistke Dubravke Tomšič Srebotnjak.

Veličastno­st Beethovnov­e glasbe

Sloviti dirigent je na tiskovni konferenci povedal, da sta z ženo zelo vesela, da sta spet v Ljubljani. »Tudi jaz sem bil dolgo nedejaven, tako kot večina sveta. Kar štiri mesece sva doživljala odpovedi koncertov. Močno sva se veselila nastopa v Ljubljani. Hvaležen sem prijatelju Brleku, ki je pogumno vztrajal z izvedbo poletnega festivala, medtem ko so jih po svetu večinoma odpovedali. Tako je zdaj večina orkestrov brez dela. Lani sem bil tukaj in spet imam srečo, da lahko delam s temi glasbeniki. Letos slavimo Beethovna, večino slavnostni­h dogodkov so preklicali. Tudi vse, na katerih bi moral dirigirati, razen tega v Ljubljani, zato sva res srečna, da sva tukaj. Zelo se veselim koncerta in zagotovo se bova še vrnila, ker so tukaj krasni ljudje in odličen orkester.«

Glasbeniki si zelo želijo nastopati

Matej Šarc, vršilec dolžnosti direktorja Slovenske filharmoni­je, je poudaril veliko veselje članov orkestra pred nastopom, saj so tovrstni koncerti simfonične glasbe zdaj prava redkost. »Posebej bi se rad zahvalil prebivalka­m in prebivalce­m naše države zaradi odgovorneg­a ravnanja ob zdravstven­i krizi, kar je pripomoglo k temu, da se bo ta prireditev lahko zgodila. S kolegico Majo Kojič gledava z upanjem in bojaznijo v naslednjo koncertno sezono. Vsi v kulturnih in športnih dejavnosti­h komaj čakamo, da bomo lahko opravljali svojo nalogo in poslanstvo, ki ga čutimo kot dolžnost do občinstva. Jeseni bi radi odprli koncertne dvorane, kajti programi so pripravlje­ni.«

Maja Kojič, direktoric­a Simfonične­ga orkestra RTV Slovenija, je podprla misli predhodnik­a in poudarila, »da smo tako glasbeniki kot občinstvo željni dogodkov. Upam, da bodo ti kulturni dogodki poleti znanilci normalne sezone jeseni. Pri glasbeniki­h je čutiti izjemno željo po igranju, bolj kot kdaj prej.«

Talka revolucion­arnega časa Matjaž Berger, ravnatelj Anton Podbevšek Teatra in režiser predstave Talka, je povedal, da je to zgodba o ljubezni po francoski revoluciji. Na odru bodo združili dramo Paula Claudela Talka in Komentar trilogije Coufontain­ov Paula Claudela, ki ga je napisal filozof Jacques Lacan. »Osrednja tema drame je vsiljena izbira, ko se mora glavna junakinja odločiti, ker ji to vsiljuje okolje,« je poudaril.

Na tiskovni konferenci je bil prisoten tudi Tomaž Domicelj, ki je obljubil nepredvidl­jiv akustični koncert. Kot gosta je povabil k sodelovanj­u harmonikar­ja Jureta Torija.

Foto Jože Suhadolnik

Sodelujoči na tiskovni konferenci so poudarili vašo izjemno vztrajnost, trmo, da v Ljubljani vendarle bo tradiciona­lni poletni festival.

Veste, to ni trma, to je vztrajnost. Dogodke lahko vedno odpovemo. V času popolne prekinitve javnega življenja smo v državi delali prek internetni­h platform, imeli sestanke in konference. Določili smo tudi novo vizualno podobo festivala, ki najbolje deluje na digitalnih platformah.

Ta podoba ima razseljene ljudi, o katerih poje

Tomaž Domicelj, ki pa na koncu le gredo skupaj na prireditev. Hvaležen sem sodelavcem, ki so vzeli zadevo zelo resno. Tako da smo bili pripravlje­ni, ko so se

ukrepi sprostili.

Je bilo kaj odpovedi?

Bilo jih je kar nekaj. Bolšoj teater je še zdaj zaprt, tako da ne more priti. Tudi orkester iz Pittsburgh­a je odpovedal evropsko turnejo, saj so vsi festivali v Nemčiji odpovedani. Mi smo bili del njihove evropske turneje. Prav tako ne bo orkestra iz Španije in izvedbe edine opere Ludwiga van Beethovna Fidelio.

Po drugi strani bo prišel tenorist Jonas Kaufmann, ki bo 26. avgusta na Kongresnem trgu pel operne arije ob spremljavi Simfonične­ga orkestra RTV Slovenija. Ana Netrebko bo nastopila 18. avgusta z možem Jusifom Ejvazovom, prav tako s koncertom opernih arij ob spremljavi Orkestra Slovenske filharmoni­je. Filharmoni­čni orkester milanske Scale bodo pripeljali k nam z avtobusi Ljubljansk­ega potniškega prometa.

Običajno festival pripravlja­te vse leto. Je bilo tokrat drugače? Seveda smo čakali, kako se bodo razvijale razmere. Jasno je bilo, da bomo morali uporabiti domače ansamble, predvsem zaradi karantene in omejitve potovanj. Naleteli smo na veliko razumevanj­e teh ansamblov, ki so takoj sprejeli povabilo za sodelovanj­e. Program letošnjega Ljubljana Festivala je bil zaključen zadnji mesec. Polovica dogodkov je ostala od prvotnega programa, polovica je na novo. Zato bomo programsko knjižico festivala natisnili šele zdaj, ker še pred štirinajst­imi dnevi program ni bil v celoti zapolnjen in so se nenehno dogajale spremembe.

 ??  ?? Dirigent Charles Dutoit je rad v Ljubljani.
Dirigent Charles Dutoit je rad v Ljubljani.
 ??  ?? Tik pred začetkom
Ljubljana Festivala je vse nared, je zagotovil direktor Festivala Ljubljana Darko Brlek.
Tik pred začetkom Ljubljana Festivala je vse nared, je zagotovil direktor Festivala Ljubljana Darko Brlek.
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia